________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/10/2013

Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά στον Οικουμενικό Πατριάρχη


Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφία του Νικολάου Μαγγίνα 
Επίσκεψη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πραγματοποίησε το μεσημέρι της  Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου, ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, ο οποίος το 1981 είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’. 
Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στην ολιγόλεπτη συνομιλία τους ο Αγκτσά δήλωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη πως κατά τη διάρκεια των τριάντα χρόνων που παρέμεινε στις ιταλικές και τουρκικές φυλακές διάβασε πολλά βιβλία αλλά και το Ευαγγέλιο. 
Ο Αγκτσά έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια φωτογραφία του με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, από την συνάντησή τους, το 1983, στις ιταλικές φυλακές όπου κρατούνταν. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πάπα της Ρώμης κατά τη διάρκεια ανοιχτής ακρόασης στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου τον Μάιο του 1981. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στην Ιταλία αλλά του δόθηκε χάρη από τον Πρόεδρο Τσιάμπι το 2000. Το 1983 τον είχε επισκεφθεί στη φυλακή ο Πάπας. Παραμένει μυστικό τι ειπώθηκε μεταξύ τους σε αυτήν τη συνάντηση, ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες της εποχής ανέφεραν ότι ο Πάπας τον συγχώρησε για την πράξη του. 
Επέστρεψε στην Τουρκία, όπου φυλακίστηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Αμπντί Ιπεκτσί. Αποφυλακίστηκε με αναστολή στις 12 Ιανουαρίου 2006 αλλά το Τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε την απόφαση και οδηγήθηκε ξανά στην φυλακή στις 20 Ιανουαρίου 2006. Η οριστική αποφυλάκιση του έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails