________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/29/2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Κείμενο - φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα
Προσκυνηματική- περιηγητική επίσκεψη πραγματοποιεί σε περιοχές του Πόντου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το απόγευμα της Παρασκευής με ορμητήριο την Τραπεζούντα. Τον Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας και Δράμας Παύλος, ο Μ. Σύγκελλος Αμβρόσιος και ο Ηγούμενος της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους Αρχιμ. Πέτρος. 
Ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την ιστορική Ιερά Μονή Θεοτόκου Θεοσκεπάστου, στην οποία εργάζονται εντατικά αρχαιολόγοι και συντηρητές με σκοπό την ανάδειξη του μνημείου. Ο Πατριάρχης είχε επισκεφθεί τον Αύγουστο του 2011 τον χώρο αυτό, ο οποίος ήταν εγκαταλελειμμένος και η περιδιάβαση σε αυτόν δυσχερής, σε αντίθεση με σήμερα. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης και η συνοδεία του ξεναγήθηκαν στον πάλαι ποτέ ιερό Ναό του αγίου Ακινδύνου, κτίσμα του 11ου αιώνα, ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως τέμενος, ενώ τους καλωσόρισε ο ιμάμης του τζαμιού. 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «ο Τρανόν», δηλαδή ο Τρανός, ο μεγάλος, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλεί ένας Πόντιος από την Τραπεζούντα ο οποίος γνωρίζει άπταιστα την ποντιακή διάλεκτο, κατά την ολιγοήμερη περιοδεία του στις περιοχές του Πόντου, θα επισκεφθεί εκκλησίες και μοναστήρια, πόλεις και χωριά, μεταξύ των οποίων την Κερασούντα, τα Κοτύωρα, την Αργυρούπολη, την Νικόπολη, τα Σούρμενα, την Όφη κ.ά. Αυτή η περιοδεία αποτελεί ένα ακόμη δείγμα του ζωηρού ενδιαφέροντος του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος επιθυμεί να βλέπει από κοντά και να προσκυνά τα παλαιά σεβάσματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμιοσύνης γενικότερα. 
Η γυναικεία Μονή Θεοτόκου Θεοσκεπάστου στις δυτικές πλαγιές του Μύθριου Όρους της Τραπεζούντας ιδρύθηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1340 από την Ειρήνη, μητέρα του Αλεξίου Γ΄ του Κομνηνού. Η μονή λειτουργούσε ανελλιπώς μέχρι το 1922, όταν οι τελευταίες μοναχές αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και να μετοικήσουν στην Ελλάδα. Να σημειωθεί, ότι δεν διαπιστώνεται από την ιστορία να έχει επισκεφθεί άλλος Οικουμενικός Πατριάρχης τις κοιτίδες αυτές του πολιτισμού της Ορθόδοξης Ρωμιοσύνης.
Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως, 29-9-2014

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.2 Οκτωβρίου 2014 στις 12:19 μ.μ.

    Παρά το δύσκολο πρόγραμμα του Πατριάρχου μας, εκείνος πάντοτε βρίσκει την ευκαιρία να ξεκλέβει λίγο χρόνο για ανάπαυση, περισυλλογή, και προσευχή. Έτσι, μετά την επιστροφή του από τις Μητροπόλεις της Δυτικής Θράκης, ο Πατριάρχης του Γένους, βρήκε λίγο χρόνο χρόνο για να προσκυνήσει σεβάσματα και αγιάσματα του Γένους και της Εκκλησίας, στον ιστορικό, ελληνικό και πάντοτε πονεμένο Πόντο. Εκεί, μαζί με την τιμία συνοδεία του, επισκέφτηκαν Εκκλησίες και Μοναστήρια, Σχολεία και Αγιάσματα, τα οποία έχτισε η ευλάβεια του Γένους των Ρωμηών, και μέχρι σήμερα αποτελούν μάρτυρες αυτής της ιστορίας και της προσφοράς της Ρωμηοσύνης. Σε κάθε τέτοια ιεραποδημία του, ο Πατριάρχης μας, δεν ξεχνά να τελεί και τρισάγια σε χορταριασμένα μνήματα και σε ερειπωμένες εκκλησιές και Μοναστήρια, για τις ψυχές όλων εκείνων πού έζησαν και πέθαναν, είτε ειρηνικά είτε βίαια. Ο Θεός να ευλογεί και να χαριτώνει τον Πατριάρχη του Γένους μας και πρώτον της Ορθοδοξίας, για να συνεχίζει να επισκέπτεται αυτά τα μέρη που άνθισε ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία. Πολλά και καλά τα έτη σας Παναγιώτατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails