________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/06/2011

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Το απόγευμα της Τετάρτης 2 Μαρτίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος έδωσε διάλεξη στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη με θέμα: “Η καύση των νεκρών και η αντιμετώπισή της στον χώρο της ποιμαντική μας διακονίας”.
Την διάλεξη παρακολούθησαν η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, οι Άγιοι Συνοδικοί, η Πατριαρχική Αυλή, εκπαιδευτικοί και μέλη της Ομογένειας.
Τον ομιλητή Αρχιερέα παρουσίασε ο υπεύθυνος της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης Μ. Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής: “Ασφαλώς δεν πρόκειται να προβούμε σε θεωρητικές αναλύσεις και τοποθετήσεις επί τού θέματος, παραβιάζοντας, ενδεχομένως, ανοικτές θύρες. Απλώς και μόνον θα αρκεσθούμε στην κατάθεση κάποιων εμπειριών για το μεγάλο και επώδυνο θέμα της καύσης των νεκρών”.
Εν συνεχεία, μέσα από την περιγραφή της καύσης ένος 15πεντάχρονου αγοριού, παρουσίασε ό ομιλητής την τραγικότητα της πράξεως και κατέληξε: “Ο τρόπος καύσης των νεκρών που περιγράψαμε, έχει γίνει με την σύγχρονη τεχνολογία υπόθεση πατήματος ηλεκτρικών κουμπιών. Γι᾽ αυτό τον λόγο θα μπορούσε ίσως να ισχυρισθεί κανείς ότι δεν έχει την φρίκη, που παρουσιάζει η καύση των νεκρών πάνω σε στιβάδα ξύλων εις κοινήν θέα στην πλατεία του χωριού με την μυρωδιά του ψημένου κρέατος του νεκρού όπως π.χ. στην Ινδία και σ᾽ άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, που υπολείπονται σε τεχνολογία και ανάπτυξη. Όμως το μέγιστο πρόβλημα παραμένει το ίδιο. Η όλη διαδικασία αποτέφρωσης, με τον προηγμένο ή τον πρωτόγονο τρόπο, είναι το ίδιο μηδενιστική. Κι αυτή ακριβώς η μηδενιστική αντίληψη περί ζωής που περικλείει, ερμηνεύει γιατί στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας υπάρχει τόσο πολύ μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών, με υψηλότερο αυτό της Κορέας”.
Μετά την διάλεξη προβλήθηκε DVD με στιγμιότυπα από την ποιμαντική διακονία της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας προς την Νεολαία. Το DVD τελείωσε με τον εξής χαιρετισμό των ορθόδοξων νέων της εν Κορέα Εκκλησίας προς τον Παναγιώτατο:

Παναγιώτατε, Πάτερ και Δέσποτα,
Εμείς οι κατασκηνωτές και τα στελέχη των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας, επιθυμούμε να Σας ευχαριστήσουμε μέσα από τα βάθη της ψυχής μας για την στοργή και την αγάπη της Μητέρας Εκκλησίας προς όλους μας.
Σας είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες γιατί
το Άγιο Φως της Ορθοδοξίας, μεταλαμπαδεύεται αενάως τα τελευταία πενήντα έξη χρόνια από το φεγγοβόλο Φανάρι στην πατρίδα μας, την χώρα της Πρωινής Γαλήνης.
Σκύβουμε ταπεινά και προσκυνούμε το τίμιο πατριαρχικό χέρι Σας, ζητώντας τις θεοπειθείς προσευχές Σας για μας τους Κορεάτες, που είμαστε δικά Σας παιδιά στις εσχατιές της Οικουμένης. Σας παρακαλούμε εύχεστε να διαφυλάττουμε, με την χάρη του Θεού, αναλλοίωτη την ορθόδοξη παρακαταθήκη και να την μεταδίδουμε και σε άλλους συμπατριώτες μας “ζητούντων το Κύριον, ζητούντων το πρόσωπον του Θεού Ιακώβ”.
Και κάτι ακόμη: όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά Σας, Παναγιώτατε, περιμένουμε να Σας υποδεχτούμε και πάλι όχι μόνον στην χώρα μας, αλλά και στην κατασκήνωσή μας!
Μετά βαθυτάτου σεβασμού και αφοσιώσεως,
Τα πνευματικά παιδιά Σας της εν Κορέα Εκκλησίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails