________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/28/2014

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Χαβάνα Κούβα 
Αθηνά Κρικέλη, Ellopia TV USA

Με λαμπρή τελετή που το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η έλευση ιθαγενών πιστών, εορτάστηκε η επέτειος των 10 χρόνων από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Aβάνα της Κούβας. 
Η χώρα τίμησε την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στο πρόσωπο του Αντιπροέδρου της Κούβας Λουίς Κανέλ. 
Ο δεύτερος ισχυρός της χώρας μαζί με άλλους ανώτατους αξιωματούχους, παρακολούθησαν το μεγαλύτερο μέρος της δοξαστικής Λειτουργίας. Ειδικές οθόνες είχαν τοποθετηθεί στο προαύλιο της εκκλησίας λόγω της μεγάλης προέλευσης των πιστών Ορθοδόξων. 
Στην είσοδό της κυμάτιζαν οι σημαίες της Κούβας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ελλάδας και της Κύπρου. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, τους επισκέπτες, προσκυνητές και φίλους της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, δεξιώθηκε ο Μητροπολίτης Μεξικού κ. Αθηναγόρας σε κεντρική πλατεία της παλιάς Αβάνας. 
"Δικαιώνεται η απόφαση του Οικουμενικού μας Πατριάρχη να εγκαινιάσει τον Ιερό αυτό Ναό. Δικαιωνόμαστε όμως και απέναντι στην Κουβανική κυβέρνηση που μας εμπιστεύθηκε. Η επίσκεψη του Οικ. Πατριάρχη πριν απο δέκα χρόνια, αποτελεί ακόμα θέμα συζήτησης στους κυβερνητικούς χώρους της Κούβας". Αυτό επιβεβαίωσε τόσο ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας. "Είμαστε η εκκλησία της Τρίτης Χιλιετηρίδος", δήλωσε χαρακτηριστικά.


"Είναι κοινός μας στόχος και σκοπός να εδραιωθεί ισχυρά η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κεντρική Αμερική. Σήμερα χειροτόνησα διάκο έναν Κουβανό που υπηρετεί την Ορθόδοξη Εκκλησία εδώ και 7 χρόνια. Το τι συμβαίνει στην Κούβα εγώ το χαρακτηρίζω ως ένα εξελισσόμενο θαύμα". Κατά την διάρκεια της εορταστικής Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία Ορθοδόξου Κουβανού που υπηρετεί τον ελληνικό ναό του Αγίου Νικολάου. Ο διάκονος Ευάγγελος με προσωπική μελέτη διετέλεσε ιεροψάλτης και νεωκόρος στην για επτά συνεχή έτη. Την τέχνη της βυζαντινής μουσικής την έμαθε μέσα από κασέτες και cd που αφήνουν πιστοί και φίλοι από Ελλάδα και Αμερική, καθώς και μαθήματα από τον πατέρα Δαμιανό, νυν Ιερατικό Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Σοφίας Μεξικού. 
Κατά την διάρκεια της εορταστικής Θείας Λειτουργίας οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την χορωδία της Κούβας, που διηύθυνε ο Αρχιμανδρίτης Δαμιανός. 
"Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι σύμβολο για την Κυβέρνηση. Πλέον θα είναι και ο προστάτης της Κούβας, ένας άγιος από τα δικά μας μέρη αλλά βρίσκεται σε όλη την Οικουμένη. Ο Άγιος θα φέρει στον κόσμο ευημερία αγάπη και πίστη" είπε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες Ταράσιος. 
“Νοιώθω κάθε μέρα αυτό το θαύμα – είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας. 
"Βιώνω καθημερινά την χαρά του έργου που επιτελείται από πιστούς και ιερείς ντόπιους της κάθε χώρας. Η χαρά μου είναι ακόμα μεγαλύτερη μετά και την βεβαίωση του αντιπροέδρου της Κούβας Λουίς Κανέλ πως τόσο το κράτος όσο και ο λαός της χώρας αυτής, θα βρίσκονται στο πλευρό της Ορθοδοξίας και του Μητροπολίτου Αθηναγόρα", δήλωσε ο Μητροπολίτης Μεξικού Αθηναγόρας, ο ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η Κεντρική Αμερική.

“Η σημερινή ημέρα αποτελεί το αποκορύφωμα των εορτασμών της επετείου των δέκα χρόνων από την ίδρυση του ιερού ναού Αγίου Νικολάου. Σε δέκα χρόνια ο Ορθοδοξία αναπτύχθηκε ανέλπιστα και τώρα έχουμε 600 (εξακόσιες) οικογένειες Κουβανών Ορθοδόξων Χριστιανών. Διαπιστώνω – είπε ο Κυδωνιών Αθηναγόρας - πως ο λαός της Κούβας είναι πολύ κοντά στην Ορθοδοξία. Το αίσθημα της βαθυτάτης πίστης στο θεό το εκδηλώνουν ποικιλόμορφα. Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, επιτελεί κορυφαίο ποιμαντικό έργο, το οποίο είχα τώρα την ευκαιρία να το δω με τα ίδια μου τα μάτια. Είμαστε ευγνώμονες γιατί πριν 18 χρόνια, ο Μητροπολίτης Μεξικού έλαβε την εντολή, και όχι μόνο την έφερε ως πέρας αλλά δοξάζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε αυτή την εσχατιά της γής, με όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Η Κούβα δείχνει πως το μέλλον της Ορθοδοξίας ανήκει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποτελεί πρότυπο εξέλιξης", κατέληξε ο Κυδωνιών Αθηναγόρας.
"Εδώ όταν έρχεται κανείς και μένει κοντά στον παλμό της Ορθοδοξίας, ειλικρινά είναι αδύνατο να μην αισθανθεί την δύναμη και την χάρη του Θεού. ΕΔΩ Ο ΘΕΟΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ! Το μέλλον φαίνεται λαμπρό. Ο σημερινός εορτασμός συγκεντρώνει χαρά πρόοδο και ελπίδα για τους σημερινούς πιστούς που αυξάνονται καθημερινώς. Ο Αρχιεπίσκοπος Ποιμενάρχης Αθηναγόρας εργάζεται νυχθημερόν προσπαθώντας να συνάπτει και καλλιεργήσει ειλικρινείς σχέσεις με τους πολιτικούς της κάθε χώρας", δήλωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ηλίας Κάτρι. 


 “Νοιώθω σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου” δήλωσε μετά την Θεία Λειτουργία ο ο Ρώσος Ιερέας που εκπροσώπησε την Ρωσική Εκκλησία της Κούβας στην Αβάνα, πατέρας Dimitriy Orekhov. “Η Ορθοδοξία κανει μικρά αλλά σταθερά βήματα στην Κεντρική Αμερική, η Κούβα είναι μια χώρα που δίνει την ευκαιρία στην Ορθοδοξία να ανθίσει. Αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Μεξικού, τον χαρακτήρισε χαρισματικό με ιδιαίτερο χαρακτήρα, όπου με πνευματικότητα και όραμα ενισχύει την ύπαρξη της Ορθοδοξίας σε αυτή την πλευρά του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails