________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/09/2016

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας επισκέφθηκε τα Ελληνικά Σχολεία της Στοκχόλμης


Ι. Μητρόπολις Σουηδίας
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας επισκέφθηκε τα δύο Ελληνικά Σχολεία της Στοκχόλμης το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016. 
Το πρωΐ του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος μετέβη αρχικά στο Ελληνικό Σχολείο Στοκχόλμης (Grekiska Skolan), συνοδευόμενος από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Καθηγητή του Πανεπιστημίου κ. Απόστολο Παπακώστα. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Σχολείου κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου, ο οποίος τον παρουσίασε στους μαθητές και δασκάλους του Γυμνασίου και Λυκείου. 
Ο Μητροπολίτης είχε μία γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τους μαθητές της Γ' Γυμνασίου και των τριών τάξεων του Λυκείου, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε να μιλήσουν οι ίδιοι οι μαθητές για τις πνευματικές τους αναζητήσεις, τις προσδοκίες τους από την τοπική Εκκλησία και το ρόλο που αυτή διαδραματίζει στη ζωή τους. 
Πριν αναχωρήσει, ο επίσκοπος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς γονείς και δασκάλους και να τους συγχαρεί για το μορφωτικό επίπεδο του σχολείου και για την εν γένει πρόοδό του. 
Το Ελληνικό Σχολείο Στοκχόλμης, γνωστό και ως Σαββατιάτικο, αποτελεί σήμερα βασικό φορέα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Στοκχόλμη. Ιδρύθηκε το 1966 με στόχο την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας στα Ελληνόπουλα της παροικίας. 
Ο αρχικός αριθμός των μαθητών του ήταν μικρός, περίπου 12-15 μαθητές και απασχολούσε 1 με 2 εκπαιδευτικούς. Σήμερα το σχολείο έχει περί τους 400 μαθητές και απασχολεί 18 εκπαιδευτικούς εκ των οποίων οι 2 είναι αποσπασμένοι από την Ελλάδα και οι 16 μισθοδοτούνται από το σχολείο. Η διδασκαλία γίνεται κάθε Σάββατο, αλλά και τα απογεύματα τις καθημερινές σε διάφορες συνοικίες της Στοκχόλμης. 


Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον πρώην Πρόεδρο του Hellenic School και μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνο Παπαξάνθη, μετέβη στο εν λόγω σχολείο όπου τον υπεδέχθησαν η νέα Πρόεδρος κ. Ζωή Παπαϊωάννου, οι μαθητές, οι γονείς και οι δάσκαλοι του σχολείου. 
Έκοψε τη βασιλόπιτα και μίλησε στους μαθητές για την προσφορά του Μεγάλου Βασιλείου στην Ελληνοχριστιανική παιδεία. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να γνωρίσει νέους γονείς και να πληροφορηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο για τις δραστηριότητες του σχολείου και την πρόοδο των μαθητών. 
Κάλεσε τους μαθητές να επισκέπτονται τακτικά τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου με τους γονείς τους, για να μάθουν για τη θρησκεία τους και τις Ελληνοχριστιανικές παραδόσεις. Τους προέτρεψε να προσεύχονται και να εμπλουτίζουν διαρκώς τις γνώσεις τους με τη σπουδή των Θείων Γραφών και των έργων των Πατέρων της Εκκλησίας. 
Το Hellenic School (Ελληνικό Σχολείο) ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2009, έχει περίπου 180 μαθητές, και απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα ή θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους. Έχει μονάδες εκπαίδευσης στη Στοκχόλμη, τη Σόλνα, την Ουψάλα και την Τούμπα.
Διαθέτει 10 έμπειρους εκπαιδευτικούς, με μακρά προϋπηρεσία στη διδασκαλία παιδιών της αλλοδαπής, δύο εκ των οποίων είναι αποσπασμένοι από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, καθώς και 1 δάσκαλο χορού και μια δασκάλα μουσικής. Το Hellenic School προσφέρει εκπαίδευση σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών), πρωτοβάθμιας (7-14 ετών) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (15-18 ετών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails