________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/13/2016

Για την (μη) λειτουργία στην Παναγία Σουμελά


Για την (μη) λειτουργία στην Παναγία Σουμελά 
Αλήθειες, ψέματα και αναρτήσεις 
Του Γιάννη Γιγουρτσή
φιλολόγου στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή
Επειδή δεν αντέχω την σπέκουλα και την συνωμοσιολογία από τον κάθε πικραμένο και τον κάθε ξερόλα (ο ξερόλας μπορεί να είναι πληροφορημένος, μπορεί να είναι απληροφόρητος, αλλά συνήθως επιλέγει τις πληροφορίες που εξυπηρετούν την ανάγκη του για επίδειξη και όσες υποστηρίζουν το αφήγημά του) ούτε πάλι ανέχομαι τις ευφάνταστες δημοσιεύσεις και τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, φοβικές ή μη, υπερπατριωτών (αυτοί είναι από τις αλησμόνητες πατρίδες και τις τιμούν, λες και εμείς δεν είμαστε από εκεί και δεν τις τιμούμε) είτε και δήθεν αριστερών και προοδευτικών δημοκρατών, που έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν μέσα στην παραζάλη, τον τακτικισμό ή τις άδηλες προθέσεις τους ακόμα και για δήθεν ευθύνη του Πατριάρχη που δεν ανοίγει φέτος η Σουμελά για την ετήσια λειτουργία των τελευταίων χρόνων στις 15 Αυγούστου και να χρησιμοποιήσουν εκφράσεις ανεπίτρεπτες, θα ήθελα να πω τα εξής: 
Σε εντελώς ανύποπτο χρόνο, πέρυσι στις αρχές Σεπτεμβρίου και σε μια συνάντηση με μια ομάδα συναδέλφων με τον Πατριάρχη, ο τελευταίος, κατά την προσφιλή τακτική του, όταν έχει χρόνο και νιώθει άνετα μεταξύ οικείων ανθρώπων άρχισε να μας μιλά για τις δραστηριότητες του κατά το πρόσφατο καλοκαίρι. Με ιδιαίτερη συγκίνηση περιέγραψε την λειτουργία στην Παναγία Φανερωμένη της Κυζίκου, η οποία έγινε πέρυσι για πρώτη φορά και θα επαναληφθεί πάλι φέτος στις 23 Αυγούστου (αλήθεια γιατί δεν εμπόδισαν και αυτή την λειτουργία οι αρχές, σύμφωνα με όσους κάνουν υποθέσεις για την Σουμελά), την τακτική επίσκεψη του στην Ίμβρο, όπου σε λίγες μέρες θα άνοιγε για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια το γυμνάσιο και το λύκειο και είχε για αυτό μεγάλη χαρά και συνέχισε με άλλα παρόμοια ζητήματα. Αναφέρθηκε επίσης στην λειτουργία στην Παναγία Σουμελά και τις επισκέψεις του σε παλιές εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτής της κουβέντας ο ίδιος μας είπε ότι οι αρχές τον ενημέρωσαν πως θα κλείσει η Παναγιά Σουμελά για σοβαρές αναστηλωτικές εργασίες και πως το 15Αύγουστο του 2016 αποκλείεται να έχουν τελειώσει. Συνεπώς, για λόγους ασφαλείας (και όποιος έχει πάει εκεί και ξέρει τον χώρο αντιλαμβάνεται πώς μπορούν να προκύψουν ζητήματα ασφαλείας) η λειτουργία δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί. "Τι να κάνουμε, την μεθεπόμενη χρονιά, πρώτα ο Θεός, αν έχουν τελειώσει όπως μου είπαν, θα κάνουμε πάλι την λειτουργία" είπε ο Παναγιώτατος και θέλησε να κλείσει το θέμα. 
Ο γράφων όμως, με την οικειότητα της ομήγυρης και το σχετικό θράσος που τον διακρίνει τον ρώτησε αν πιστεύει πως υπάρχει κάτι από πίσω ή κάποια δεύτερη σκέψη των αρχών. Εκείνος το απέκλεισε κατηγορηματικά: "Όχι, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Είναι εύλογο πως δεν μπορούμε να κάνουμε λειτουργία εκεί με τόσο κόσμο και με τα έργα εν εξελίξει. Θα ήταν επικίνδυνο." απάντησε και το έκλεισε εκεί. 
(Διέκρινα και μια ελαφρά απορία στο πρόσωπό του, κάπως σαν "Μα γιατί με ρωτάς;" Φυσικά, είχε δίκιο. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν είναι αφελής ούτε κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Όσοι γνωρίζουμε τον χαρακτήρα του ξέρουμε πως αν είχε κάποια τέτοια υπόνοια δεν θα δίσταζε να μας την αναφέρει από μόνος του. Αυτό άλλωστε για το οποίο κάποιοι "κατηγορούν" τον Πατριάρχη μας είναι ότι δεν διστάζει να λέει με παρρησία αυτό που πιστεύει και σκέφτεται και να πράττει αναλόγως, αν χρειαστεί, όχι για το αντίθετο). 
Αργότερα, ακόμα μια φορά, σε μία δημόσια ομιλία του που έτυχε να ακούσω, αναφέρθηκε επίσης εν συντομία στην Σουμελά και στην μη τέλεση της φετινής λειτουργία, και προφανώς το έκανε δημόσια, για να διαλύσει τις όποιες αμφιβολίες. Πλην ματαίως... 
"Ο εωρακώς μεμαρτύρηκε", λοιπόν, "και αληθινή αυτού εστιν η μαρτυρία", αν και νιώθω κάποτε να μιλώ σε "ώτα μη ακουόντων"! 
Υ.Γ. Με το παραπάνω σχόλιο δεν θέλω να πω ή να υπονοήσω οτιδήποτε για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Τουρκία η όποια προφανώς είναι ρευστή και η οποία αναλόγως με το πως θα εξελιχθεί θα επηρεάσει - ας ευχηθούμε προς το καλύτερο - την ζωή των πολιτών της χώρας και φυσικά και της μειονότητας.
Ο λόγος του σχολίου είναι καθαρά η διάλυση μίας πλάνης καλλιεργούμενης και πιθανόν υποβολιμαίας που δεν προσφέρει τίποτα στην αναζήτηση της αλήθειας. Και δεν αναφέρομαι τόσο σε άρθρο της Καθημερινής, που άπλα είναι η εμφανής αφορμή για την ανάρτηση, αλλά σε όλα τα άλλα που διαβάζω και ακούω όσο πλησιάζει η εορτή της Παναγίας και με "κολάζουν" μέρες που είμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails