________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/07/2014

ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΑΝΝΟΒΕΡΟ (ΦΩΤΟ)


Την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, στον ιερό ναό Τριών Ιεραρχών Αννοβέρου, τελέσθηκε δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λεύκης κ. Ευμένιο. 
Συμμετείχαν επίσης οι Αρχιμανδρίτες κ. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, Ηρακλείου Κρήτης, κ. Παΐσιος Λαρετζάκης, ηγουμενοσύμβουλος και ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο Διάκονος της ίδιας Μονής κ. Ειρηναίος Τριαλωνάκης και οι εφημέριοι Αννοβέρου π. Αλέξανδρος και π. Γεράσιμος, ο οποίος ανήκει στην αδελφότητα της ίδιας Μονής. 
Το Αναλόγιο διηύθυνε ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής Πετράκη κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος. 
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ευμένιος, μίλησε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου. Στο τέλος μίλησε ο ιερατικώς προϊστάμενος κ. Γεράσιμος Φραγκουλάκης. 


ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΙΜ. π. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ 
Η Εκκλησία είναι «σώμα Χριστού», η εν Αγίω Πνεύματι ένωση και ενότητα των πιστών στη θεωμένη ανθρωπότητα του Χριστού. Στην εκκλησιαστική μας πραγματικότητα η μικρότερη ενότητα, ο πυρήνας της Εκκλησίας, είναι η ενορία. 
Ως ευχαριστιακή σύναξη των πιστών εμφανίζεται η κάθε ενορία, σε συνάρτηση με την Επισκοπή στην οποία οργανικά ανήκει, ως η «καθολική εκκλησία» στο συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. 
Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο που οι Χριστιανοί τους ναούς τους αποκαλούν εκκλησία. 
Υπ’ αυτήν την έννοια αξιωνόμαστε σήμερα, Κυριακή των Μυροφόρων, κυριαρχούσης της εορτής της Αναστάσεως του Κυρίου μας, να ζούμε στιγμές μοναδικές, μεγαλειώδεις, ανεπανάληπτες στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αννοβέρου. 
Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, υπέρτιμε και έξαρχε Πεδιάδος κύριε Ανδρέα, 
ο εορτασμός των πενήντα χρόνων από την ίδρυση της ενορίας μας λαμπρύνεται όλως ιδιαιτέρως από την σεπτή παρουσία σας, η οποία αποτελεί για όλους μας υψίστη ευλογία και τιμή. Συνάμα τονίζεται και η Οικουμενικότητα του Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, του μαρτυρικού Οικουμενικού Πατριαρχείου μας. Σήμερα στο Άγιο Θυσιαστήριο συναντώνται τα δύο άκρα της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρώπη. Ο Βορράς υποδέχεται το Νότο. Η Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη Γερμανίας, αγαπημένη θυγατέρα του Οικουμενικού Θρόνου, υποδέχεται στην ενορία της στο Αννόβερο σεπτό Αρχιερέα, Μητροπολίτη της άλλης ακριβοθυγατέρας του ίδιου Θρόνου, της ακριτικής και αγιοτόκου Μεγαλονήσου Κρήτης. Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίηση που αισθανόμαστε με την ευκαιρία που μας δίδεται να καλωσορίζουμε στην ενορία μας έναν διακεκριμένο Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έγκριτο πανεπιστημιακό δάσκαλο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην ιερά Επιστήμη της Θεολογίας. Γνωρίζετε καλύτερα απ’ τον καθένα ως Αρχιερεύς αλλά και ως έγκριτος Καθηγητής Πανεπιστημίου ότι οι δεσμοί που δημιουργούνται μεταξύ των μελών της Εκκλησίας του Χριστού είναι οικουμενικοί και ακατάλυτοι. Ήδη δε είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε ότι, ερχόμενος από το νότο στο βορρά, από την μία εσχατιά δηλαδή, στην άλλη εσχατιά της Ευρώπης συναντήσατε Έλληνες Ορθοδόξους προερχομένους εκ της Μητροπολιτικής σας περιφερείας, οι οποίοι είναι ενορίτες μας. Θα θυμόμαστε ως ανάμνηση γλυκιά και ευχάριστη, την λαμπρή παρουσία σας στις κορυφαίες εκδηλώσεις του εορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ενορίας μας. Σας είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό και σας ευχαριστούμε εκ μέσης καρδίας. 


Θεοφιλέστατε, Επίσκοπε Λεύκης κύριε Ευμένιε, εκπρόσωπε του σεπτού ποιμενάρχου μας, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κυρίου Αυγουστίνου. 
Η παρουσία σας μας χαροποιεί ιδιαιτέρως, διότι δεν παρίστασθε μόνον ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας, αλλά και ως σεβαστός και αγαπητός πνευματικός πατέρας, αδελφός και φίλος. Συνωδά και η δική σας παρουσία συμβάλλει στο μεγαλείο και στην μοναδικότητα των ιερών στιγμών που ζούμε. Εκφράζουμε την απέραντη αγάπη και ευγνωμοσύνη μας προς την θεοφιλία σας, για την ολόθυμο συμμετοχή σας στους εορτασμούς της ενορίας μας. Σας παρακαλούμε να μεταφέρετε στον Σεβασμιότατο την επαναδιαβεβαίωσή μας ότι οι ιερείς του Αννοβέρου αισθανόμαστε υπερήφανοι που διακονούμε τους ηρωόψυχους Έλληνες της ενορίας του Αννοβέρου. Το μεγαλύτερο μέρος της καρδιάς μας ανήκει σ’ αυτούς. Αποτελούν τη χαρά μας, την τιμή μας, το καύχημά μας. 
Πανοσιολογιώτατε Καθηγούμενε της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη κύριε Βαρθολομαίε, η παρουσία σας εδώ στον τόπο της διακονίας μου, με συγκινεί ιδιαιτέρως, Δεν έπαυσα ποτέ να καυχιέμαι ότι ανήκω στην αδελφότητα του Επανωσήφη και να έχω προσηλωμένη τη σκέψη μου σε αυτό. Και να που το Μοναστήρι μου, με πρωτοβουλία δική σας με επισκέπτεται σε τόπο μακρινό. Οποία τιμή και αγάπη εκδηλώνεται προς την ταπεινότητά μου. Ο Ηγούμενος της Μονής της μετανοίας μου, με την τιμία συνοδεία του τον Αρχιμανδρίτη π. Παΐσιο και τον Διάκονο π. Ειρηναίο έρχεται προς με κομίζων υψίστη ευλογία φέρνοντας μαζί του το χαριτόβρυτο ιερό λείψανο του προστάτου της Μονής μας Αγίου Γεωργίου, το οποίο και εκτίθεται προς αγιασμό όλων μας. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας και την τιμή που μου περιποιείτε. 


Η λαμπρότης των εορτασμών τονίζεται και με την παρουσία του εξαιρετικού φίλου, λίαν αγαπητού Παναγιώτη Ανδριόπουλου, εκλεκτού θεολόγου, μουσικού και ιεροψάλτη, ο οποίος συμπίεσε τον ήδη πιεσμένου χρόνο του, για να παραβρεθεί και να λαμπρύνει μετά της ευγενεστάτης συζύγου του κυρίας Δάφνης Πανουργιά, τις εορτές της ενορίας μας. 
Αγαπητέ Παναγιώτη, χθες στην συναυλία και σήμερα στο αναλόγιο μας πρόσφερες μία πνευματική πανδαισία η οποία γέμισε και ξεχείλισε τις καρδιές μας. Θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους συντελεστές της χθεσινής υπέροχης βραδιάς με το «Τετράδιο του Πατριάρχη». Εσένα, την σύζυγό σου Δάφνη Πανουργιά, τη Βασιλεία Ευσταθιάδου, την Βίλλυ Κωστοπούλου και την Άννα-Μαρία Παναγιώτου. 
Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, έχει καθιερωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, η σημερινή Κυριακή, η Κυριακή των Μυροφόρων να αφιερώνεται από την ενορία μας, στους εκλεκτούς συνεργάτες της, τα μέλη των διαφόρων επιτροπών της, τους ανθρώπους εκείνους που αναλώνονται στην διακονία της.
Εκλεκτοί μου συνεργάτες, ενορία κυρίως είσαστε εσείς. Χωρίς την δική σας αγάπη, χωρίς τους κόπους και τις θυσίες σας θα ήμασταν αφανείς, ανύπαρκτοι. Κι αυτές τις ημέρες ό,τι ωραίο κι αν έγινε, οι βασικοί συντελεστές ήσασταν εσείς. Σε σας το χρωστάμε. Ευγνωμοσύνη και αγάπη πλημμυρίζει την καρδιά μου, φέρνοντας την μορφή του καθενός και καθεμιάς στην σκέψη μου. Ο Θεός να σας ευλογεί! 


Αγαπητοί συνεορταστές, υπερευλογημένοι ενορίτες και ενορίτισσες «νυν πάντα πεπλήρωται φωτός», «χαράς αιτία», γι’ αυτό ας χαρούμε. Ας χαρούμε και ας δοξάσουμε τον Άγιο Τριαδικό Θεό για τις πλουσιοπάροχες ευλογίες Του. 
Ας του ζητήσουμε να μην αποστρέψει ποτέ το πρόσωπό Του από εμάς και να μας αξιώνει να ζούμε σύμφωνα με το θέλημά του ως ενορία εις τον αιώνα. Αμήν. Χριστός Ανέστη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails