________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/27/2011

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Στην ειδική εκδήλωση της Παγκόσμιας Συνόδου Νεολαίας, παρουσία 250 νέων ηλικίας 12 έως 17 ετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Στην εκδήλωση αυτή, που έγινε στο πλαίσιο των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που διεξάγονται στην Αθήνα μέχρι τις 4 Ιουλίου 2011, μίλησαν επίσης ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, η Υφυπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χ. Αηδόνης, η Πρόεδρος των Special Olympics Hellas Γ. Δεσποτοπούλου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Special Olympics T. Shriver και δύο μέλη της Παγκόσμιας Συνόδου Νεολαίας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της ειδικής εκδήλωσης υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Διανοητική Αναπηρία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε ως ακολούθως:

Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ,
Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,
Εξοχώτατοι,
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε των Διεθνών Special Olympics
Ερίτιμος κυρία Πρόεδρε των Special Olympics των Αθηνών,
Αγαπητοί συμπαρόντες.

Με πολλήν συγκίνησιν και χαράν χαιρετίζομεν το μέγα παγκόσμιον αθλητικόν και ανθρωπιστικόν γεγονός, το οποίον διεξάγεται εδώ εις τας κλεινάς Αθήνας, την πρωτεύουσαν πόλιν της Χώρας η οποία εχάρισεν εις την ανθρωπότητα τους Ολυμπιακούς Αγώνας, την ιδέαν του «ευ αγωνίζεσθαι» και τα μεγάλα ιδανικά της Δημοκρατίας, της αξιοπρεπείας, της ελευθερίας και της σοφίας.

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες προωρίζοντο μόνον δια τον στενόν κύκλον των σωματικώς προνομιούχων και κατά τούτο, παρά το μεγαλείον των, ήσαν μονομερείς, όπως και οι κατά το 1896 αναβιώσαντες συνώνυμοί των. Ήλθεν όμως εις τας ημέρας μας η αγάπη, η οποία διηύρυνε τα όρια του Ολυμπιακού ιδεώδους και ήνοιξε τας πύλας των αγωνιστικών χώρων εις όλους, τόσον με τους Παρολυμπιακούς, όσον και με τους Special Olympics . Ειδικώτερον δια τους τελευταίους, μεγάλη είναι η κοινή πάντων ημών ευγνωμοσύνη τόσον προς την γυμνάστριαν Άνναν McGlone Burke, όσον και προς την ευγενή θυγατέρα της μεγάλης οικογενείας των Kennedy Ευνίκην Kennedy Shriver, εις την ευαισθησίαν και τον ανθρωπισμόν των οποίων οφείλεται η ιδέα της συστάσεως αυτών των ειδικών αθλητικών αγώνων και η υλοποίησίς της. Οι Special Olympics, ωραίον εφεύρημα της αγάπης, δίδουν την χαράν της συμμετοχής εις μεγάλας αθλητικάς συναντήσεις εις όσους δεν πληρούν τας προϋποθέσεις συμμετοχής εις τους συνήθεις Ολυμπιακούς ή τους Παρολυμπιακούς Αγώνας. Δηλαδή, δίδουν εις τους αθλητάς ειδικών σωματοπνευματικών καταστάσεων αυτό που ως άνθρωποι δικαιούνται, ώστε να μη υποβιβάζεται το παράπαν η ιερότης του ανθρωπίνου προσώπου των. Τούτου ένεκεν και εξ αρχής περιεβάλομεν την διοργάνωσίν των με την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν και εστρατεύθημεν εξ αρχής εις τας τάξεις των Εθελοντών των.


Ήτο μεγάλη χαρά δι’ ημάς να υποδεχθώμεν προ ολίγων ημερών εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εις την Κωνσταντινούπολιν, τους λαμπαδηδρόμους των Special Olympics και τους συνοδούς των. Η αγάπη της Μητρός Εκκλησίας δι’ αυτούς είναι απέραντος και κατεβλήθη προσπάθεια να το καταστήσωμεν ψηλαφητόν. Εχάρησαν πολύ και ανυποκρίτως! Είχον μάλιστα την καλωσύνην να μας χαρίσουν την δάδα της λαμπαδηδρομίας, την οποίαν και φυλάσσομεν εις τα Πατριαρχεία ως σπουδαίον κειμήλιον της αγάπης των, αλλά και ως ενθύμημα της ανάγκης δια διαρκείς αγώνας εναντίον των προκαταλήψεων, των διακρίσεων, της αναξιοπρεπείας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της προς τον άλλον, τον οιονδήποτε άλλον, σκληρότητος. Σήμερον η φλόγα της δαδός εκείνης φωτίζει την έναρξιν των Αγώνων, αλλά και τα πρόσωπα των αθλητών, τους οποίους αναμφιβόλως συνέχει η μεγάλη χαρά της συμμετοχής. Και βεβαίως, εάν εις άλλους αγώνας ο κύριος σκοπός είναι η νίκη, εις τούτους τους αγώνας ο κύριος σκοπός είναι η συμμετοχή καθ’ εαυτήν και η κατά δύναμιν προσπάθεια. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι a priori νικηταί. Νικηταί της ελπίδος!

Θλιβόμεθα ακούοντες παραχόρδους τινάς φωνάς ότι δήθεν οι Special Olympics χαρακτηρίζονται από «συμπονετικόν συγκρητισμόν και κολακευτικόν λαϊκισμόν που αντιμετωπίζει το άτομον με νοητικήν αναπηρίαν ως αντικείμενον οίκτου και ελέους». Προφανώς αι φωναί αυταί έχουν παρανοήσει τόσον τα κίνητρα όσον και την φιλοσοφίαν του θεσμού. Η ιστορία του μαρτυρεί ότι όχι οίκτος και έλεος, αλλά αγάπη, καθαρά αγάπη, φωτισμένη αγάπη, χριστιανική αγάπη και σεβασμός, ευρίσκονται όπισθεν των Special Olympics από της ημέρας των πρώτων οραματιστών των μέχρι σήμερον. Είναι ωραίον που η έναρξις των αγώνων παραλληλίζεται με το ταξίδι του Οδυσσέως. Αλήθεια, πού ο οίκτος και το έλεος εις το ταξίδι του Οδυσσέως; Ο Οδυσσεύς, λοιπόν, και όταν απέμεινε με εν τραυματισμένον πλοίον και ολίγους αδυνάμους συντρόφους, είχε θάρρος και αποφασιστικότητα, αλλά και καλήν συνεργασίαν με τους συντρόφους του. Οι Special Olympics πρέπει να διακρίνωνται και από τα τρία αυτά στοιχεία: Θάρρος - Αποφασιστικότητα – Συντροφικότητα, τα οποία, παρεμπιπτόντως, είναι και σπουδαίαι χριστιανικαί αρεταί.


Ο Χριστιανός λαμβάνει θάρρος από τον Θεόν, θαρρεί εις την βοήθειαν του Θεού και δεν απογοητεύεται από τας οιασδήποτε δυσκολίας. Είναι αποφασιστικός εις το αγαθόν και η αγάπη τον οδηγεί εις την καλήν σχέσιν με τον άλλον, εις την συνεργασίαν, την συντροφικότητα, την κατίσχυσιν του «ημείς» επί του «εγώ». Οι Special Olympics να αναδείξουν σπουδαίως την δύναμιν της ανθρωπίνης ψυχής και να αποβούν ένα ωραίον ταξίδι δι’ όλους τους αθλητάς, που θα τους οδηγήση εις την Ιθάκην της αυτοεκτιμήσεως, της ηθικής ικανοποιήσεως, της χαράς και της αγάπης. Από όλον τον κόσμον συναγμένα τόσα χαρούμενα πρόσωπα, ωραΐζουν το Καλλιμάρμαρον, τας Αθήνας, την Ελλάδα όλην, η οποία με ανοικτήν αγκάλην τα υπεδέχθη. Η Κωνσταντινούπολις, η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και ο Πατριάρχης προσωπικώς, συγχαίρομεν και ευλογούμεν και προσευχόμεθα δι’ όλους τους αθλητάς, καθώς και δια τους ευγενείς διοργανωτάς των Αγώνων, τους εθελοντάς, τους καλλιτέχνας, τους χορηγούς και όσους παντοιοτρόπως συνέβαλον δια την διοργάνωσιν και θα συμβάλουν εις την διεξαγωγήν των αγώνων. Προσέτι εκφράζομεν την βαθείαν ικανοποίησιν ημών διότι η εις Αθήνας διοργάνωσις των Special Olympics δίδει την καλήν ευκαιρίαν εις ημάς πάντας να παραστώμεν μάρτυρες της υπογραφής, ενώπιον τοσούτων εκλεκτών επισήμων παρισταμένων, σπουδαίας Διακηρύξεως υπέρ των Ατόμων με Διανοητικήν Αναπηρίαν. Ευχόμεθα αι αρχαί και τα σημεία της Διακηρύξεως ταύτης να εύρουν ευρυτάτην παγκοσμίως απήχησιν, επί κατισχύσει της αγάπης.

Σας ευχαριστούμεν θερμώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails