________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/11/2012

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ "ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ" ΑΠΟ 20-27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών

Περιοδεία σε Μητροπόλεις των “Νέων Χωρών”, που ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου θα πραγματοποιήσει από τις 20 έως και τις 27 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών. 
Ο Πατριάρχης την Κυριακή 21 Οκτωβρίου θα τελέσει τα εγκαίνια του καθολικού της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών (ανήκει στην δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου) παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και πολλών μητροπολιτών. 
Το Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου, που κλείνει φέτος τριάντα χρόνια ζωής από την ίδρυσή του, δεσπόζει επιβλητικά μέσα σε ένα δάσος άγριας βλάστησης και απείρου φυσικού κάλλους, στις πλαγιές του όρους Μπέλες, στο Ακριτοχώρι Σερρών. Χτισμένο στα αρχιτεκτονικά οικοδομικά πρότυπα των μοναστηριών του Αγίου Όρους, το μοναστήρι κοσμεί το ακριτικό χωριό του νομού Σερρών και λόγω της μεγάλης προσέλευσης των πιστών προέκυψε η ανάγκη ανοικοδόμησης νέου καθολικού της ιεράς μονής, που χτίστηκε αρχιτεκτονικά στα πρότυπα των βυζαντινών μοναστηριών. Φυσική πέτρα από το βουνό του Μπέλες, μάρμαρο και συμπαγές τουβλάκι, είναι τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται για την ανέγερση του καθεδρικού που ξεπερνά σε διάσταση τα 500 τ.μ.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προεξάρχει της ακολουθίας των εγκαινίων του καθολικού, εκπληρώνοντας έτσι την υπόσχεση που έδωσε στον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριο, κατά την επίσκεψή του πριν έντεκα χρόνια, όταν θεμελίωσε το καθολικό της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, η οποία συνδέεται πνευματικά με την Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. 
Ο Πατριάρχης θα μείνει στην περιοχή της Σιντικής για τέσσερις ημέρες και θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων και τους δήμους Σιδηροκάστρου, Ηράκλειας και Σερρών. 
Από 25 έως 27 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ι. Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και θα προεξάρχει της πανηγύρεως του Ι. Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής. Ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί Μονές της Μητροπόλεως και θα παραστεί σε ιερατικό συνέδριο και σε εκδήλωση προς τιμήν του. Θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Οκτωβρίου το βράδι. 
Π.Α.Α.

1 σχόλιο:

  1. Μια μικρή διόρθωση: το 1999 Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου ήταν ο μακαριστός Ιωάννης (Παπάλης) και όχι ο νυν Μητροπολίτης Μακάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails