________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/10/2013

Süddeutsche Zeitung: "Ανάσταση ενός νησιού" η παρουσία του Πατριάρχη το Πάσχα στην Ίμβρο

Ως την «ανάσταση ενός νησιού» χαρακτηρίζει η ανταποκρίτρια της «Süddeutsche Zeitung» Κριστιάνε Σλέτσερ την παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ίμβρο το Πάσχα. 
Στο οδοιπορικό της στο άλλοτε ελληνικό νησί της Ίμβρου, το οποίο ονομάζεται σήμερα Γκεκτσεαντά ως τμήμα της τουρκικής επικράτειας, η Γερμανίδα δημοσιογράφος επισημαίνει - με αφορμή τη λειτουργία που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο νησί για τους εορτασμούς του Πάσχα παρουσία εκατοντάδων Ελλήνων - ότι «για πρώτη φορά ένας ορθόδοξος Πατριάρχης γιορτάζει το Πάσχα σε τουρκικό έδαφος». 
Το δημοσίευμα περιλαμβάνει τη μαρτυρία Ελληνίδας κατοίκου, η οποία διατηρεί την ανωνυμία της. Όπως σημειώνεται, «Ντερέκοϊ λέγεται σήμερα ο τόπος γέννησής της. Οι Έλληνες ονόμαζαν Σχοινούδι το χωριό, το οποίο ήταν κάποτε το μεγαλύτερο στην Τουρκία, μέχρι την απόφαση της Άγκυρας να διώξει από το νησί όλους τους Έλληνες. Τώρα, όμως, θέλει η Άγκυρα την επιστροφή των κυνηγημένων μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, για να ξαναζωντανέψει το νησί, που ανήκε για τόσο καιρό στα φαντάσματα και στους νεκρούς». 
Προσφάτως, επετράπη η αποκατάσταση του πρώτου ελληνικού σχολείου, το οποίο λέγεται ότι θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο. «Αυτό δεν θα μπορούσα να το φανταστώ ποτέ» υποστηρίζει η Ελληνίδα, η οποία πρόλαβε να πάει μόλις έναν χρόνο στο σχολείο του χωριού της, καθώς το 1964 η Τουρκία απαγόρευσε καθολικά τη διδασκαλία Ελληνικών στο νησί. 
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «το Πάσχα γιορτάζεται παραδοσιακά στην εκκλησία του Πατριαρχείου στο Χρυσό Κέρας (Φανάρι). Για τον 72χρονο Βαρθολομαίο ήταν όμως "επιθυμία που διατηρούσε επί μακρόν" να τελέσει την ακολουθία στον τόπο γέννησής του: στους Αγίους Θεοδώρους, που ονομάζονται σήμερα Ζεϊτινλί, στην Ίμβρο». 
Περιγράφοντας την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Οι Έλληνες που θέλουν πίσω τα σπίτια τους ή να στείλουν τα παιδιά τους στα καινούργια σχολεία πρέπει να έχουν την τουρκική υπηκοότητα. Πολλοί την είχαν χάσει αρνούμενοι να υπηρετήσουν στον τουρκικό στρατό. Γι’ αυτό πολλές οικογένειες έγραψαν τα σπίτια τους στις κόρες. Η Άγκυρα θέλει τώρα να ξαναδώσει στους Έλληνες της Ίμβρου, της Κωνσταντινούπολης, και στα παιδιά τους την τουρκική υπηκοότητα. Η Άγκυρα προσφέρει και την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας για 10.000 ευρώ». 
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Νίκος Μαθιουδάκης λέει ότι «αυτά είναι σημαντικά βήματα. Τώρα δεν μπορεί να ξαναγυρίσει κάποιος το ρολόι πίσω».
πηγή: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails