________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/04/2017

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΓΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΒΕΒΕΚΙΟΥ (ΦΩΤΟ)


Πασχάλης Βαλσαμίδης 
Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Στις 30 Ιουνίου 2017, ώρα 18.00, στο αγίασμα των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Βεβεκίου τελέστηκε παράκληση, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. Συμπροσευχήθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος που είναι Αρχιερατικός Προϊστάμενος της Περιφέρειας Βοσπόρου. Την παράκληση τέλεσε ο Μέγας Σύγκελλος κ. Αμβρόσιος και έψαλαν ψάλτες του Πατριαρχικού Ναού. 
Το ιστορικό αγίασμα βρίσκεται απέναντι από το ναό του Αγίου Χαραλάμπους μέσα στον κήπο του κάποτε αρχοντικού της οικίας της κυρίας «Κοκολή». Το αρχοντικό είναι κτισμένο επάνω σε παλαιά πέτρινη βάση και αποτελείται από δύο ξύλινες οροφές. Σήμερα είναι ακατοίκητο και χρειάζεται επισκευή. Το αγίασμα είναι στο ισόγειο της οικίας. Στην είσοδό του υπάρχει μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναφέρεται ότι επισκευάστηκε το έτος 1742. Ας σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος είναι ο πρώτος Πατριάρχης που έχει καθιερώσει να χοροστατεί στο αγίασμα στη μνήμη του εδώ και δέκα πέντε χρόνια όταν βρίσκεται στην Πόλη. 


Στο τέλος της παράκλησης ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος προσφώνησε τον Παναγιώτατο με σύντομο μεστό κείμενο στο οποίο αναφέρθηκε στους Δώδεκα Απόστολους, στο ιστορικό του αγιάσματος και ευχαρίστησε τον αλλόθρησκο ιδιοκτήτη της αρχοντικής οικίας που επέτρεψε να τελεστεί η παράκληση. Στο αγίασμα ήρθαν πιστοί για να προσευχηθούν από διάφορα μέρη της Πόλης. Τέλος, ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο που τίμησε με την παρουσία του το αγίασμα και για τη μέριμνα και το ενδιαφέρον που δείχνει όχι μόνο στο αγίασμα αλλά και στην κοινότητα Βεβεκίου, η οποία αναμένει κάθε χρόνο με άφατη χαρά τις Σεπτές Πατριαρχικές Ευχές και Ευλογίες Του. 
Στη συνέχεια μίλησε ο Παναγιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή της ημέρας, στο αγίασμα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον ιδιοκτήτη της οικίας για την άδεια που έδωσε να γίνει η παράκληση και τόνισε ότι παρόμοιες συμπεριφορές καλής διάθεσης και θερμές υποδοχές συναντάει από πολιτικούς και μουσουλμάνους στις επισκέψεις του σε εκκλησιαστικές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, των οποίων οι Ελληνορθόδοξοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης (1923). Επίσης αναφέρθηκε στην τουρκική κυβέρνηση που δείχνει ενδιαφέρον και σεβασμό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να συνεχίσει την πορεία του και σε πρόσφατη επίσκεψη τέως υπουργού της Τουρκίας στο Φανάρι με τον οποίο μεταξύ άλλων έγινε συζήτηση για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης που παραμένει άδικα κλειστή.


Μετά την απόλυση της παράκλησης ο Παναγιώτατος μοίρασε στους πιστούς ως ευλογία μία μικρή χάρτινη εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. 
Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση με πλούσια κεράσματα στον κήπο της αρχοντικής οικίας κάτω από τη σκιά των δένδρων, όπου οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να χαρούν τον Πατριάρχη και να δεχθούν την Ευλογία Του.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails