________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/25/2013

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ 1025 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΩΣ

Με Συλλείτουργο Προκαθημένων και Εκπροσώπων των λοιπών κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών εορτάστηκε η μνήμη της Ρωσίδος Αγίας Ισαποστόλου Όλγας, στον Ναό του Σωτήρος Χριστού στην Μόσχα και ταυτόχρονα ξεκίνησαν επισήμως οι εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 1025 ετών από την βάπτιση των Ρως. 
Στο Συλλείτουργο προεξήρχε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος και συλλειτούργησαν μαζί του οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλος, Μόσχας  Κύριλλος, Γεωργίας  Ηλίας, Σερβίας Ειρηναίος, Βουλγαρίας  Νεόφυτος, οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου Χρυσόστομος και Πολωνίας Σάββας, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη  Βαρθολομαίου Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, οι εκπρόσωποι των υπολοίπων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και δεκάδες Αρχιερέων, Ιερέων και Διακόνων. 
Στους επίσημους αυτούς εορτασμούς της Ρωσικής Εκκλησίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέστειλε αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από τον  Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ως επικεφαλής, τον Επίσκοπο Σινώπης Αθηναγόρα, τον Αρχιμ. Βαρθολομαίο Σαμαρά, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον Αρχιμανδρίτη Βησσαρίωνα Κομτζιά, Μ. Ιεροκήρυκα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. 
Με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου συναντήθηκε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών  Κύριλλος.  
Στη συνάντηση από την πλευρά του Πατριαρχείου Μόσχας παρέστησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο Επίσκοπος Εγκοριέφκσι Μάρκος, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ και ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ. "Είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχετε στον εορτασμό για τα 1025 χρόνια από το βάπτισμα των Ρως, διότι για εμάς η εορτή αυτή είναι πολύ σημαντική", ανέφερε ο Πατριάρχης Μόσχας καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Ο κ. Κύριλλος είπε, επίσης, ότι "φυσικά, είναι λυπηρό για εμάς που ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν μπόρεσε να παραστεί ο ίδιος, παρόλα αυτά απέστειλε σπουδαία αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αγαπητό Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ". 
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε προστή των εορτασμών για τα 1020 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρως στο Κίεβο της Ουκρανίας, τον Ιούλιο του 2008 και είχε συλλειτουργήσει τότε στον λόφο του Αγίου Βλαδιμήρου με τον μακαριστό Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο. 
Για την ιστορική εκείνη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Κίεβο δείτε τις σχετικές αναρτήσεις της Ιδιωτικής Οδού
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, απαντώντας στην προσφώνηση του Πατριάρχου Κυρίλλου, εξέφρασε την χαρά και τον ενθουσιασμό, εκ μέρους όλων των μελών της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την συμμετοχή τους στους εορτασμούς. 
"Μιλήσατε για τους δεσμούς που μας συνδέουν, και δεσμός αυτός είναι ιερός. Οι Εκκλησίες μας έχουν βιώσει στιγμές μεγαλείου και δόξας, αλλά και δύσκολες στιγμές στην ιστορία. Μεταξύ μας έχουμε πάντα μια σχέση αγάπης και πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, και αν μερικές φορές υπήρξαν δυσκολίες στις σχέσεις μας, πάντοτε θριάμβευσε η σοφία του Θεού", τόνισε ο κ. Εμμανουήλ. 
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη πριν πέντε χρόνια στο Κίεβο, υπογραμμίζοντας ότι "μέσα από την επίσκεψη αυτή άνοιξαν νέες πόρτες στις σχέσεις, μεταξύ των δύο Εκκλησιών μας." 
Μιλώντας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών, ο Μητροπολίτης Γαλλίας σημείωσε τη σημασία των επαφών με το Τμήμα Εξωτερικών Σχέσεων και τον Πρόεδρο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα: "Θα ήθελα να τονίσω ότι η συνεργασία μας με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, δεν είναι μόνο στη γλώσσα της διπλωματίας, αλλά και στη γλώσσα της αληθείας", είπε χαρακτηριστικά ο Γαλλίας Εμμανουήλ. 
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πατριάρχης Μόσχας απένειμε στον Μητροπολίτη Γαλλίας και τον Επίσκοπο Σινώπης το μετάλλιο του Τάγματος Αγίου Βλαδιμήρου (βαθμός β΄) και στα υπόλοιπα μέλη το ίδιο μετάλλιο (βαθμός γ΄).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails