________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/14/2013

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΤΟΥ...

Ίμβρος, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Την λατρευτή γενέτειρά του, την Ίμβρο την πονεμένη, επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για ένα τριήμερο. Κάθε φορά που επισκέπτεται την γενέθλια γη του ανανεώνεται, με αναπολήσεις και νοερή επιστροφή στα περασμένα καλά χρόνια αλλά και τα δύσκολα. Τότε που στα μαθητικά του χρόνια διάβαζε με την λάμπα πετρελαίου, αφού δεν υπήρχε ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα.Έτσι με τις επισκέψεις του αυτές αποκτά νέες δυνάμεις για το πολυεύθυνο έργο του στο Φανάρι. 
Κατά την παραμονή του στο νησί επισκέφθηκε εκκλησίες και εξωκκλήσια τα οποία τώρα ανακαινίζονται από τον δραστήριο ποιμενάρχη Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, ο οποίος στις 12 Φεβρουαρίου γιόρτασε την 46η επέτειο τής εισόδου του στην ιεροσύνη χειροτονηθείς στην Χάλκη, από τον Σχολάρχη της Θεολογικής Σχολής Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Μάξιμο. 
Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να επισκεφθεί τους τάφους των προγόνων και συμπατριωτών του, να ανάψει και ένα κερί στην μνήμη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου του συγχωριανού του. Ακόμη επισκέφθηκε το πατρικό του σπίτι, το καφενείο-κουρείο του πατέρα του, το ανακαινισμένο δημοτικό σχολείο που φοίτησε και το οποίο ύστερα από 48 χρόνια αναγκαστικής "σιωπής" αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι την επόμενη σχολική χρονιά. 
Επίσης πραγματοποίησε επίσκεψη στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και τη διακονία του, το οποίο παλαιότερα ήταν το παντοπωλείο του παππού του, Νικολάου Σκαρλάτου, καθώς και στα χωριά με τους λιγοστούς – ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα - ρωμιούς κατοίκους τους. 
Τον Πατριάρχη από την Πόλη συνόδευε ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος. Στο προσκύνημα του αυτό συμμετείχαν η Ηγουμένη της Μονής Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Γερόντισσα Ιακώβη με τους αυταδέλφους ιερομονάχους της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους Σεραφείμ και Λουκά. Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης τον περασμένο Οκτώβριο μετέβη στην Μονή Ακριτοχωρίου τελώντας τα εγκαίνια του περικαλλούς νέου καθολικού της. Η μετάβαση στην πολύπαθη Ίμβρο ήταν και μία πρόγευση-προεργασία για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα που θα διέλθει εκεί για πρώτη φορά ως Πατριάρχης. 
Μεταξύ άλλων επαφών που είχε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε και τον Έπαρχο της Ίμβρου KamuranTasbilek μe τoν oποίο είχαν εποικοδομητική συζήτηση γιa θέματα του νησιού. Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Μητρόπολη επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου (Kızılay) Ίμβρου, Murat Suluoglu, ο οποίος εξέφρασε την χαρά της επικοινωνίας με την κορυφαία προσωπικότητα που κατάγεται από το νησί, υποβάλλοντας και την παράκληση να αποτελέσει ο Πατριάρχης μέλος του τοπικού παραρτήματός τους σε ένδειξη τιμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails