________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/22/2011

Ο ΝΕΟΣ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ -φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Το
αμείωτο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε με την επίσκεψή του ο ιταλικής καταγωγής νέος Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιά την Διεύρυνση, Stefano Sannino προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.
Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την συνάντησή του με τον Πατριάρχη εξεδήλωσε την επιθυμία να ενημερωθεί γιά την εξέλιξη της πορείας των θεμάτων που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια της Πόλης.


Σχετικά με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην αναστολή της λειτουργίας της, από την οποία συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια και στο γεγονός ότι συμπεριελήφθη το 1971 στο κλείσιμο των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων
που είχαν αρχίσει να λειτουργούν με νομοθεσία από το 1965. Δεδομένου ότι η Σχολή δεν είχε ιδρυθεί με τη νομοθεσία του 1965 αλλά το 1844 και επί πλέον δεν εθεωρείτο από την πλευρά του Τουρκικού Υπουργείου Παιδείας ως ιδιωτική πανεπιστημιακή σχολή, το κλείσιμό της ήταν πράξη καθαρά πολιτικής σκοπιμότητος. Υπογράμμισε επίσης τα διάφορα δικαιώματα των μειονοτήτων που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο σύνταγμα που θα προετοιμασθεί.


Ο Πατριάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ορισμένα θετικά βήματα της κυβέρνησης Ερντογάν επισημαίνοντας ότι αναμένει να γίνουν και πολλά άλλα στο κεφάλαιο των θρησκευτικών ελευθεριών
και των περιουσιών των κοινοτήτων. Τόνισε επίσης την σημασία των διαθρησκειακών διαλόγων τους οποίους το Οικουμενικό Πατριαρχείο με δική του πρωτοβουλία, εδώ και τρείς δεκαετίες έχει ξεκινήσει και οι οποίοι συμβάλλουν στην σταθερότητα της ειρήνης στον κόσμο. Σ΄αυτό το πλαίσιο εντάσσονταν και οι επισκέψεις που πραγματοποίησε σε ισλαμικές χώρες όπως Μπαχρέιν, Ιράν, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, Καζαχστάν όπου συναντήθηκε με τους πολιτικούς και θρησκευτικούς τους ηγέτες και άλλους φορείς.


Μετά την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Γεν. Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση Stefano Sannino, άναψε κερί στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και ξεναγήθηκε, μαζί με τους συνεργάτες του, από τον Πατριαρχικό Διάκονο Νήφωνα.



1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.24 Ιουλίου 2011 στις 4:01 μ.μ.

    Στον καλό μου φίλο και αδελφό Αθηναγόρα, τον Μέγα Αρχιμανδρίτη της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εύχομαι με την ευκαιρία της ονοματικής του εορτής, χρόνια πολλά, ευλογημένα, καρποφόρα και υγιεινά, για να συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο Ιερό της Ορθοδοξίας Κέντρο, αλλά και στον Σεπτό Προκαθήμενο και Ύπατο της Ορθοδοξίας και του Γένους μας, Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο. Αδελφέ μου, χρόνια πολλά και προαγωγικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails