________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/24/2012

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ


Στο γαλάζιο της λίμνης Κερκίνης περιηγήθηκε το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος διακρίνεται για την ευαισθησία του στα οικολογικά θέματα. Η ξενάγηση έγινε με βάρκες και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να απολαύσει τον μοναδικό υδροβιότοπο της τεχνητής λίμνης με την τεράστια ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας. 
Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θαύμασε το σπάνιο τοπίο της λίμνης και είδε από κοντά τους αργυροπελεκάνους και άλλα σπάνια πουλιά, που βρίσκουν καταφύγιο στον ιδιαίτερα αυτό προστατευμένο υδροβιότοπο που σχηματίστηκε το 1932 και προστατεύεται με βάση τη διεθνή συνθήκη Ramsar.
«Είναι από τα ωραιότερα σημεία της επίσκεψής μου στην περιοχή της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Έχω ξανάρθει στη λίμνη Κερκίνη και έχω διαβάσει διάφορα λευκώματα και βιβλία για αυτόν τον υδροβιότοπο. Ξέρετε ότι με ενδιαφέρουν τα θέματα του περιβάλλοντος και θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που είδα από κοντά, αυτή τη μαγεία, το τοπίο, τα θαυμαστά έργα του θεού και δημιουργού μας. Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που οργάνωσαν τη σημερινή εκδρομή και να συγχαρώ όλους τους φορείς για τις προσπάθειές τους να κρατήσουν αυτόν το μοναδικό τόπο στο επίπεδο που πρέπει να βρίσκεται.  Όλοι πρέπει να αγαπάμε το περιβάλλον και να το προστατεύουμε γιατί βγήκε από τα χέρια του θεού που το εμπιστεύτηκε σε εμάς τους ανθρώπους να το καλλιεργούμε και να το φυλάσσουμε. Εμείς όμως κάνουμε πολλές καταχρήσεις και «εγκλήματα», χωρίς να είναι υπερβολικό αυτό, κατά της φύσεως και της δημιουργίας, μόνο και μόνο για να έχουμε περισσότερο κέρδος και περισσότερα έσοδα ή για να αξιοποιούμε με υπερβολικό τρόπο και εγωιστικό το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να σκεφτόμαστε τις αυριανές γενιές που έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς στη φύση, στον πλανήτη και στη δημιουργία. Εξαντλούμε πολλά είδη του οικοσυστήματος, καταστρέφουμε, βλάπτουμε, ενώ όπως είπε κάποιος, τη φύση και τη δημιουργία, την έχουμε δανειστεί από τις γενιές που θα μας ακολουθήσουν. Σε αυτές ανήκει. Θέλω να παρακαλέσω τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να μεταδίδουν αυτό το μήνυμα του σεβασμού, της αγάπης και της προστασίας της φύσεως, στη νέα γενιά, στα παιδιά και τους μαθητές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε από οικολογικής πλευράς ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το σήμερα», κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
ΤΟ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΟ ΜΙΑΣ 80ΧΡΟΝΗΣ ΜΑΝΑΣ 
«Από την ψυχή μου αίμα στάζει… τον σκότωσαν και τον έριξαν στο ποτάμι… δώσ’ του μία ευχή, ακοινώνητος πήγε», ήταν τα λόγια της 80χρονης μάνας που με δάκρυα στα μάτια και λυγμούς, παρακάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, να διαβάσει ένα τρισάγιο για την αδικοχαμένη ψυχή του παιδιού της. 
Οι όμορφες εικόνες της λίμνης Κερκίνης που μόλις είχε περιηγηθεί ο Πατριάρχης, χάθηκαν και βαθύτατα συγκινημένος έψαλε τρισάγιο για τον αδικοχαμένο 48χρονο, Γιώργο, δημοτικό, κάποτε, δασοφύλακα του Λιθοτόπου Κερκίνης, που το άψυχο σώμα του ανασύρθηκε πριν δύο χρόνια από όχθη του Στρυμόνα στο Χείμαρρο. Γονυπετής η άμοιρη μάνα φυλούσε τα άμφια του πατριάρχη και με δάκρυα στα μάτια τον ευχαριστούσε: Σε αξίωσε ο θεός να έρθεις, να συγχωρέσεις το αδικοχαμένο μου παιδί», ψέλλιζε. «Ο θεός να τον αναπαύσει και σε σένα να δίνει κουράγιο, υπομονή και δύναμη» της είπε προκαθήμενος της ορθοδοξίας, την αγκάλιασε και την ασπάστηκε: «Πονεμένη μάνα… έχεις τον θεό δεν είσαι μόνη», της είπε και την ευλόγησε. 
Το γεγονός συνέβη αργά το απόγευμα, στο Λιθότοπο, μετά την περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη στη λίμνη Κερκίνη. 
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails