________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/28/2015

Εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Εσθονίας Στεφάνου (φωτό)


Με λαμπρότητα και εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Εσθονίας κ.κ. Στεφάνου, την 27η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του πρωτομάρτυρος και πρωτοδιακόνου Στεφάνου. 
Ο Σεβ. Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ.κ. Στέφανος χοροστάτησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αγίων και Δικαίων Συμεών και Άννας, κατά τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, την οποία τέλεσε ο πρωτοσυγκελλεύων της Αρχιεπισκοπής Ταλλίνης π. Ματθαίος, ενώ μαζί του συγχοροστάτησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Τάρτου κ. Ηλίας και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής. Να σημειωθεί ότι η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου τελέσθηκε για πρώτη φορά στην Εκκλησία της Εσθονίας μετά από την ποιμαντική μέριμνα και φροντίδα του Σεβασμιωτάτου και τη μεταφραστική επιμέλεια του π. Ματθαίου, η οποία έγινε με βάση το κείμενο που είχε εκδόσει ο αείμνηστος καθηγητής της Λειτουργικής Ιωάννης Φουντούλης. 


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Ματθαίος προσφώνησε εκ μέρους του ιερού κλήρου και του ευσεβούς εσθονικού λαού τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη. Κατόπιν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τάρτου κ. Ηλίας ομίλησε εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Εσθονίας ευχόμενος υγεία και μακροημέρευση στον εορτάζοντα Πρόεδρό της, τονίζοντας παράλληλα την προσφορά του στην Εκκλησία της Εσθονίας, ιδιαίτερα μετά την επανενεργοποίηση του Αυτονόμου Εκκλησιαστικού καθεστώτος. 


Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόελως κ. Μακάριος, ο οποίος αναφερόμενος στους λόγους του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου υπογράμμισε τι σημαίνει για την τοπική Εκκλησία η εορτή του Επισκόπου, ενώ δεν έλειψε να αναφερθεί στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και στην συμβολή του Οικουμενικού Θρόνου στην πορεία της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας. 
Ο εορτάζων Ιεράρχης με συγκίνησε ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους παρευρισκόμενους ιερείς και το λαό και τους παρακάλεσε να προσεύχονται για την πορεία του και τη διακονία του στην Εσθονική Εκκλησία. Σημείωσε τη σημασία που έχει για την Ορθόδοξη Εκκλησία η ελευθερία, που είναι μια αρετή την οποία δεν πρέπει να ταυτίζουμε με τη κακώς νοουμένη δημοκρατία που παραπέμπει στην ψήφο των πολλών, οι οποίοι επιθυμούν να γίνεται το θέλημά τους. Μάλιστα σημείωσε ότι στην Εκκλησία πρέπει να γίνεται το θέλημα του Θεού και να ακολουθούμε το νόμο του Ευαγγελίου. Κατακλείοντας του πατρικούς του λόγους κάλεσε τον κλήρο και το λαό να προσευχηθούν για την υγεία του Οικουμενικού Πατριάρχου και για την επίτευξη της μελλούσης να συνέλθει Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ούτως ώστε η Ορθοδοξία να μπορέσει να δώσει μια κοινή μαρτυρία στον κόσμο και στον άνθρωπο. 
Τέλος τα μέλη της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού προσέφεραν άνθη και συμβολικά δώρα στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη τους, ο λαός και οι παρευρισκόμενες αρχές του ευχήθηκαν, ενώ ακολούθησε κέρασμα για όλους.
Εκ της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails