________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/02/2017

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΗΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ FRANCE CULTURE


Στο πλαίσιο των ετησίων θερινών αναμεταδόσεων του γαλλικού κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού France Culture, η εκπομπή Orthodoxie κάνει φέτος αφιέρωμα στην Κωνσταντινούπολη.
Συγκεκριμένα, στις 9 και 23 Ιουλίου αναμεταδόθηκαν δύο εκπομπές με θέμα "Constantinople 1453 et l'Eglise" στις οποίες ο Vincent Déroche, βυζαντινολόγος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και ο Nicolas Vatin, οθωμανολόγος, καθηγητής στην Ecole Pratique des Hautes Etudes, μιλούν για την παρουσία και τον ρόλο της Εκκλησίας κατά τα τελευταία έτη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τούς πρώτους αιώνες της Οθωμανικής κυριαρχίας. 
Στις εκπομπές αυτές, που είχαν μεταδοθεί για πρώτη φορά στις 29 Μαΐου και τις 12 Ιουνίου 2016 ως αφιέρωμα στην Αλωση της Πόλης το 1453, παρουσιάστηκαν κείμενα ελληνικά, οθωμανικά και δυτικά που σχολιάζουν το κορυφαίο αυτό ιστορικό γεγονός και κυκλοφόρησαν το 2016 απο τον εκδοτικό οίκο Anacharsis μεταφρασμένα στα γαλλικά σ'ένα τόμο, υπό τον γενικό τίτλο "Constantinople 1453. Des Byzantins aux Ottomans". Οι δύο προσκεκλημένοι της εκπομπής είναι και οι επιστημονικοί διευθυντές της εκδόσεως. 
Για τον Αύγουστο, οι δύο προγραμματισμένες αναμεταδόσεις (6 και 20/8) αφορούν τις εκπομπές με θέμα τους Ρωμηοὺς της Πόλης υπό τον τίτλο La communauté orthodoxe d'Istanbul" που είχαν αρχικά μεταδοθεί στις 2 και 16 Οκτωβρίου 2016. Καλεσμένη στις εκπομπές αυτές είναι η καθηγήτρια στo Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών της Γαλλίας (INALCO) Μερόπη Αναστασιάδου το επιστημονικό ἐργο της οποίας είναι σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένο στο θέμα αυτό. 
Η εκπομπή Orthodoxie τελεί υπο την αιγίδα της Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γαλλίας (AEOF). Παραγωγός της είναι ο βυζαντινολόγος Αλέξης Χρυσοστάλης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και μέλος της επιστημονικής ομάδας Archives de l'Athos (Αρχεία του Αθω) στο Collège de France.



Σύνδεσμοι
Orthodoxie (France Culture)
https://www.franceculture.fr/emissions/orthodoxie

Εκπομπές "Constantinople 1453 et l'Eglise"

Εκπομπές "La communauté orthodoxe d'Istanbul"

Βιβλία 
 - Μερόπη Αναστασιάδου, Πωλ Ντυμόν, Ρωμηοί της Πόλης. Τραύματα και προσδοκίες, Βιβλιοπωλείο της «Εστίας», Αθήνα 2007. 
-  Méropi Anastassiadou-Dumont, Les Grecs d’Istanbul au xixe siècle. Histoire socioculturelle de la communauté de Péra, Leiden-Boston, coll. « Christians and Jews in Muslim Societies », Brill, 2012, 422 p. 
- V. Déroche, N. Vatin (dir.), Constantinople 1453. Des Byzantins aux Ottomans, Anacharsis, 2016, 1408 p.


Ο παραγωγός των εκπομπών, βυζαντινολόγος Αλέξης Χρυσοστάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails