________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/13/2014

Ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Συνέδριο του Πατριαρχικού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του «Πατριαρχικού Δικτύου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας», με θεματικό άξονα «Το τραύμα».
Την Πέμπτη 9/10/2014, στις πρωινές εργασίες του συνεδρίου, πρώτος εισηγητής ήταν ο διδάκτορας Θεολογίας και αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη Αθ. Παπαθανασίου, με θέμα: «Το τραύμα και το μαρτύριο: Μια ταλάντευση μεταξύ μιζέριας και μαρτυρίας».
Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Παπαθανασίου, ο μάρτυρας έχει διπλό τραύμα: το τραύμα που προκαλείται από τη σωματική του κακοποίηση, και το «υπέροχο τραύμα της αγάπης», την οποία –και για την οποία– μαρτυρεί.
Ακολούθησε η εισήγηση του πρωτοπρ. Λάμπρου Καμπερίδη, καθηγητή Θεολογίας και Σύγχρονης Ελληνικής Φιλολογίας, ο οποίος υπηρετεί ως εφημέριος στην Ι.Μ. Τορόντο. Η εισήγηση, που είχε τον εύγλωττο τίτλο: «”Λίαν προσφιλής η καίουσα πληγή“ – οι πληγωμένοι ήρωες του Παπαδιαμάντη», ανίχνευσε τα τραύματα και τις πληγές στους παπαδιαμαντικούς ήρωες και ανέδειξε ομοιότητες και διαφορές τους με τα τραύματα και τις πληγές του ανθρώπου των ημερών μας.
Ο ομότιμος καθ. Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστος Γιανναράς εξέτασε στη δική του εισήγηση, με τίτλο: «Τραύμα: το σημάδι της ανεκπλήρωτης σχέσης», την εμπειρία και τη φύση του τραύματος στις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ ο παιδοψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Αλέξιος Λάππας, στην εισήγησή του με τίτλο: «Η λανθασμένη θρησκευτική αγωγή, που τραυματίζει: παιδιά και οικογένειες στο βωμό μιας πίστης», κατέδειξε τις τραυματικές συνέπειες που μπορεί να έχει η λανθασμένη θρησκευτική αγωγή.


Η απογευματινή συνεδρία επικεντρώθηκε στο πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Ο τραυματισμένος έφηβος – Περιγραφές από εκπροσώπους από όλη την οικουμένη», το οποίο αναπτύχθηκε από τους: πρωτοπρ. Γεώργιο Λιάγκα, ψυχίατρο παιδιών και εφήβων (Αυστραλία), αρχιμ. Χρύσανθο Παπαποστόλου (Ελλάδα), αρχιμ. Χρυσόστομο Τύμπα, διδάκτορα Ψυχαναλυτικών Σπουδών (Μεγ. Βρετανία) και Φίλιππο Μαμαλάκη, αναπληρωτή καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (ΗΠΑ).
Στη συνέχεια, οι σύνεδροι μετέβησαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελιστρίας Ρόδου, όπου εψάλη «Παρακλητικός Κανών προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον υπέρ πάντων των εν ασθενείαις κατακειμένων και των διακονούντων αυτοίς». Η 2η ημέρα έκλεισε με ελεύθερη βραδιά των συνέδρων στην παλαιά πόλη της Ρόδου.


Η πρώτη συνεδρία του Σαββάτου 11/10/2014 είχε ως γενικό τίτλο: «Τα τραύματα από μια εθνική καταστροφή».
Τα ειδικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν κάτω από τον γενικό αυτό τίτλο ήταν τα εξής: «Το τραύμα του πολέμου», από τον πρωτοπρ. Bassam Nassif, αναπλ. καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του αγ. Ιωάννου του Δαμασκηνού, του Πανεπιστημίου Balamand Λιβάνου· «Το τραύμα από μια τρομοκρατική επίθεση», από τον πρωτοπρ. της Ι.Μ. Ατλάντας (ΗΠΑ) Ευάγγελο Παπαθανασίου, ειδικό κληρικό πυροσβεστών και αστυνομικών, με εκπαίδευση στην αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων και καταστάσεων· «Το τραύμα απώλειας της γενέτειρας γης και η αντιμετώπισή του μέχρι και τις επόμενες γενιές», από τη βαλκανιολόγο Χριστίνα Γιαννακάκη.
Ο πρωτοπρ. B. Nassif αναφέρθηκε παραστατικά στην προσπάθεια διαχείρισης των ανοιχτών πληγών που αφήνει ένας πόλεμος, επικεντρώνοντας στην περίπτωση των βομβαρδισμών του Λιβάνου.
Εξίσου παραστατική ήταν και η εισήγηση του πρωτοπρ. Ευ. Παπαθανασίου, ενώ ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση υπήρξε κατά την περιγραφή των προσπαθειών για παροχή πρώτων βοηθειών στα θύματα της κατάρρευσης των Δίδυμων Πύργων της Ν. Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2001.
Η ομιλία της κ. Γιαννακάκη εστίασε στην περίπτωση των Μικρασιατών και των Ποντίων, και στην προσπάθειά τους αφενός να ενταχθούν με ομαλό τρόπο στην ελλαδική πραγματικότητα, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, και αφετέρου να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της ζωής στις εστίες που άφησαν πίσω.


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι εισηγήσεις της δεύτερης συνεδρίας, που αναπτύχθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, με θέμα «Τα τραύματα του κληρικού», και από τον αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής, Γεώργιο Παπαγεωργίου με θέμα: «Τα τραύματα του θεραπευτή». 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος αναφέρθηκε με ενάργεια και αφοπλιστική ειλικρίνεια στα ποικίλα τραύματα του κληρικού, που μπορεί να προκύπτουν από διάφορους λόγους (ανεπάρκεια, απογοήτευση, διάψευση προσδοκιών, επιπόλαιη απόφαση για προσέλευση στις τάξεις του ιερού κλήρου, έλλειψη συνεννόησης, οικογενειακά βάρη για τους εγγάμους, σε συνδυασμό με τις ευθύνες της ενορίας, κ.ά.). 
Ο κ. Παπαγεωργίου, κινούμενος σε ανάλογο πλαίσιο, ανέλυσε τα τραύματα του θεραπευτή (απαιτήσεις –υπερβολικές ή μη– των ασθενών, κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση σε σχέση με το παρελθόν, δυσκολία στην οργάνωση της προσωπικής ζωής λόγω των ιατρικών καθηκόντων, κίνδυνος εξάντλησης –“burnout”– από την ένταση της άσκησης του λειτουργήματός του, κ.ά.).
Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση για θέματα που θίχτηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, η οποία χαρακτηρίστηκε από ζωντάνια και εποικοδομητικό πνεύμα μεταξύ των συνέδρων.
Το απόγευμα, οι σύνεδροι μετέβησαν στο χωριό Ασκληπιείο της Ρόδου, όπου συμμετείχαν στην ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού. Ακολούθησαν τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του χωριού, που συνοδεύτηκαν από πολύωρο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τοπικά εδέσματα.
Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, Κυριακή 12 Οκτωβρίου, οι σύνεδροι μετείχαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελιστρίας της Ρόδου.


Ακολούθησε η τελευταία συνεδρία, στην οποία συνοψίστηκαν τα πορίσματα – συμπεράσματα του Συνεδρίου. 
Διαπιστώθηκε ομόφωνα ότι τα Συνέδρια του «Πατριαρχικού Δικτύου» χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο και χαίρουν γενικής εκτιμήσεως στον ορθόδοξο κόσμο παγκοσμίως, καθώς παρέχουν πολύτιμο εξοπλισμό στον ποιμένα που θέλει να επιτελέσει με υπευθυνότητα τη διακονία του στον χώρο της Υγείας, και τον εφοδιάζουν με διεπιστημονικό υλικό που φέρει τη σφραγίδα διακεκριμένων στον τομέα τους επιστημόνων. Ακόμη, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι τα Συνέδρια αυτά δίνουν την ευκαιρία σε ορθόδοξους κληρικούς από όλο τον κόσμο να βρίσκονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον ίδιο χώρο, συντονίζοντας και οργανώνοντας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ενέργειές τους στην άσκηση της ποιμαντικής διακονίας τους στον χώρο της Υγείας, ενθαρρύνοντας και προωθώντας, παράλληλα, την αλληλοβοήθεια που απαιτείται για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους. 
Οι σύνεδροι, αναχωρώντας για τις πατρίδες τους, ανανέωσαν συν Θεώ το ραντεβού τους για το επόμενο (4ο) Συνέδριο, δεσμεύοντας τους υπευθύνους του Πατριαρχικού Δικτύου στην οργάνωσή του, με τις ευλογίες πάντοτε του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος στηρίζει ασμένως από την αρχή του (2008) το επιτυχημένο αυτό εγχείρημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails