________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/24/2013

ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Χαράλαμπο Στανίτσα, Θεοχάρη Μασσαρά και άλλους παράγοντες του Δήμου. 
Είναι ο πρώτος Δήμαρχος Πατρέων που επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παρά το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη και η Πάτρα συνδέονται πνευματικά διά του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου (ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως που μαρτύρησε στην Πάτρα), κανείς δήμαρχος της πόλης δεν είχε επισκεφθεί την Πόλη ως σήμερα. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε δύο φορές την πόλη του Πρωτοκλήτου. Τον Οκτώβριο του 2000, επί Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου (Βαλληνδρά), οπότε και αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ πολλών σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Νοέμβριο του 2008, για να συμμετάσχει στις καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις Πρωτοκλήτεια, προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου (Σκλήφα). 


Ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς παρέστη στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο που τελέστηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου το πρωί στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, με αφορμή την ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχου Βουλγαρίας Νεοφύτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και το απόγευμα παρακολούθησε την μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης την περασμένη Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Πατριάρχου Βουλγαρίας Νεοφύτου.
Στην συναυλία αυτή έπαιξε και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων που φέρει το όνομα του ιδρυτή της: "Θανάσης Τσιπινάκης". 


Ο Δήμαρχος Πατρέων απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση και επέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ως δώρο - λιτό μα συμβολικό - δύο φωτογραφίες του Πατριάρχου (σε μία κορνίζα) από τις δύο επισκέψεις του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Πάτρα. 
Την φωτογραφική σύνθεση επιμελήθηκε ο Πατρινός φωτογράφος Γιάννης Μαραζιώτης. 
Ο Δήμαρχος Πατρέων Γ. Δημαράς στο πλαίσιο της συναυλίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Τούρκο Δήμαρχο των Πριγκηποννήσων Mustafa Farsakoğlu, ο οποίος επίσης παρακολούθησε την εκδήλωση. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ο οποίος είχε και την οργανωτική ευθύνη, στην προσλαλιά του προς το κοινό που κατέκλυσε τους κήπους της Θεολογικής Σχολής, τόνισε τη συμβολή των Δημάρχων στην διεξαγωγή της συναυλίας λέγοντας: "Η τοπική αυτοδιοίκηση των δύο χωρών συνεργάστηκε με άριστο τρόπο: Οι Δήμοι Πριγκηποννήσων (Adalar Belediyesi) και Πατρέων στήριξαν την προσπάθειά μας".

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.25 Σεπτεμβρίου 2013 στις 5:58 μ.μ.

    Οι κήποι της Θεολογικής Σχολής και της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, εκεί στον Λόφο της Ελπίδος, γέμισαν από γλυκιές μελωδίες. Η αρίστη συνεργασία των δύο Δήμων Πριγκηποννήσων και Πατρέων, οι εκτελέσεις από τους τραγουδιστές, Έλληνων και Τούρκων, η αθρόα συμμετοχή πλήθος κόσμου, με την ευλογημένη παρουσία του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου, αλλά και του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Βουλγαρίας κυρίου Νεοφύτου, δείχνουν πώς κάτι γίνεται στην Τουρκία. Οι δύο λαοί που για αιώνες ζούνε στον ίδιο γεοπολιτικό χώρο, μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, αφού υπάρχουν κάποια πράγματα πού ενώνουν. Ένα από αυτά είναι και η μουσική. Μακάρι αυτή η συναυλία, να είναι ο πρόδρομος για την μεγάλη συναυλία πού θα δωθεί με το άνοιγμα της Σχολής. Πάντως, η Ιερά Μονή παραμένει ανοιχτή ως Μοναστήρι, με τις ενέργειες του καλού φίλου και Ηγουμένου αυτής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης κυρίου Ελπιδοφόρου, και των πατέρων πού μένουν εκεί. Ο Θεός να ευλογήσει αυτήν την προσπάθεια, η χάρις και η ευλογία του Αγίου Φωτίου να είναι με τον Ηγούμενο και με τους πατέρες της Μονής, συνεχίζοντας την παράδοση της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails