________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/27/2011

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΗΝ "ΔΑΓΙΠΟΛΗ"

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός. Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανού και συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Σεβαστείας Δημητρίου και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στεφάνου. Συμπροσευχόμενος παρέστη στο Ιερό του Ναού ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά την Θ. Λειτουργία τελέστηκε και η καθιερωμένη αρτοκλασία υπέρ των πιστών της Αμερικής, αλλά και όλων των πιστών τέκνων του Οικουμενικού Θρόνου, που βρίσκονται σε όλη τη γη.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε και η ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου.



Μετά το τέλος της Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε κόκκινα αυγά στους πιστούς ενώ καλωσόρισε 12μελή όμιλο νέων από την Αθήνα, μελών του καλλιτεχνικού σχήματος νέων με κινησιακές δυσκολίες «ΔΑΓΙΠΟΛΗ», με επικεφαλής τον αρχηγό του σχήματος Γιώργο Χρηστάκη καί τον Αθανάσιο Βίγλα, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.



Το καλλιτεχνικό σχήμα προσκλήθηκε να λάβει μέρος στο διεθνές φεστιβάλ που διοργανώνει μεταξύ 25ης καί 28ης Απριλίου στην Πόλη (με την ευκαιρία της «γιορτής των παιδιών» 23 Nisan Çocuk Bayramı) ο Σύλλογος Παραπληγικών Τουρκίας «Τürkiye Omurilik Felçlileri Derneği», με τον οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς το Πατριαρχείο. Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε εξασφαλίσει προ ετών γι’ αυτόν τον Σύλλογο εύχρηστα αναπηρικά χειραμαξίδια από τις Η.Π.Α., ενώ κάθε χρόνο, κατά τον μήνα του Ραμαζανίου, παραθέτει στην έδρα του Συλλόγου στο Ataköy δείπνον (iftar) στα μέλη του και τους γονείς τους.




Η συμμετοχή της Ελληνικής αποστολής στις εκδηλώσεις αυτές ήταν αμφίβολη λόγω των οικονομικών προβλημάτων της. Εξασφαλίσθηκε, όμως, χάρις στην έγκαιρη εκδήλωση του πατρικού ενδιαφέροντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και την ευαισθησία που επέδειξαν έναντι της Πατριαρχικής πρωτοβουλίας οι ιθύνοντες της αεροπορικής εταιρείας Olympic Air, η οποία κάλυψε το κόστος της μεταφοράς των νέων και συμπεριελήφθη, έτσι, μεταξύ των χορηγών του προαναφερθέντος διεθνούς φεστιβάλ.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.27 Απριλίου 2011 στις 11:23 π.μ.

    Η εορτή του Αγίου Γεωργίου, μας φέρνει στην σκέψη μας τον πρώτο Ναό της Ορθοδοξίας μας. Τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο ιστορικό και Μαρτυρικό Φανάρι. Εκεί πού από το 1600 έχει την έδρα της η Μεγάλη Εκκλησία. Ο Πατριαρχικός Ναός, είναι η συνέχεια και η προέκταση της Μεγάλης Εκκλησίας, είναι ο Ναός που ο κάθε έλληνας και μάλιστα ο κάθε κληρικός θέλει να βρεθεί κάποια στιγμή, για να παρακολουθήσει μιά από τις ακολουθίες οι οποίες τελούνται εκεί με θρσηευτική ευλάβεια, αλλά και με την άψογη τήρηση του Τυπικού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Ο Πατριαρχικός Ναός, αποτελεί ένα σχολείο εκκλησιαστικής τάξεως και μεγαλείου για όλους μας. Ο Θεός, με τις πρεσβείες του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιφόρου, να κρατά ασάλευτο τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό εις αιώνας αιώνων και τους διακονούντας εις αυτόν να πάρεχει την ευλογία και την χάρη Του. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails