________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/11/2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΥΣΤΡΙΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Την Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2014 παραχωρήθηκε στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας, ο ναός του Αγίου Αλφόνσου στο κέντρο της Αυστριακής πόλης Λεόμπεν.
Η επίσημη παράδοση έγινε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί εξαήμερη επίσκεψη στην Βιέννη (6-11 Νοεμβρίου).  
Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε στον ναό του Αγίου Αλφόνσου Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.
Στη συνέχεια έγινε η παράδοση του ναού στον Πατριάρχη, από το Τάγμα των Redemptorist και ο Πατριάρχης στην ομιλία του εξήρε την ανιδιοτέλεια και την αριστοκρατικότητα αυτής της χειρονομίας, η οποία δεν είναι καθόλου αυτονόητη και την θεωρεί "καρπό του καλού κλίματος και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας". 
Πρόκειται για παραχώρηση-δωρεά του μοναστηριακού ναού του τάγματος των Ρεντεπτοριστών στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, για την κάλυψη των λειτουργικών και πνευματικών αναγκών των Ορθοδόξων της ευρύτερης περιοχής, που ευοδώθηκε έπειτα από ενέργειες του Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσενίου.

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος εξέφρασε στον λόγο του κατά την τελετή παράδοσης, την βαθιά χαρά του για το μεγάλο δώρο του Τάγματος των Redemptorist, καθώς και την επιθυμία του και την πίστη του ότι ο ναός αυτός θα πρέπει να είναι ένας τόπος συνάντησης με τον Θεό και ένα πνευματικό σπίτι για τους Χριστιανούς όλων των εθνικοτήτων και ομολογιών: "Αυτή η εκκλησία ήταν μια Καθολική εκκλησία, τώρα θα είναι μια ορθόδοξη εκκλησία, αλλά είναι, όπως και πριν, ειδικά μια χριστιανική εκκλησία. Η εκκλησία είναι ένα πλοίο στο οποίο είμαστε για το ταξίδι μας προς τη Βασιλεία του Θεού. Ελπίζω και προσεύχομαι ότι όλοι όσοι θα συναντιούνται σε αυτή την εκκλησία του Χριστού θα ενδυναμώνονται για τη συνέχιση του ταξιδιού τους". 
Στον ιδιαίτερου κάλλους ναό του Αγίου Αλφόνσου, που το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν ήταν σε χρήση, υπάρχει, μεταξύ άλλων, αντίγραφο της εικόνας της Διαρκούσης Παναγίας (της Παναγίας της Διαρκούς Προστασίας) από την Κρήτη.
Η Μητρόπολη της Αυστρίας θα επιδιώκει τακτικές λειτουργίες στο Leoben και η επόμενη Θ. Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, στη γερμανική γλώσσα. 
Να σημειωθεί ότι στην τελετή παράδοσης του ναού παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές, καθώς και η επίσημη συνοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος και ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος Νήφων Τσιμαλής. Παρών ήταν και ο διαπρεπής καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκράτς, Γρηγόριος Λαρεντζάκης.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails