________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/03/2012

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ"


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
To Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος», στο νομό Φλώρινας επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 2 Ιουλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Νυμφαίο, που υπάγεται στην δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Καστορίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ευαισθητοποιημένος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ενημερώθηκε για τις προσπάθειες προστασίας του πληθυσμού της Αρκούδας και γενικότερα για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Κατά την περιήγησή του στο πάρκο του «Αρκτούρου» ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην περίπτωση της νεαρής αρκούδας που κολυμπάει στα νερά της Λίμνης Καστοριάς, ψάχνοντας κοντά σε οικισμούς για τροφή. Μάλιστα, η παρουσία της έχει προκαλέσει αναστάτωση σε κατοίκους και φορείς κάνοντας κάποιους να υποστηρίζουν ότι η λύση θα ήταν ο θάνατος του μεγαλόσωμου ζώου, την στιγμή που καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για την προστασία του πληθυσμού της αρκούδας που έχουν μειωθεί δραματικά. Ο Πατριάρχης τόνισε ότι δε θα ήταν λύση ο θάνατος του ζώου. «Εύχομαι να μην την σκοτώσουν, δεν πρέπει, αν υπάρχουν τρόποι να την συλλάβουν. Πάντως το ότι έφυγε από το δάσος και αναζητεί τροφή κοντά σε οικισμούς σημαίνει ότι το δάσος είναι υποβαθμισμένο οικολογικά και δεν βρίσκει τροφή το ζώο. Είναι σπάνιο είδος της βιοποικιλότητας γι’ αυτό και πρέπει να συντηρούμε αυτά τα ζώα», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος ενημερώθηκε για το πρόγραμμα «υιοθεσίας» αρκούδων, που εφαρμόζει ο «Αρκτούρος» και συμβάλλει στη διάσωση του πληθυσμού της αρκούδας.


Στην επίσκεψη του συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη που πρωτοστάτησε για την δημιουργία του «Αρκτούρου», τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα – και οι δύο έλκουν την καταγωγή τους από το Νυμφαίο – τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Δακή, τους Μητροπολίτες Καστορίας Σεραφείμ, Περγάμου Ιωάννου, Σασίμων Γενναδίου, τον Επίσκοπο Θεουπόλεως Παντελεήμονα και τοπικούς παράγοντες.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συζητώντας με τους υπευθύνους του πάρκου είπε ότι αγαπάει την φύση και τα ζώα γιατί μεγάλωσε σε χωριό στην Ίμβρο, το οποίο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και φέτος θα το επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Έγραψε σχετικά και στο βιβλίο επισκεπτών του πάρκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails