________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/23/2013

Συγκινητική ενθρόνιση για τον Μητροπολίτη Βελγίου (ΦΩΤΟ)

Βρυξέλλες, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 21Δεκεμβρίου, η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών. 
Ένας ακόμα ιστορικός σταθμός στη διαδρομή διακονίας και προσφοράς της τοπικής ορθοδόξου Εκκλησίας στο λαό του Θεού, που υπηρέτησε με αυταπάρνηση και αφοσίωση ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου Παντελεήμων μέχρι και την οικειοθελή παραίτησή του τον περασμένο Οκτώβριο. Η παμψηφεί εκλογή του Μητροπολίτη Αθηναγόρα, του από Σινώπης, πραγματοποιήθηκε από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου στις 27 Νοεμβρίου. 
Το απόγευμα του Σαββάτου ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός στο κέντρο των Βρυξελλών ήταν ασφυκτικά γεμάτος από πολλούς χριστιανούς που ήρθαν για να φωνάξουν το «Άξιος» στο νέο ποιμενάρχη τους, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησε με αφοσίωση και ταπεινότητα δίπλα στον Γέροντά του κ. Παντελεήμονα, του οποίου είναι και πνευματικό ανάστημα. Πάντοτε δραστήριος και κοντά στο ποίμνιο της Μητροπόλεως Βελγίου ο νυν Μητροπολίτης Αθηναγόρας εργάστηκε ιδιαίτερα για την προβολή του λόγου της Ορθοδοξίας και της διακονίας της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως μέσα από τη δημιουργία και την επιμέλεια ντοκιμαντέρ για τη βελγική τηλεόραση, με πνευματικά και προσκυνηματικά οδοιπορικά καθώς και θεολογικά θέματα. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκπροσωπήθηκε από τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο ο οποίος ενθρονίζοντας τον νέο Ποιμενάρχη της Μπενελούξ του ενεχείρισε την ποιμαντορική ράβδο. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. 
Ανάμεσά τους ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, πολλοί Αρχιερείς διαφόρων δικαιοδοσιών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο, ο Καρδινάλιος κ. Godfried Danneels, ο Αποστολικός Νούντσιος στο Βέλγιο, εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών, κληρικοί και λαϊκοί, από το Βέλγιο, την Ελλάδα και από άλλες χώρες που ταξίδεψαν για να τιμήσουν τον νέο Μητροπολίτη Βελγίου, Μοναχοί από το Άγιον Όρος και από αλλού, οι Μοναχές της Ιεράς Μονής Γεννήσεως της Θεοτόκου από την Ολλανδία και άλλοι πολλοί. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος, διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ε.Ε., ο Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ενώ παρέστησαν και πολλοί Αρχιερείς της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως της Μπενελούξ καθώς και εκπρόσωποι του Βελγικού κράτους. 
Μετά τη δοξολογία αναγνώσθηκε η Πατριαρχική και Συνοδική απόφαση εκλογής του νέου Μητροπολίτη και ακολούθησε η ομιλία του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου. 
Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά και το τεράστιο έργο του παρόντος και συμπροσευχομένου Μητροπολίτου πρώην Βελγίου Παντελεήμονα. ο οποίος επί πενήντα έξη ολόκληρα χρόνια -τριάντα από αυτά ως Μητροπολίτης- έδωσε όλο του τον εαυτό και με θαυμαστή και ακάματη δραστηριότητα κατάφερε να εδραιώσει την Ορθοδοξία στις τρεις Χώρες της Μπενελούξ και σχεδόν εκ του μηδενός να φτιάξει μία άρτια οργανωμένη Μητρόπολη και να επιτύχει την επίσημη αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τις Αρχές του Βελγίου και του Λουξεμβούργου. Κατόπιν αναφέρθηκε με εναργή τρόπο στην εξαίρετη προσωπικότητα και τα πολλά χαρίσματα του νέου Μητροπολίτου Αθηναγόρα και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι όλα αυτά θα τον βοηθήσουν ώστε να συνεχίσει με απόλυτη επιτυχία το έργο του προκατόχου του και να έχει μια λαμπρή ποιμαντορία. 
Στη συνέχεια μίλησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, η κυρία Αντιγόνη Φαραγκουλιτάκη, Γενική Διευθύντρια Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Σίμων (Πατριαρχείου Μόσχας) ως εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης της Μπενελούξ, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Αμβέρσας JohanBonny ο οποίος εξέπληξε πολλούς με το να διαβάσει μεγάλο μέρος του κειμένου του στα ελληνικά, ο κ. Ghysselinckx που εκπροσώπησε το Βελγικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος ο οποίος προσέφερε και δώρο εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Τριανταφύλλου ο οποίος χαιρέτησε τον νέο Μητροπολίτη εκ μέρους του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως και του πρόσφερε μια ποιμαντική ράβδο ως συμβολικό δώρο από όλους τους κληρικούς της Μητροπόλεως Βελγίου. 
Στην Ενθρονιστήρια ομιλία του ο κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε με σεβασμό και αγάπη, ευχαριστώντας τους εγκάρδια, τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όσο και στους Μητροπολίτες Γερμανίας Αυγουστίνο και πρώην Βελγίου Παντελεήμονα. Ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και όλους τους παρευρισκόμενους. Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που θέτει για την ποιμαντορία του της οποίας κατευθυντήρια γραμμή θα είναι η σωτηρία των ανθρώπων. 
Μερικές από αυτές είναι: Η στήριξη και επιμόρφωση του Ιερού κλήρου, η συμβολή για τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων της πατρίδας για τους Έλληνες της Μπενελούξ, η καλή συνεργασία με τις Διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, η ενταντικοποίηση της προσπάθειας να μετέχουν ενεργά οι νέοι και οι νέες στις δραστηριότητες και τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, η ενίσχυση της προσπάθειας για ορατή ενότητα των Χριστιανών μέσω της ενεργούς συμμετοχής στην οικουμενική κίνηση, των επαφών, των διαλόγων και των φιλικών σχέσεων των διαφόρων χριστιανικών ομολογιών σύμφωνα με το όραμα του Μεγάλου Πατριάρχη Αθηναγόρα του οποίου με καμάρι φέρει το όνομα ο Μητροπολίτης Βελγίου, η απόλυτη αφοσίωση στο θεσμό και τους σκοπούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συγκινητική ήταν η αναφορά του στους παρόντες γονείς του, τον π. Ιγνάτιο Peckstadt (εμβληματική και σεβάσμια μορφή της Ορθοδοξίας στο Βέλγιο) και την πρεσβυτέρα μητέρα του. Κατέληξε με τα εξής λόγια: «Αντλώ την έμπνευσίν μου από τήν ευαγγελικὴν αγάπην που «μακροθυμεί, χρηστεύεται, ου ζηλοί, ου περπερεύεται» αλλά πού «πάντα υπομένει». Είναι με αυτόν τον τρόπον πού θα θέσω τα βήματά μου σε εκείνα του Χριστού όπως το έἔπραξαν οι δύο ένδοξοι προκάτοχοί μου: ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιμιλιανός Ζαχαρόπουλος και ο πολυσέβαστος Γέροντάς μας Μητροπολίτης Παντελεήμων. Δίπλα σας, θα εργασθώ δια το καλόν της Εκκλησίας μας, τόσον της εδώ, όσον και της Μητέρας μας Εκκλησίας, του Οἰκουμενικού μας Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως. Μαζί με τους ιερείς μας, θα εργασθώ με αφοσίωσιν δια την σωτηρίαν του καθενός. Τότε μόνον θα μπορώ να πω με υπερηφάνειαν ότι εσείς είσθε «η χαρά μου και το στέφος μου». Διότι δεν ήλθα δια να υπηρετηθώ αλλά δια να υπηρετήσω (Ματθ. 20,28). Θα είμαι συνέχεια εις το πλευρόν σας όπως ο καλός ποιμένας δίπλα εις τό ποίμνιόν του. Προσευχηθείτε δι’ εμένα και προσφέρετέ μου την αγάπην σας. Σας προσφέρω την ευλογίαν του Κυρίου.» 
Αξίζει να σημειωθεί ότι κληρικοί και λαϊκοί εργάστηκαν για πολλές ημέρες με πολύ αγάπη προκειμένου να προετοιμάσουν την τελετή ενθρονίσεως του νέου Ποιμενάρχη τους. Μετά την επίσημη τελετή ενθρονίσεως ακολούθησε επίσημο δείπνο όπου, εκτός των άλλων υψηλών προαναφερθέντων προσώπων, τίμησε τον νέο Μητροπολίτη με την παρουσία της και η Ελληνίδα Επίτροπος στην ΕΕ κ. Μαρία Δαμανάκη η οποία μόλις είχε έρθει από το εξωτερικό. 
Η πρώτη θεία λειτουργία του νέου Μητροπολίτη Βελγίου Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου ο νέος Μητροπολίτης τέλεσε την πρώτη του θεία Λειτουργία ως Μητροπολίτης Βελγίου σε κατανυκτική και έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο Αρχιεπίσκοπος Σίμων (Πατριαρχείο Μόσχας), οι Επίσκοποι Ευμενείας Μάξιμος (Βοηθός Επίσκοπος Μητροπολίτου Βελγίου), Ρεμεζιάνας Ανδρέας (Πατριαρχείο Σερβίας) και Αριανζού Βαρθολομαίος (Βοηθός Επίσκοπος Μητροπολίτη Γερμανίας). Δέκα τέσσερεις Ιερείς και τέσσερεις Διάκονοι έλαβαν επίσης μέρος στη Θεία Λειτουργία μεταξύ των οποίων και ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αρχιμανδρίτες, Ιερομόναχοι του Αγίου Όρους. Η Θεία Λειτουργία έγινε κυρίως στα ελληνικά αλλά ακούστηκαν εκφωνήσεις και δεήσεις στα γαλλικά, ολλανδικά, γερμανικά, σλαβονικά, σερβικά. 
Ο Μητροπολίτης πρώην Βελγίου και ο Μητροπολίτης Αχαΐας παρίσταντο στο Άγιο Βήμα συμπροσευχόμενοι. Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν ο Μητροπολίτης Βελγίου κοινώνησε τον γέροντα πατέρα του και αμέσως μετά τον ασπάσθηκε φιλώντας του το χέρι. Παρίστατο συμπροσευχόμενοι ο Έλληνας Πρέσβης στο Βέλγιο κ. Κ. Χαλαστάνης, η εκπρόσωπος του Υπ. Παιδείας και ο Συντονιστής εκπαίδευσης Βρυξελλών. Σημαντική η παρουσία του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου της Λιέγης κ. Jean-Pierre Delville μαζί με τον πρωτοσύγκελλό του Abbé Alphonse Borras.
Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας με συγκίνηση αλλά και χαρά ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ευχήθηκε για τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης που έρχονται υπενθυμίζοντας πως πρώτα και πάνω από όλα τα Χριστούγεννα είναι γεγονός εκκλησιαστικό και μόνο μέσα στην Εκκλησία μπορεί κανείς να νοιώσει το μυστήριό του. Για άλλη μια φορά οι πιστοί μπόρεσαν να ευχηθούν το «Άξιος» στο νέον ποιμενάρχη τους παίρνοντας την ευλογία του αντιδώρου από τα χέρια του. 
Σημείωση για Φωτο Αρχείου: 
Στις 16 Αυγούστου 1969 ο π.Ιγνάτιος Πέκσταντ, καταξιωμένος τότε δικηγόρος που είχε ασπασθεί μαζί με την σύζυγό του την Ορθοδοξία, συναντούσε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, ύστερα από σχετική επιθυμία που είχε εκφράσει. Συνοδευόταν από την σύζυγό και τα τέσσερα παιδιά του. Στη συνάντηση στην μεγάλη αίθουσα της Σχολής παρέστη και ο νύν Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος το 1989, ως Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, χειροτόνησε στις Βρυξέλλες σε διάκονο τον νεαρό Πέκσταντ δίνοντάς του το όνομα Αθηναγόρας, προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη που είχε γνωρίσει παιδί σε εκείνη την οικογενειακή επίσκεψη είκοσι χρόνια πριν. Να αναφερθεί ότι και ο αδελφός του Μητροπολίτη Βελγίου είναι κληρικός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails