________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/03/2012

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες των Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο κ. Νταβούτογλου έφτασε στο Φανάρι, συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες του, λίγο μετά τις τις 16:40 το απόγευμα και παρέμεινε περισσότερο από μια ώρα.
Στην είσοδο του Πατριαρχείου τον υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. Βαρθολομαίος Σαμαράς και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στον δεύτερο όροφο όπου βρίσκεται το Πατριαρχικό Γραφείο. Στη θερμή συνάντηση που ακολούθησε παρέστησαν οι Μητροπολίτες Νικαίας Κωνσταντίνος και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος καθώς και ο κ. Λάκης Βίγκας, αιρετός εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στο ΔΣ της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων. Επίσης, παρέστησαν οι συνεργάτες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.
Θερμή συνάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr o κ. Νταβούτογλου στην ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ανέφερε μεταξύ άλλων πως επιθυμία της Κυβερνήσεως είναι η αρμονική συνύπαρξη όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στην χώρα. Οι παραδόσεις και τα έθιμα των ρωμαίηκων, χριστιανικών και άλλων κοινοτήτων, φέρεται να είπε ο κ. Νταβούτογλου, αποτελούν έναν κοινό πολιτιστικό θησαυρό. Επίσης αναφέρθηκε στην γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και στις αλλαγές που συμβαίνουν, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει φόβος και ανασφάλεια στις χριστιανικές κοινότητες της περιοχής. Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως ο Διαθρησκειακός Διάλογος θα πρέπει να ενταθεί προκειμένου να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας που κλονίζεται λόγω των πολιτικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολή.
Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης Ερντογάν για τις μειονότητες, ο κ. Νταβούτογλου φέρεται να κατέστησε σαφές πως αυτές δεν προωθούνται στο πλαίσιο κάποιας αμοιβαιότητας αλλά επειδή εκφράζουν το πνεύμα τις ισονομίας και ισοπολιτείας που αντιλαμβάνεται η παρούσα Κυβέρνηση.
 "Το Πατριαρχείο είναι ριζωμένο σε αυτά τα χώματα"
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις αλλαγές που πραγματοποιούνται και ευχήθηκε να συνεχιστούν. Υπενθύμισε ότι το Πατριαρχείο έχει την έδρα του στην Πόλη για περισσότερους από 17 αιώνες, ότι είναι "ριζωμένο" σε αυτά τα χώματα.
Μίλησε, επίσης, για τους Διαθρησκειακούς Διαλόγους που έχει πραγματοποιήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα τελευταία 25 χρόνια και για την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις πρωτοβουλίες αυτές. Αναφέρθηκε μάλιστα, εκτενώς, κατά τις ίδιες πηγές, στην Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Θρόνων, την οποία συγκάλεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Φανάρι, για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χριστιανικές κοινότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συμπεράσματα της Σύναξης των Προκαθημένων.
Επιθυμία Νταβούτογλου να επισκεφθεί την Θεολογική Σχολή
Σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την επιθυμία όπως επισκεφθεί, στο εγγύς μέλλον, την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και ως Ακαδημαϊκός να έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην Βιβλιοθήκη της η οποία περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις βιβλίων θεολογίας και ιστορίας.
Ως αναμνηστικό της επισκέψεως ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προσέφερε ένα κρυστάλινο ανθοδοχείο ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης του δώρισε έναν αργυρό δίσκο με εγχαρακτή την υπογραφή του καθώς και πολλά βιβλία σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ακολούθως, πραγματοποίησαν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, στην Αίθουσα του Θρόνου, με την παρουσία Ιεραρχών του Πατριαρχείου και εκπροσώπων των Κοινοτήτων. Στις δηλώσεις του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίηση του Πατριαρχείου για την αλλαγή της στάσης της Τουρκικής Κυβέρνησης εκφράζοντας την ελπίδα πως θα επιλυθούν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τον Θρόνο και την Ομογένεια.
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και την ικανοποίηση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για την τιμητική επίσκεψη του Εξοχωτάτου κυρίου Υπουργού των Εξωτερικών της Τουρκίας. Και αυτή η επίσκεψις όπως και η περυσινή του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως και άλλων αξιωματούχων του τουρκικού κράτους αποδεικνύουν ότι η στάσις του κράτους, της σημερινής κυβερνήσεως, έναντι του Ιερού Θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει αλλάξει επί τα βελτίω», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Δεν υπάρχουν οι παλαιές προκαταλήψεις, υπάρχει η πολιτική βούλησις να λυθούν τα εκκρεμή προβλήματα και βλέπουμε ότι πράγματι επιλύονται το ένα μετά το άλλο. Και μέσα εις αυτό το πλαίσιο και την προοπτική είμεθα αισιόδοξοι και περιμένουμε ότι θα επιλυθούν συντόμως και τα υπολειπόμενα προβλήματά μας».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σύστησε στον κ. Νταβούτογλου τους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας επισκέφθηκε την έδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας και έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2011 το Φανάρι επισκέφθηκε για πρώτη φορά Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβερνήσεως, ο κ. Μπουλέντ Αρίντς.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.5 Μαρτίου 2012 στις 12:02 μ.μ.

    Η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κυρίου Νταβούτογλου στην έδρα της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην ιστορία της νεότερης Τουρκίας. Και αποτελεί σταθμό, γιατί πρώτη φορά ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας, επισκέπτεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας. Μακάρι αυτή η επίσκεψη, να είναι η αρχή για την κατανόηση από μέρους της Τουρκίας, ότι το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο που βρίσκεται εκεί όπως τόνισε ο Πατριάρχης μας 17 και πλέον αιώνες, δεν αποτελεί κίνδυνο για την χώρα, αλλά μαζί με την Ρωμηοσύνη της Πόλης, αποτελεί ένα σταθεροποιητικό παράγοντα για την περιοχή. Το Πατριαρχείο, θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκική πολιτκή ηγεσία, αποτελεί τον καλλίτερο πρεσβευτή σε όλο τον κόσμο. Ο Θεός να ευλογήσει αυτές τις προσπάθειες,ώστε να λυθούν όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το Πατριαρχείο μας, αλλά και την Ρωμηοσύνη της Πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails