________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/21/2012

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


«Ο Έλληνας έχει τις δικές του παραδόσεις και θεοσέβεια και μάθαμε να προχωρούμε ενωμένοι, υπό την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως» τόνισε από το Βαμβακόφυτο Σερρών ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου τον υποδέχτηκαν οι τοπικές αρχές και κάτοικοι της περιοχής, δηλώνοντας «συγκινημένος» και «χαρούμενος» για τα διαχρονικά «αισθήματα τιμής, αφοσίωσης και ευγνωμοσύνης» του ελληνικού λαού, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
«Ο Έλληνας διακρίνεται για την πίστη και τις παραδόσεις για τα ωραία ήθη και έθιμά του, για αυτό ακριβώς θέλω να σας συγχαρώ για την εμμονή σας εις τα πάτρια. Αυτός είναι ο δρόμος που χάραξαν οι πατέρες μας, οι πρόγονοι μας και αυτόν πρέπει να ακολουθήσουμε, χωρίς να επηρεαζόμαστε από ξενόφερτα ήθη και έθιμα» επεσήμανε ο κ. Βαρθολομαίος.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δεκτός χθες το απόγευμα με τιμές στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, του Ακριτοχωρίου Σερρών, όπου ήδη είχε αφιχθεί νωρίτερα, από το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, τοπικοί αξιωματούχοι, κ.α. Στην είσοδο, μεταξύ άλλων, τον καλωσόρισε η ηγουμένη του μοναστηριού Ιακώβη, ενώ σε όλη την πομπή τον συνόδευε ο οικείος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος.  
Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στην πλατεία του Ακριτοχωρίου, όπου οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους ποντιακής καταγωγής, τον υποδέχτηκαν με άνθη, ποντιακή χορωδία και μουσική, αναφέρθηκε στην υπόσχεση που του έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, ότι θα επισκευάσει τους δρόμους που οδηγούν στα τρία ιστορικά μοναστήρια του Πόντου (Παναγία Σουμελά, Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα) και ότι στη συνέχεια θα λάβει μέριμνα και για τα κατεστραμμένα κτίσματα, ώστε, όπως είπε, ο κ. Βαρθομολαίος, όπως γίνεται σε κάποια ιστορικά μοναστήρια τα τελευταία χρόνια να "λειτουργούμε και να επανασυνδεόμεθα με το ένδοξο παρελθόν της φυλής μας". 
Πρόσθεσε ότι τον επόμενο χρόνο θα επισκεφθεί όλες τις πόλεις δυτικά της Τραπεζούντας, όπου άνθησε ο ελληνισμός και η ορθοδοξία, ως τις «αποφράδες μέρες του '22». «Είθε το μέλλον να μας επιφυλάσσει καλύτερες ημέρες μέσα στα πλαίσια του εκδημοκρατισμού και της ευρωπαϊκής προοπτικής και πορείας της χώρας, εις την οποία εδρεύει και το Πατριαρχείο μας» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.


Ο Πατριάρχης χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στο Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σιδηροκάστρου, για τα εγκαίνια του καθολικού του οποίου βρίσκεται εκεί ο Πατριάρχης. Στον Εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι εκτός του οικείου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου Μακαρίου οι Μητροπολίτες: Ικονίου Θεόληπτος (εκ της συνοδείας του Πατριάρχου) Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ, Ελασσώνος Βασίλειος, Κοζάνης Παύλος, Σερρών Θεολόγος, Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Κιλκισίου Εμμανουήλ, ο Επίσκοπος Θερμών Δημήτριος (εκ της συνοδείας του Πατριάρχου) και ο Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ. Επίσης παρέστησαν ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρος Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης, ο Ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Αλέξιος, Υπουργοί, Βουλευτές και οι Αρχές του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails