________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/27/2017

Ιστορικές ομιλίες στην Αρτάκη Κυζίκου παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχη


Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 22/8/2017 ιστορικές ομιλίες επί της νήσου Κεράς (ZeytinliAda), στην Αρτάκη Κυζίκου Μικράς Ασίας. 
Η εκδήλωση αυτή ήταν ίσως η σημαντικότερη από όσες πλαισίωσαν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ι. Μ. Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου που πραγματοποιήθηκε την επομένη (23/8). Ομιλητές ήσαν από τουρκικής πλευράς ο καθηγητής κ. Nurettin Öztürk, υπεύθυνος των αρχαιολογικών ανασκαφών στο νησί ο οποίος παρουσίασε το αξιόλογο έργο του, και ο καθηγητής κ. Nurettin Koçhanπου μίλησε για την εξέλιξη των αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία Κύζικο.
Από ελληνικής πλευράς οι Αρτακηνοί συγγραφείς και υπεύθυνοι των Εκδόσεων Κύζικος κ. κ. Πέτρος Ποδάρας και Ιωάννης Ρίζος, σκιαγράφησαν την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού στην περιοχή της Κυζίκου από τον 8ο αιώνα π. Χ. μέχρι το 1922, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο 1825-1922. Βασιζόμενοι σε ελληνικές και τουρκικές πηγές παρουσίασαν σημαντικά ιστορικά στοιχεία και επ’ αυτών έκαναν καινοτόμες προτάσεις για την ανάδειξη των ελληνικών μνημείων που διασώζονται στην Κυζικηνή χερσόνησο. 


Στο τέλος, ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τις τοπικές Αρχές για τις παρασχεθείσες άδειες, καθώς και όλους τους προλαλήσαντες ομιλητές διότι με το έργο τους αναδεικνύουν την Ιστορία της Κυζίκου. Μίλησε επίσης για τον Αρτακηνό ιατρό Κωνσταντίνο Μακρή που πρώτος ξεκίνησε τις ανασκαφές στην Κερά στα τέλη του 19ου αιώνα. Κλείνοντας ο Παναγιότατος ευχήθηκε οι όποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες αφορούν την περιοχή να προσβλέπουν στην αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 
Τις ομιλίες παρακολούθησαν οι Μητροπολίτες Αυστρίας κ. Αρσένιος, Ικονίου κ. Θεόληπτος και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο Δήμαρχος Αρτάκης (Erdek) κ. Hüseyin Sarı, ο Δήμαρχος Πανόρμου (Bandırma) κ. DursunMirza, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Αναστάσιος Πρατσόλης ο οποίος εξεπροσώπησε το ελληνικό Κοινοβούλιο, οι τούρκοι Βουλευτές κ. κ. Ahmet Akın, Namık Havutça και Mehmet Tüm που εξεπροσώπησαν την τουρκική Εθνοσυνέλευση, Ακαδημαϊκοί και πλήθος κόσμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails