________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/06/2017

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΑΝΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο οτρηρός και χαλκέντερος Άρχων Μ. Ιερομνήμων της Μ.τ.Χ.Ε. Αριστείδης Πανώτης, μας έδωσε ένα ακόμη πολύτιμο πόνημα. 
"Η Διορθόδοξη Πορεία προς τη Μεγάλη Σύνοδο (1872-2016)", έκδοση της Αδελφότητος Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία η Παμμακάριστος», Αθήνα 2017, σελ. 188.
Το βιβλίο αφιερώνεται στην εικοσιπενταετή Πατριαρχία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και στην πρώτη επέτειο από την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου (Κολυμπάριο Κρήτης 18-27 Ιουνίου 2016). 
Το βιβλίο φωτίζει την πορεία προς της Αγία και Μεγάλη Σύνοδο για ενάμισι αιώνα και συνοδεύεται από σχετικό, σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Περιλαμβάνει είκοσι κεφάλαια, ένα πρόλογο «γραμμένο προ πεντηκονταετίας» και επιλογή άρθρων του συγγραφέα για το γεγονός της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 
Ο Αριστείδης Πανώτης αφιερώνει αρκετά κεφάλαια στην Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία δεν συμμετείχε τελικά στην Σύνοδο, αλλά ήταν απολύτως ενεργής σε ολόκληρη την Προσυνοδική περίοδο. Τα σχετικά κεφάλαια αποτελούν και μία συνοπτική ιστορία της Εκκλησίας της Ρωσίας κατά την περίοδο του Σοβιετικού Καθεστώτος και της σχέσης της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Τα ιστορικά στοιχεία που φέρνει στο φως σ’ αυτό το νέο του πόνημα ο Αριστείδης Πανώτης, καταδεικνύουν περίτρανα ότι η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου αποτελούσε μόνιμο και διαχρονικό Πανορθόδοξο αίτημα και είναι αυτή η ιστορική αλήθεια που διαψεύδει τα επιχειρήματα όσων επιχειρούν να δυσφημίσουν την Σύνοδο. 
Ο συγγραφέας τονίζει και την συμβολή του μακαριστού και μεγάλου Πατριάρχου Αθηναγόρα στην συσπείρωση των Ορθοδόξων, με την σύγκληση των Πανορθοδόξων Διασκέψεων, που σκοπό είχαν την πορεία προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Εκεί, σ’ αυτές τις Πανορθόδοξες Διασκέψεις αποφασίστηκε ο Διάλογος «Επί ίσοις όροις» με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τους Λουθηρανούς, τους Αγγλικανούς και τις Εκκλησίες και Ομολογίες που είναι μέλη του Π.Σ.Ε. 
Άρα, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος βάδισε τα χνάρια των Πανορθοδόξων και Προσυνοδικών Διασκέψεων και αποφάσισε πράγματα που είχαν εγκριθεί εδώ και μισόν αιώνα τουλάχιστον. 
Τα στοιχεία που προσκομίζει ο Άρχων Αριστείδης Πανώτης σ’ αυτό το πόνημά του δεν είναι εύκολο να αμφισβητηθούν. Αντιθέτως, πρέπει να αναδειχθούν για να φανεί πλέρια η αλήθεια περί την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. 
Σ’ αυτό το σημαντικό βιβλίο θα επανερχόμαστε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails