________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/02/2013

ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΧΑΛΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελούνται στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος στη Χάλκη της Πόλης, - εκεί όπου και η ιστορική Θεολογική Σχολή - οι κατανυκτικές ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος, χοροστατούντος του Καθηγουμένου Μητροπολίτου Προύσης Ελπιδοφόρου.
Ο Σεβ. Προύσης σε συνέντευξή του στην Πεμπτουσία περιγράφει με σαφήνεια την ιδιαιτερότητα των ακολουθιών στην Πόλη:
"Η Πατριαρχική τάξη γενικά δεν είναι πομπώδης, όπως θα περίμενε κανείς από ένα θεσμό σαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι βέβαια εντυπωσιακή και μεγαλοπρεπής, αλλά η μεγαλοπρέπεια αυτή πηγάζει από την ιεροπρέπεια στις κινήσεις και από την κατάνυξη στη στάση των λειτουργούντων, από τη λιτή και αρχαία βυζαντινή μελωδία των ιεροψαλτών, απαλλαγμένη από ανατολίτικες υπερβολές και από δυτικίζοντα ολισθήματα. Εμείς στην Πόλη ποτέ δεν διερωτώμεθα πως τελείται η μία η η άλλη ακολουθία. Ούτε υπάρχει διαφοροποίηση στην ακολουθούμενη τάξη στη μία η την άλλη ενορία, στη μία η την άλλη Μητρόπολη. Η τάξη που θα τηρηθεί δεν επαφίεται στις προτιμήσεις η στη διάθεση του προεξάρχοντα. Γνωρίζουμε όλοι τι και πότε και πως πρέπει να γίνει. Είναι η δύναμη της ζωντανής συνέχειας της παραδόσεως, της τάξεως, που ποτέ δεν διεκόπη, αλλά μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά, όπως η αποστολική διαδοχή. Αυτό είναι, αν θέλετε, το μυστικό της αξέχαστης εμπειρίας του Πάσχα για κάθε Έλληνα που επιλέγει την Κωνσταντινούπολη για να εορτάσει την Ανάσταση του Κυρίου. Γι’ αυτό και ποτέ δεν θα πάψει η Πόλη να είναι ένας σταθερός προσκυνηματικός προορισμός για τον Έλληνα, ένα εκκλησιαστικό, ιστορικό και πολιτισμικό σημείο αναφοράς αμετακίνητο".
Στις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος στη Χάλκη ψάλλει φέτος ο μουσικολογιώτατος Νικόλαος Χαλδαιάκης από την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση των ακολουθιών "ευσχημόνως και κατά τάξιν". 
Θεία Λειτουργία Κυριακής των Βαϊων
Την Κυριακή των Βαϊων εκκλησιάστηκαν στη Χάλκη και μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails