________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/10/2016

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΤΣΕΣΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Στον πρόσφατα ανακαινισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Κρήνη (Çeşme) τέλεσε σήμερα, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, για πρώτη φόρα Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από σχετική άδεια των αρμοδίων Αρχών. 
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Χίου Μάρκος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ενώ εκκλησιάστηκαν και πολλοί προσκυνητές από την Χίο, οι οποίοι μετέβησαν αυθημερόν για την Θ. Λειτουργία. 
Τον Πατριάρχη υποδέχτηκαν θερμά οι τοπικές αρχές. 


O μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ χτίστηκε το 1832 σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, χωρητικότητας 3.000 ατόμων, 760 τ.μ. 40 μ. μήκος Χ 19μ. πλάτος και με 12 κίονες από κόκκινο μάρμαρο να χωρίζουν τα κλίτη του που είναι αφιερωμένα το μεν βόρειο στην Παναγία το δε νότιο στον Άγιο Στέφανο. 
Σε αυτόν το ναό κατέφυγαν τον Σεπτέμβριο του 1922 χιλιάδες γυναικόπαιδα του Τσεσμέ, της Αγίας Παρασκευής, των Αλατσάτων, της Κάτω Παναγιάς, του Ρεΐσντερέ, και των γύρω οικισμών του κάμπου, περιμένοντας να επιβιβαστούν στα πλοία. Από το 2011 μέχρι το 2014 πραγματοποιήθηκαν στο ναό εργασίες αποκατάστασης.

2 σχόλια:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κίτρους11 Φεβρουαρίου 2016 στις 1:20 μ.μ.

    Χθές ο Άγιος Χαράλαμπος της Μητροπόλεως Κρήνης. Προχθές ο Άγιος Βουκόλος της Μητροπόλεως Σμύρνης. Τον Μάϊο ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος της Μητροπόλεως Εφέσου. Το καλοκαίρι η Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντος και η Παναγία της Φανερωμένης της Μητροπόλεως Κυζίκου. Η Μικρά Ασία ανίσταται. Ο Θεός ευδόκησε να είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αυτός πού θα άναπτε και πάλι τις καντήλες στις εκκλησιές, στα μοναστήρια και στους τάφους στην γή της Μικράς Ασίας. Η Ορθοδοξία ζή στιγμές μεγαλείου, και το Γένος αγάλλεται πού βλέπει και πάλι στα ιερά και στα αγιάσματα να αναπέμπονται δεήσεις, προσευχές, τρισάγια, αλλά και να τελούνται Πατριαρχικές Λειτουργίες, εκεί πού όλα τα είχε σκεπάσει η σκόνη της λήθης. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ευλογήθηκε από τον θεό, να γράψει ιστορία. Ευλογήθηκε από τον Θεό να αναστήσει τα περασμένα, αλλά όχι χαμένα της Ρωμηοσύνης. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα γραφτεί ο ίδιος με χρυσά γράμματα στις ένδοξες σελίδες της φυλής μας. Παναγιώτατε, προχωρήστε. Δεν είστε μόνος. Έχετε τις ευχές και τις προσευχές όλων των Ρωμηών και όλων των πνευματικών σας παιδιών. Η Μικρά Ασία ζή. Η Ρωμηοσύνη ζή. Η πίστη των πατέρων μας στα αγιασμένα χώματα της Ιωνίας, ζή. Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας αξιώσει να δείτε και άλλα θαυμαστά. Πολλά και ευλογημένα τα έτη και η πατριαρχία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης,Άγιος Κωνσταντίνος στη Μενεμένη Σμύρνης.9/5/2015 η Θ.Λειτουργία.Την ευχή σας πατέρα Ιωακείμ.

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails