________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/13/2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΑ ΤΑΤΑΥΛΑ

Την περασμένη Κυριακή 11 Νοεμβρίου το απόγευμα, εόρτια και πάλι ημέρα, μετά του Αγίου Δημητρίου ένιωσαν οι Ταταυλιανοί, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στον ιστορικό λόφο των Ταταούλων.
Ο Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τον εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Κατά την είσοδό του στον Ναό, τον καλωσόρισαν παιδιά της περιφέρειας και του προσέφεραν άνθη. Συμπροσευχήθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος και Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος.
Μετά τον εσπερινό ο Πατριάρχης και όλοι οι προσκυνητές ανέβηκαν στην κοινοτική αίθουσα για τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Ταταυλιανού φωτογράφου Γεωργίου Γκίζη. Τον Πατριάρχη και τους παρευρισκομένους καλοσώρισε ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφέρειας Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος και στην ομιλία του  αναφέρθηκε στην έκθεση, το ανακαινιστικό έργο της Εφοροεπιτροπής και τέλος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την συμπαράστασή του στην ιστορική Κοινότητα και την συμμετοχή του στην πολιτιστική εκδήλωση.
Αδελφοποίηση Κοινοτήτων
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Κοινότητος Δημήτριος Ζώτος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την παρουσία του και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Οικογένεια Γκίζη για την παραχώρηση του φωτογραφικού της αρχείου στην Κοινότητα. Ανακοινώθηκε, με την έγκριση του Πατριάρχου, η αδελφοποίηση των κοινοτήτων Ταταούλων και Σαρμασικίου και παραδόθηκε  επιταγή των 5.000 λιρών στον Πρόεδρό της Αντώνη Παριζιάνο.
Συγκινητική ομιλία Γ. Γκίζη
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία  του Ταταυλιανού φωτογράφου Γεωργίου Γκίζη, ο οποίος εκφράζοντας τη συγκίνησή του λόγω της εκθέσεως και της παρουσίας του στη γενέτειρά του, αναφέρθηκε στον βίο του που ξεκίνησε στα Ταταύλα και συνεχίστηκε λόγω των απελάσεων του 1964, στην Ελλάδα.
Μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την αδελφοποίηση των Κοινοτήτων και συνεχάρη την Επιτροπή για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης. Υπενθυμίζοντας τις δύσκολες του παρελθόντος ημέρες της Ομογένειας, έδωσε μήνυμα αισιοδοξίας προς συνέχιση της ύπαρξης της Ρωμιοσύνης. 
Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μαζί με τους παρευρισκόμενους πέρασαν στο χώρο έκθεσης και περιηγήθηκαν στις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του Γεωργίου Γκίζη. 
Κατά την εσπερινό και την έκθεση εκπροσωπήθηκε το Ελληνικό Προξενείο της Πόλεως από τον υπεύθυνο τύπου Δημήτριο Μουστακλή.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails