________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/09/2016

ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ BOSE


Bose, του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στην απογευματινή συνεδρία της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου 2016, στο 24ο Συνέδριο Ορθόδοξης Πνευματικότητας που πραγματοποιείται εδώ στο Μοναστήρι του Bose, έγιναν δύο σημαντικές εισηγήσεις: 
«Οι μάρτυρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στον 20ο αιώνα. Το πολύγωνο του Butovo», από τον π. Kirill Kaleda (Mόσχα). 
O π. Kirill αναφέρθηκε αναλυτικά – και με την προβολή σχετικών διαφανειών - στον τόπο αυτόν του μαρτυρίου, ένα μέρος μαζικών εκτελέσεων, που αποτελεί το μεγαλύτερο χώρο ταφής για τα θύματα των εκκαθαρίσεων του Στάλιν σε ολόκληρη την περιοχή της Μόσχας, Το 2000, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προχώρησε στην αγιοκατάταξη πάνω από 300 μαρτύρων που εκτελέστηκαν και ετάφησαν στο Butovo. 


Η δεύτερη εισήγηση ήταν του Αγγλικανού επισκόπου John Stroyan of Warwick, με θέμα: «Ορθόδοξοι μάρτυρες του 20ού αιώνα και η Εκκλησία της Αγγλίας». 
Ο Αγγλικανός επίσκοπος ήταν εντυπωσιακός, τόσο ως προς την ανάπτυξη του θέματος, όσο και για το εύρος των γνώσεών του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι αναφορές του στην γενναία στάση του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού έναντι των Γερμανικών στρατευμάτων Κατοχής και στην γνωστή σωτήρια επέμβαση του Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου Α’ για την διάσωση των Εβραίων της Ζακύνθου. Όταν οι εκπρόσωποι του Γ΄ Ράιχ κατέλαβαν το νησί της Ζακύνθου, ζήτησαν από τον τότε δήμαρχο και μητροπολίτη τα ονόματα των Εβραίων πολιτών. Οι αείμνηστοι Λουκάς Καρρέρ και μητροπολίτης Χρυσόστομος ζήτησαν μια μέρα διορία. Την επομένη παρέδωσαν μια λίστα στους Γερμανούς, που περιείχε μόνον δύο ονόματα: τα δικά τους. 


Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συνέδρων. 
Η 2η μέρα του Συνεδρίου έληξε με την ακολουθία του Εσπερινού στον Ναό της Μονής του Bose.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails