________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/06/2013

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΧΑΛΚΗΣ

Ο παιάνας της νίκης πάνω στο θάνατο, το "Χριστός Ανέστη" έσκισε τον αέρα στην Μονή της Αγίας Τριάδος στη Χάλκη.
Όπως ακριβώς το περιέγραψε ο ηγούμενος της Μονής Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος σε πρόσφατη συνέντευξή του: "Τη νύχτα της Αναστάσεως είμαστε μία χούφτα άνθρωποι και ψάλλουμε μέσα στη νύχτα το “Χριστός Ανέστη” στον εξώστη της Σχολής, ενώ αγναντεύουμε απέναντι την υπερήφανη Πρίγκηπο και την αχανή Βιθυνική γη της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος". 
Και ανήμερα το Πάσχα το πρωί ο Εσπερινός της Αγάπης με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, αφού ο Μητροπολίτης Προύσης προσπαθεί και τα καταφέρνει να δώσει στην Μονή και τη σιωπηλή Σχολή την αίγλη που τους αξίζει. 
Εξηγεί ο ίδιος: 
"Ανήμερα του Πάσχα, δοκιμάσαμε κάτι πέρυσι, και αφού πέτυχε, φέτος θα το διευρύνουμε. Καλέσαμε τους Γενικούς Προξένους των Ορθοδόξων Χωρών στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τις οικογένειές τους, να κάνουμε μαζί τον εσπερινό της αγάπης. Διάβασαν ο καθένας το ιερό Ευαγγέλιο στη γλώσσα του και μετά παρετέθη κοινή τράπεζα με τον παραδοσιακό οβελία, το αναστάσιμο τσούγκρισμα των αυγών, όπου ο καθένας εφάρμοσε τα έθιμα της πατρίδας του, τραγούδησε τραγούδια του τόπου του. Ήταν μία πανορθόδοξη πανδαισία. Φέτος, λοιπόν, πάλι σε συνεργασία με τα Προξενεία των Ορθοδόξων Χωρών, ναυλώθηκε ιδιαίτερο πλοίο, το οποίο θα μεταφέρει όλους τους ορθοδόξους με τις οικογένειές τους στη Χάλκη, όπου θα επαναληφθεί το περυσινό εξαιρετικό γεγονός, το οποίο το χάρηκαν όλοι όσοι συμμετείχαν". 
Η ...επανάληψη πέτυχε και οι πιστοί γεύτηκαν της αναστάσιμης ελπίδας στον λόφο της Ελπίδας, εκεί στη Χάλκη. Στη Σχολή των ονείρων μας. 
Και του χρόνου!

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.7 Μαΐου 2013 στις 12:49 μ.μ.

    Η Χάλκη ξαναζεί ημέρες δόξης και μεγαλείου. Η Χάλκη αξίζει καλλίτερες ημέρες. Η Χάλκη με τον νέο Ηγούμενο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης κύριο Ελπιδοφόρο, καλό και αγαπητό αδελφό, αλλά και με το πάθος του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου, πιστεύουμε πώς θα ανοίξει και πάλι της πύλες της να δεχτεί τους νέους φοιτητές της. Άλλωστε η αρχή έγινε, τόσο με τους νέους πατέρες πού πλαισιώνουν τον Ηγούμενο και την Μονή, όσο και με τα σεμινάρια πού έγιναν. Η Χάλκη, είναι το Σχολείο πού μπορεί να ανταποκριθεί σήμερα στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Το άνοιγμα της Χάλκης, θα είναι για την Τουρκία μία επιβράβευση ότι σέβεται τα ανθρώπινα και τα θρησκευτικά δικαιώματα των Μειονοτήτων. Δεσπότη μου καλέ, ο Αναστάς Κύριός μας, με τις πρεσβείες του Αγίου Φωτίου να σε ευλογεί και να σε ενδυναμώνει στο έργο σου. Δεν είσαι μόνος. Έχεις την αγάπη και την συμπαράσταση του Πατριάρχου μας, αλλά και όλων ημών. Ο Θεός να σε αξιώσει να είσαι ο πρώτος Σχολάρχης μετά το άνοιγμα της Σχολής. Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails