________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/08/2017

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ

Φωτογραφίες: Ηλίας Κουλουρίδης

Δρ Αντώνιος Χατζόπουλος,
Άρχων Ιερομνήμων της Μ.τ.Χ.Ε.

Πολλοί είναι δυστυχώς στις μέρες μας οι κατήγοροι και οι υβριστές της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας. Κάποτε επικρατούσε η βλακώδης «μόδα» να περιυβρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο για δήθεν συμπροσευχές με τους ετεροδόξους, για την «προδοτική» οικουμενική κίνηση και την δήθεν εκκοσμίκευση, αμφισβητώντας συνάμα την οικουμενικότητα και την πρωτοκαθεδρία του. Τώρα έχουμε την διαστροφική εμμονή ολίγων κληρικών τε και λαϊκών στην απόρριψή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης και στην αμφισβήτηση του ιδίου του Οικουμενικού μας Πατριάρχου Βαρθολομαίου, του πλέον αξίου, ικανού και φιλοπροόδου, τουλάχιστον των τελευταίων 150 ετών. Και όλες αυτές οι κατηγορίες εκτοξεύονται υπέρ μιας νοσηράς Ορθοδοξίας, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία φατριαστική φασίζουσα τάση και στάση αχαρίστων κληρικών τινων και λαϊκών, πολλαπλώς, φευ, ευεργετηθέντων από το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εις πείσμα όλων αυτών ο ασκητικός, μετριόφρων και παραδοσιακός Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ως τείχος άρρηκτον κατέχων την Πίστιν, αίρει την φωνήν του αληθώς και ορθοτομεί τον λόγο της Αληθείας στην Πὀλη μας και σε όλη την Οικουμένη. Ουδείς δικαιούται να του προσάψει οποιαδήποτε κατηγορία. Άλλωστε οι φίλαυτοι και αυτοχειροτόνητοι κριτές θα λησμονηθούν σε λίγα χρόνια, ενώ η Πρωτόθρονος Εκκλησία πορεύεται προς την αιωνιότητα. 
Οι κάθε μορφής ρασοφόροι και μη κατήγοροι ας αφήσουν τις συκοφαντίες και ας στρέψουν επιτέλους ταπεινά τα όμματά τους προς την Πόλη, εκεί όπου κυριαρχεί – αυτονόητα - η παράδοσή μας και η πίστη στο Χριστό, δίχως καμία παρέκκλιση προς άλλη κατεύθυνση, όπως αυτοί δαιμονικώς ισχυρίζονται. 
Στην βασιλίδα των Πόλεων υπό το φως του Φαναρίου η Ιστορική και Γεροντική Μητρόπολη των Δέρκων έχοντας επικεφαλής τον Γέροντα Ποιμενάρχη της Μητροπολίτη Απόστολο εργάζεται σιωπηλώς και συστηματικώς παράγοντας λίαν σημαντικό πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο. Πριν από λίγες μέρες γιορτάσαμε όλοι μαζί την εορτή των Αγίων Αποστόλων και τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχη μας. Αναβίωσε και πάλι στον Μητροπολιτικό Ναό η ιερή μοναστηριακή παράδοση της Αγρυπνίας επί τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων. Αγρυπνίες τελούνταν ήδη από τους πρώτους αιώνες της παρουσίας του Χριστιανισμού στην Πόλη μας, από τον 5ο αιώνα, στις πολυάριθμες ιερές Μονές που υπήρχαν, αλλά και στους ενοριακούς ναούς της Πόλης, έως τη δεκαετία του 1950. 
Στον μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής στα ιστορικά Θεραπειά, χοροστατούντος του ακάματου Σεβ. Γέροντος Μητροπολίτη Δέρκων κ. Αποστόλου, συμπαραστατουμένου από κληρικούς της Μητροπόλεως και Αγιορείτες, τελέστηκαν αφ’ εσπέρας και διήρκεσαν σχεδόν μέχρι το μεσονύχτιον οι κατανυκτικές ακολουθίες του Εσπερινού, της Λιτής και του Όρθρου, στις οποίες εψάλησαν από τους χορούς - συν τοις άλλοις - και αργά βυζαντινά μέλη απαράμιλλης αξίας, πάντα προς δόξαν Θεού. 
Η μεγαλοπρεπής και σεμνή συνάμα Αρχιερατική Θ. Λειτουργία τελέστηκε κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής προεξάρχοντος του εορτάζοντος Ποιμενάχου μας. Στο εμπνευσμένο ιερό του κήρυγμα μετά το πέρας του Κοινωνικού ο Σεβ. αναφέρθηκε στους τόπους και στους τρόπους μαρτυρίου των Αγίων Αποστόλων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Άγιοι Απόστολοι καίτοι εκοιμήθησαν είναι εν τούτοις παρόντες στην Εκκλησία μας. Προσήλθαν δεκάδες πιστοί, από την Πόλη και το εξωτερικό. Εντός του Μητροπολιτικού Ναού εκτέθηκαν σε προσκύνημα τεμάχια ιερών λειψάνων των 12 Αποστόλων, τα οποία προσκύνησαν με ευλάβεια και κατάνυξη όλοι ο πιστοί και σύμφωνα με την μοναχική παράδοση μετά την Δοξολογία χρήστηκαν όλοι οι πιστοί με το άγιον έλαιον υπό του αγιορείτου πατρός Νέστορος: «Δίδοται καὶ ἅγιον ἔλαιον τοῖς ἀδελφοίς», προστάζει το τυπικό στις μεγάλες εορτές. 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε κατά τη Θ. Λειτουργία, εκ του παραθρονίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, ο οποίος μεταφέροντας τις ευχές και ευλογίες του Σεπτού Προκαθημένου εξέφρασε τα ευγενή αισθήματά του προς τον Σεβ. Ποιμενάρχη, επαίνεσε το έργο του, ευχόμενος το «έτη πολλά εν υγεία». Ο Σεβασμιώτατος που έλαβε το λόγο στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Σεβ. Μάξιμο και επικαλέστηκε δαψιλή την χάριν των 12 Αποστόλων προς όλους. 
Στην Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας και άρχοντες οφφικιάλιοι του Πατριαρχείου και της Μητροπόλεως Δέρκων. Ακολούθησε πλούσιο εόρτιο άριστο προς όλους στον κήπο της Αγίας Παρασκευής, το οποίο παρέθεσε ο εορτάζων Ποιμενάρχης μας. Οι πιστοί ευχήθηκαν από καρδίας το «έτη πολλά» στον άξιο Μητροπολίτη μας, δεχόμενοι τις ευλογίες του.  
Πόλη, Ιούλιος 2017
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον Εσπερινό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος στο Ιερό Αγίασμα της Αγίας Κυριακής στο Κιρέτσμπουρνου του Βοσπόρου (6-7-2017). 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails