________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/28/2011

ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ-ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Έλληνες ποιητές στην Κωνσταντινούπολη με μουσική της Πηγής Λυκούδη

Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης. Στις 29 Νοεμβρίου, την παραμονή της θρονικής εορτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Πηγής Λυκούδη υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται παρουσία της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄ για να τιμηθούν οι επέτειοι των είκοσι χρόνων Πατριαρχικής Ποιμαντορίας του και των πενήντα χρόνων Εκκλησιαστικής Διακονίας που συμπληρώνονται το 2011.
Με τη μουσική της Πηγής Λυκούδη θα ζωντανέψουν οι στοίχοι των ποιητών μας Κωστή ΠΑΛΑΜΑ, Γεωργίου ΔΡΟΣΙΝΗ, Ζαχαρία ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ποιητών που μεταξύ άλλων ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης αποδελτίωνε τα ποιήματά τους στην μαθητική προσωπική του ανθολογία, καθώς και των Λάμπρου ΠΟΡΦΥΡΑ, Γιάννη ΡΙΤΣΟΥ, Νικηφόρου ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ, και των σύγχρονων ποιητών – στιχουργών Λευτέρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Φίλιππου ΓΡΑΨΑ, και Γ. Π. ΙΩΑΝΝΙΔΗ.
Θα ερμηνεύσουν οι τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου, Δημήτρης Κάσσαρης και Νίκος Καρακαλπάκης.
Με την συνθέτρια στο πιάνο συμπράττουν οι μουσικοί της «ορχήστρας των στιγμών» Χρήστος Χουβαρδάς στα έγχορδα, και Δημήτρης Κουζής στο βιολί.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της AEGEAN AIRLINES, του ομίλου εταιρειών DRUCKFARBEN.
Χορηγός επικοινωνίας ο Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Κείμενο Πηγής Λυκούδη

Εξαιρετική τιμή είναι για μένα η παρουσίαση μέρους της συνθετικής μου δουλείας την παραμονή της εορτής του Αποστόλου Ανδρέου και της θρονικής εορτής του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι ετών Πατριαρχικής Ποιμαντορίας της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄ παράλληλα με την συμπλήρωση 50 χρόνων Εκκλησιαστικής διακονίας του.
Το μουσικό αυτό ταξίδι των Ελλήνων ποιητών στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να θεωρηθεί μία δημιουργική συνέχεια στην μεγάλη παράδοση σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και στην πορεία των κλασσικών συνθετών του 60 κα του 70 που μελοποίησαν σπουδαίους ποιητές και στιχουργούς.
Από ευτυχή συγκυρία περιλαμβάνει ποιήματα ποιητών που ο Παναγιότατος ανθολογούσε στην προσωπική του μαθητική ποιητική ανθολογία με τίτλο «Ποιήματα» όπως οι Κωστής Παλαμάς, Γεώργιος Δροσίνης και Ζαχαρίας Παπαντωνίου.
Ο σύγχρονος Γάλλος θεολόγος Olivier Clément χαρακτηρίζει το τετράδιο με τα ποιήματα που συνέλεξε ο Πατριάρχης μας «μικρό μνημείο ομορφιάς κι εγκαρδιότητας αδελφικής»
Αναλογιζόμενη τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει ο Παναγιότατος και το έργο του, θα ήθελα να εκφράσω τη συνείδησή μου χρησιμοποιώντας μία στροφή από το ποίημα «Θάνατος και Ανάστασις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» του Οδυσσέα Ελύτη, που ανήκει στη συλλογή του «Τα ετεροθαλή»

Μεσημέρι από νύχτα Και μήτ' ένας πλάι του Μονάχα οι λέξεις
του οι πιστές που ’σμιγαν όλα τους τα χρώματα ν' αφήσουν μές στο
χέρι του μια λόγχη από άσπρο φως.

Παναγιώτατε, ακλουθώντας το παράδειγμά σας, τούτη τη λόγχη από άσπρο φως προσπαθούμε να ακολουθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails