________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/05/2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, υποδέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία, ύστερα από πρόσκλησή του, με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων της Αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας. 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ilves, η τρίτη αυτή επίσκεψη στην Εσθονία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις του κράτους της Εσθονίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την αμοιβαία κατανόηση που τις διέπει.  
"Οι Εσθονοί σήμερα απολαμβάνουν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μετά τις περιπέτειες έχει αποδειχθεί πλέον ότι τα τείχη του φόβου και της αδικίας δεν μπορεί να παραμένουν όρθια. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας, συγγραφέας Βάτσλαβ Χάβελ, είχε δίκιο όταν όριζε έναν από τους πιο ελπιδοφόρους νόμους για να περιγράψει την πορεία του χρόνου: "Η αλήθεια και η αγάπη θα πνίξει τα ψέματα και το μίσος". Αυτή η σοφία διατηρεί την ελπίδα για όλους αυτούς που εξακολουθούν να είναι αναγκασμένοι να υποφέρουν από την ανέχεια και την πείνα, αισθάνονται φόβο και στερούνται τη δύναμη να μάχονται κατά της καταπίεσης", τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας. 
"Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στάθηκε δίπλα σ' εκείνους που έχουν υποφέρει εδώ και χρόνια από την ψυχική και σωματική βία. Ο Πατριάρχης είναι μια προσωπικότητα που μας χρειάζεται για να οικοδομήσουμε γέφυρες προκειμένου να αναζητήσουμε τη συνδιαλλαγή", σημείωσε ο Εσθονός Πρόεδρος και απευθυνόμενος στον Πατριάρχη είπε: "Παναγιώτατε έχετε αποδείξει τη φροντίδα σας κηρύττοντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι ο διάλογος και η κατανόηση, η συμπόνια και η παρηγοριά είναι τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αλλάξουν τους ανθρώπους και τον κόσμο. Η δύναμη και η επιρροή που έχουν τα λόγια και οι πράξεις σας θεωρώ πως μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια". 
Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιβεβαίωσε ότι οι περιπέτειες του λαού της Εσθονίας είναι ένα ταξίδι μέσα στην ιστορία, και οι ανατροπές των συνθηκών και οι δυσκολίες που ξεπερνιούνται, αποδεικνύουν την επιμονή του λαού της Εσθονίας, την αδιάκοπη προσπάθεια και λαχτάρα για ιδανικά.  
"Η Εσθονία έχει κάνει πολλή δουλειά και έχει θέσει σταθερές βάσεις για το μέλλον της, θεωρώντας την προστασία του περιβάλλοντος ως εξαιρετικά σημαντική υπόθεση για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, το περπάτημα στην πίστη, την αγάπη, την πραότητα, την υπομονή και την αλήθεια για ό, τι είναι καλό και αξιέπαινο," είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει παράλληλα τον πρόεδρο της χώρας για την στήριξη του στην Ορθόδοξη Εκκλησία. 
Ο Πατριάρχης πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Στέφανο καθώς και την επίσημη συνοδεία του που αποτελούν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Βοστώνης Μεθόδιος, ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Γρινιεζάκης και ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Θεόδωρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails