________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/10/2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ PRO ORIENTE ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ


Επίτιμος προσκεκλημένος στην κεντρική εκδήλωση των εορτασμών για τα 50 χρόνια του Ιδρύματος «Προ Οριέντε» ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
Παρόντες ήσαν, επίσης, ο Πατριάρχης των Κοπτών Θεόδωρος Β', ο Καρδινάλιος Kurt Koch και ο Καρδινάλιος της Βιέννης Christoph Schonborn. 
Στην πανηγυρική ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης τόνισε πως στο διάλογο και στη συμφιλίωση δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, ακόμη και αν ο δρόμος μέχρι την ενότητα των Εκκλησιών είναι ακόμη μακρύς. 
Εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισήμανε πως όχι η βία, αλλά μόνον ο διάλογος και η πρόθεση συμφιλίωσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ειρήνη στους Αγίους Τόπους και σε όλη τη Μέση Ανατολή, και προς τούτο θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλες μαζί οι Εκκλησίες. Αναφερόμενος στις επίκαιρες παγκόσμιες προκλήσεις, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε πως αυτές είναι κοινωνικής ή επίσης οικολογικής φύσης και καθιστούν απαραίτητη τη συνεργασία όλων των Εκκλησιών. 
Ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε στην ομιλία του – παρουσία εκατοντάδων κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτικής, της πνευματικής και της θρησκευτικής ζωής της Αυστρίας – τη συμβολή του Ιδρύματος «Προ Οριέντε» στα προηγούμενα 50 χρόνια, σημειώνοντας πως σε μια ατμόσφαιρα οικουμενικής ειλικρίνειας και με σαφώς αισθητό το αίσθημα για περισσότερο διάλογο, συνέβησαν πολλά θετικά, τα οποία θα ήταν αδιανόητα πριν από μισό αιώνα.
Το Ίδρυμα Pro Oriente με έδρα τη Βιέννη, είναι ένας από τους σημαντικότερους οικουμενικούς οργανισμούς στο χώρο της Καθολικής Εκκλησίας που εργάζεται για την αλληλογνωριμία και την προσέγγιση μεταξύ των χριστιανών Ανατολής και Δύσης. Πολύ σημαντική θεωρείται, εκτός των άλλων, η σειρά πατρολογικών συνεδρίων που διοργανώνει την τελευταία δεκαετία και που μελετούν την κοινή πατερική κληρονομιά σε Δύση και Ανατολή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails