________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/02/2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "ΝΗΣΙΩΤΕΣ" ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΑΜΙ ΣΟΛΜΑΖ

φωτογραφίες: Ν. Μαγγίνας
Με τη συνεργασία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και του Μουσείου των Πριγκηποννήσων στις 25 Ιανουαρίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη, εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας "Νησιώτες" του δημοσιογράφου και φωτογράφου Σαμί Σολμάζ. 
«Οι νησιώτες είναι μαζί! Δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ γλωσσών, θρησκειών, δογμάτων ή φυλών. Σαν να έχουν επιβιβαστεί στην ίδια βάρκα πάνε μαζί για ψάρεμα, στις πυρκαγιές, στους γάμους ή για να πιούν ... Εφόσον η ηπειρωτική χώρα δεν ανακατευτεί, θα ζουν εδώ ακόμα για αιώνες, στα νησιά ...», σημειώνει ο Σολμάζ, ο οποίος μοιράζεται με το φιλότεχνο κοινό τις φωτογραφίες του για τους ανθρώπους των Πριγκηποννήσων, οι οποίοι ζουν σε ένα τόπο πλημμυρισμένο με αποτυπώματα του παρελθόντος.
Οι διαφορές γλώσσας, θρησκείας και φυλής, διακρίνονται πιο έντονα στα Πριγκηπόννησα από οπουδήποτε αλλού στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Ο Σαμί Σολμάζ δεν επικεντρώνεται σε αυτές αλλά φωτογραφίζει τις ιδιαίτερες στιγμές των ανθρώπων τις οποίες περνούν μαζί και ειρηνικά. Ο συγγραφέας Άρης Τσοκώνας έγραψε για τις φωτογραφίες της έκθεσης ότι «είναι οι ιστορίες της ζωής αυτών των ανθρώπων, που ριζωμένοι στο χώμα της πατρίδας τους, όπως τα μοβ καραμπάσια, σημάδεψαν τα Νησιά».
Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οικοδεσπότης ο Γενικός Πρόξενος Νίκος Ματθιουδάκης. Παρέστησαν παράγοντες και μέλη της Ομογένειας, αλλά και πολλοί Τούρκοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails