________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/24/2013

Μήνυμα ενότητας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη από την Τσεχία (ΦΩΤΟ)

Τσεχία, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 
Θερμή υποδοχή και εκδηλώσεις αγάπης και σεβασμού προς την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας επεφύλαξαν στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο κλήρος και ο λαός της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος επισκέπτεται την Αυτοκέφαλη τοπική Εκκλησία με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 1150 από τον φωτισμό των Σλάβων από τους Ισαποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο, ήδη από τις πρώτες επίσημες ομιλίες του επεσήμανε την ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες των Ορθοδόξων και όλων των Χριστιανών για ενότητα με στόχο την επικράτηση στο κόσμο του πνεύματος των δύο ισαποστόλων αλλά και του Μεγάλου Κωνσταντίνου, της ανοχής, της συμφιλιώσεως, της αποδοχής του άλλου, της ειρηνικής επιλύσεως των διαφορών. 
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αφίχθη στην Πράγα το απόγευμα της Τετάρτης. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο ελληνομαθής Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας Γεώργιος, ο οποίος εκπροσωπούσε τον υπερήλικα τοποτηρητή Μητροπολίτη Συμεών καθώς και εκπρόσωποι των πολιτειακών και πολιτικών Αρχών της Τσεχίας αλλά και πλήθος ορθοδόξων πιστών. 
Το πρωί της Πέμπτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στην Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Πράγας όπου και πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκκλησιαστική υποδοχή του. 
«Ήλθομεν, ενταύθα, ακολουθούντες τούς πόδας των δύο Αγίων Ισαποστόλων, και όχι μόνον. Αλλά και ιχνηλατούντες το έργον των και τα αποτελέσματα της δραστηριότητος αυτών. Και ασφαλώς εφαρμόζεται και εις την περίπτωσιν ταύτην το Αποστολικόν: "ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά!". Ευχαριστούμεν από καρδίας δια την τιμητικήν ταύτην υποδοχήν και τας πολλαπλάς εκδηλώσεις της αγάπης όλων σας, και ιδίως τούς απευθύναντας ημίν τον λόγον και εκφράσαντας τα αισθήματα αυτών, τον εκπρόσωπον του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, και υμάς, Αιδεσιμώτατε Πρόεδρε του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών Τσεχίας, δια τα αισθήματά σας. Ταύτα μαρτυρούν, προς τοις άλλοις, τον σεβασμόν και την αναγνώρισιν υφ ὑμών και των εκπροσωπουμένων υφ' υμών Εκκλησιών και Ομολογιών της οικουμενικής αποστολής και του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου», είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
«Τα πρόσφατα γεγονότα εις την περιοχήν της Μεσης Ανατολής, και ειδικώς εις την Συρίαν, εις τον χώρον της δικαιοδοσίας του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου της Αντιοχείας, αι απαγωγαί εκκλησιαστικών λειτουργών, και μάλιστα ανωτάτων ιεραρχικώς, αι διώξεις του χριστιανικού στοιχείου, η εγκατάλειψις των παναρχαίων πατρογονικών εστιών αυτού, οι φόνοι και τα μαρτύρια, γνωστά και άγνωστα, η ταλαιπωρία και η εξαθλίωσις και η πτωχεία, πρέπει να μας δώσουν το δίδαγμα ότι αι προσπάθειαί μας δέον να ενταθούν. "Οι καιροί ου μενετοί". Δεν υπάρχουν περιθώρια δια τριβάς και προβλήματα μεταξύ των Χριστιανών. Απαιτείται η ένωσις των δυνάμεων όλων μας, δια να συμβάλλωμεν το εφ ημίν έκαστος και εκάστη Εκκλησία εις την επικράτησιν εις τον κόσμον του πνεύματος των δύο Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του πνεύματος της ζωής, δηλαδή της ανοχής, της συμφιλιώσεως, της αποδοχής του ετέρου, της ειρηνικής επιλύσεως των διαφορών, και μάλιστα της αποδοχής του διαφέροντος, της αγάπης, η οποία κατά τον Απόστολον Παύλον "πάντα στέγει, [...] πάντα υπομένει" και η οποία "ουδέποτε εκπίπτει", και η οποία εν τέλει είναι η μόνη η οποία σώζει», επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Στη συνέχεια, σε αίθουσα δίπλα από τον Μητροπολιτικό Ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με τα μέλη του Συμβουλίου των Εκκλησιών της χώρας στο οποίο προεδρεύει ο κ. Joel Ruml, εκ της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Τσεχίας. Αμέσως μετά κατήλθε στην κρύπτη του Ναού όπου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν βρει καταφύγιο αγωνιστές της ελευθερίας οι οποίοι επέλεξαν να αυτοπυρποληθούν παρά να πέσουν στα χέρια των κατακτητών Γερμανών. 
Το μεσημέρι ο Καρδινάλιος της Πράγας Dominik Duka επεφύλαξε εγκάρδια υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο Μέγαρο της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Πράγας. Ο Καρδινάλιος Dominik Duka, σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους Θεσσαλονικείς Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο καθώς και στη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη διάδοση του Χριστιανισμού, Όπως είπε το Ευαγγέλιο γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα όπως και πολλά κείμενα της χριστιανικής θεολογίας, με αποτέλεσμα την απόδοση των υψηλών νοημάτων της εν Χριστώ πίστεως μας. 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Καρδινάλιο για όσα ανέφερε για την προσφορά της Κωνσταντινουπόλεως και για την συμβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. «Η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως ό,τι πνευματικό θησαυρό είχε δια μέσου των αιώνων, δεν τον κράτησε ζηλότυπα για τον εαυτό της αλλά τον έθεσε εις την διάθεση ολοκλήρου της ανθρωπότητος. Με αυτό το πνεύμα το ιεραποστολικό, ο προκάτοχος μου Άγιος Φώτιος έστειλε εδώ τους Θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο, εις τους οποίους οι λαοί σας εδώ, της ευρύτερης περιοχής, οφείλουν και την χριστιανική πίστη και το Κυριλλικό αλφάβητο. Όσα είπε ο Σεβασμιότατος Καρδινάλιος είναι ιστορικές πραγματικότητες για τις οποίες εμείς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο καυχώμεθα εν Κυρίω. Και σήμερα η προσέγγιση, η ιδεολογία του Πατριαρχείου είναι καθαρά οικουμενική, ανοικτή σε όλους και μέσα σ’ αυτό το πνεύμα καλλιεργούμε αδελφικές σχέσεις με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία». 
Ακολούθως παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη, στο οποίο παρέστησαν εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της χώρας. 
 «Ήλθομεν εκ Κωνσταντινουπόλεως, ένθεν απεστάλησαν προ 1150 ετών οι Άγιοι, ταπεινοί διάκονοι και ημείς του έργου το οποίον υπηρέτησαν με πλήρη αυταπάρνησιν και αυτοθυσίαν, προσενεγκόντες αφειδώς την ζωήν των, κινδυνεύσαντες ως οι Δωδεκα Απόστολοι, εξ εκείνων και παρ ἐκείνων οι οποίοι δεν κατενόησαν και δεν κατανοούν ατυχώς και σήμερον την πνευματικήν αποστολήν των και ήθελον να βλέπουν την Εκκλησίαν όργανον αλλοτρίων του θείου προορισμού αυτής σκοπών. Η Εκκλησία όμως ήτο, είναι και θα είναι πρώτον πνευματική, στρατευομένη και πολιτευομένη εν κόσμω, κάτι υπεράνω του κόσμου, ήτοι παγκόσμιος, υπερφυλετική, οικουμενική, και πρέπει να είναι και ηνωμένη. Ιδού το μήνυμα, ιδού το χρέος, ιδού η ευθύνη, ως κραυγή αγωνίας και ως παρακαταθήκη προς ημάς του έργου των δύο Αποστόλων», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του. 
Αμέσως μετά ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της Γερουσίας Milan Stech με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 
Το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους Πρέσβεις της Ελλάδος και της Τουρκίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η τιμία συνοδεία του αναχώρησαν για την πόλη Brno. Το βράδυ είχε συνάντηση με τον Τοποτηρητή της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, Μητροπολίτη Μπρνό και Ολομούτς Συμεών ενώ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου παρέστησαν ο Βοηθός Επίσκοπος Γκοντονίν Ιωακείμ, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και τοπικοί παράγοντες. 
Το πρωί της Παρασκευής ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη της Νοτίου Μοραβίας Michal Hašek και ακολούθως επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο της Μοραβίας. 
Το απόγευμα της Παρασκευής ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στην Αγρυπνία που θα τελεστεί στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό Αγίου Wenceslav, που θα σημάνει την έναρξη της «Νύκτας των Εκκλησιών», του μεγαλύτερου οικουμενικού γεγονότος στην Τσεχία. Περισσότερες από 2000 Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές για τους πιστούς καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. 
Το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για το Mikulčice όπου θα προεξάρχει στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον αρχαιολογικό χώρο της πόλεως, εκεί όπου οι Θεσσαλονικείς Άγιοι έζησαν και προσευχήθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails