________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/27/2012

Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ - φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 
Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε στο Φανάρι η θεία Λειτουργία της εορτής των Χριστουγέννων, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 
Ο Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς από την Πόλη, την Ελλάδα και από το εξωτερικό. 
Στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του Θεολόγου Κωνσταντίνου Κενανίδη, συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Προικοννήσου Ιωσήφ, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σεβαστείας Δημήτριος, Ικονίου Θεόληπτος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Προύσης Ελπιδοφόρος και Κυδωνιών Αθηναγόρας.


Ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Βαρθολομαίος, ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη για την εορτή των Χριστουγέννων. 
Εκκλησιάστηκαν οι Μητροπολίτες Πέργης Ευάγγελος και Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, ο Επίσκοπος Σινώπης Αθηναγόρας, Κληρικοί από το εξωτερικό, ο Πρέσβυς Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τη σύζυγό του κυρία Αικατερίνη Βαρβαρήγου, Πρόξενο της Ελλάδος στην Αδριανούπολη, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος Γεώργιος Καλαντζής, ο κ. Lucas Paprotny, Πρόξενος της Πολωνίας καθώς και η σύζυγος, η μητέρα και συγγενείς του νεοχειροτονηθέντος κληρικού.

   

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πριγκηποννήσων Μustafa Farsakoğlu, μαζί με τη σύζυγό του και συνεργάτες του, οι κκ Mithat Ali Kabaali, Ekrem Selitektay, Mufit Yetkin, εκ μέρους του Κόμματος CHP, και Kudret Altındağ, εκ μέρους του Ιδρύματος Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρκίας, οι οποίοι ευχήθηκαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα Χριστούγεννα. 
Κατά την δεξίωση που ακολούθησε στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Πατριάρχης μίλησε εγκωμιαστικά για τον νεοχειροτονηθέντα διάκονο Κωνσταντίνο Κενανίδη. 
«Απευθύνουμε τις καλύτερες ευχές μας για να ευδοκιμήσει και στην ιερωσύνη όπως ευδοκίμησε στα θεολογικά γράμματα από τις διάφορες σκοπιές που υπηρέτησε...», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και απευθυνόμενος στο νέο κληρικό τόνισε: «Έχεις το προνόμιον να είσαι από της σήμερον κληρικός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Το να είναι κανείς κληρικός είναι ήδη μεγάλη τιμή και ευλογία. Αλλά όταν είναι ενταγμένος στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και πολύτιμο στέλεχος της τότε είναι διπλή ευλογία και προνόμιο. Τότε βέβαια είναι ανάλογη και η ευθύνη». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτισε εγκάρδια και την παρουσία του Έλληνα Γενικού Διευθυντού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ευχαριστίες του νέου Διακόνου 
«Τι ωραιότερον και ηδύτερον να άρχεται κανείς την ιερατικήν του διακονίαν από την Βασιλεύουσαν, το μαρτυρικόν Φανάριον, την δοξασμένην γην των προγόνων του, και να γεύεται την άφατον χαράν της διακονικής χειροτονίας εκ των σεπτών και τιμίων χειρών του Πρώτου της Ορθοδοξίας, αλλά και ταυτοχρόνως ενός συγχρόνου μάρτυρος της συνειδήσεως, όπως θα έλεγεν ο γέρων Παΐσιος, τον οποίον η Υμετέρα Παναγιότης τόσον ευλαβείται. Ευχαριστώ τον Θεόν, διότι με ηξίωσε, ιδιαιτέρως κατά τα τελευταία έτη, να συμμετάσχω, έστω και ως απλούς παρατηρητής, εις το μαρτύριον της συνειδήσεως, το οποίον Εσείς Παναγιώτατε βιώνετε, αίρων τον σταυρόν του Κυρίου καθ᾽ ημέραν, ανυστάκτως, αγογγύστως και καρτερικώς, έχων αναλώσει ολόκληρον την ζωήν Σας προσθέτων το επιβαλλόμενον έλαιον εις το αιματοβαμένον Φανάριον, ούτως ώστε να φαίνει πάση τη Οικουμένη. Τούτο αποτελεί την πολυτιμοτέραν παρακαταθήκην, την οποίαν δύναται κανείς να λάβη αρχόμενος την ταπεινήν του ιερατικήν διακονίαν», είπε, μεταξύ άλλων, ο νεοχειροτονηθείς διάκονος Κωνσταντίνος Κενανίδης.

   

 «Παρακαλώ εύχεσθε Παναγιώτατε, ο εκ Παρθένου ανερμηνεύτως τεχθείς και εν φάτνη ανακληθείς Κύριος, να μου χαρίση δύναμιν ψυχικήν τε και σωματικήν, όπως βιώσω εις το έπακρον το σωτήριον μήνυμα της Εκκλησίας μας και μεταδώσω αυτό με όλας τας δυνάμεις της υπάρξεώς μου εις το λογικόν ποίμνιον, εις την διακονίαν του οποίου πρόκειται να με τοποθετήση η Εκκλησία, ούτως ώστε να διακονώ ταπεινώς και ακαταπαύστως το επίγειον και το επουράνιον θυσιαστήριον, "ένθα ο των εορταζόντων ήχος ο ακατάπαυστος και η απέραντος ηδονή των καθορώντων του προσώπου Του το κάλλος το άρρητον"», πρόσθεσε ο π. Κωνσταντίνος.


Η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων 
Η δεύτερη μερα των Χριστουγέννων και η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι με Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας. 
Το μεσημέρι ο Πατριάρχης δέχθηκε τους Αρχιερείς που διαμένουν στην Πόλη καθώς και Άρχοντες του Θρόνου οι οποίοι ήρθαν να υποβάλουν εόρτια σεβάσματα και ευχές με την ευκαιρία των Χριστουγέννων.

Ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας χοροστατών στον Πατριαρχικό Ναό τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων
Ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη επί τοις Χριστουγέννοις
Από την Θεία Λειτουργία της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.27 Δεκεμβρίου 2012 στις 5:00 μ.μ.

    Χριστούγεννα στο Φανάρι. Χριστούγεννα στην Αγια του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία. Χριστούγεννα στην Πρωτεύουσα της Ρωμηοσύνης. Χριστούγεννα με την παρουσία του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου και των Ιεραρχών του Θρόνου. Η Χάρις και η Ευλογία του Γεννηθέντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να σκεπάζουν και να προστατεύουν το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας μας, και μαζί όλους τούς Φύλακες και Διακόνους αυτού, αλλά και όλη την Ρωμηοσύνη της Πόλης. Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails