________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/28/2011

ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Αντιπροσωπεία του Global Christian Forum δέχθηκε πριν λίγες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Φανάρι. Η αντιπροσωπεία συνήλθε στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Β’ Ολομέλειας του διαχριστιανικού οργανισμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ινδονησία.

Εκ μέρους των μελών του Global Christian Forum μίλησε ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά όλων για την συνάντηση τους με τον προκαθήμενο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας. Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος παρουσίασε ένα προς ένα τα μέλη της Αντιπροσωπείας.


Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνθηκε στους επισκέπτες του εκφράζοντας την χαρά του που συναντήθηκε «μετ’ αδελφών εν Χριστώ ορμωμένων εκ διαφόρων περιοχών της υφηλίου». Επίσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε τα θερμά συγχαρητήρια του «επί τη ιδρύσει του νέου τούτου -εν σχέσει προς το Π.Σ.Ε. και το ΚΕΚ- οργανισμού της διαχριστιανικής κινήσεως». Υπενθύμισε δε ότι και ο ίδιος είχε ενεργό συμμετοχή στη διαχριστιανική κίνηση πριν από την εκλογή του στον Πατριαρχικό Θρόνο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δραστηριότητες του Φόρουμ εξαίροντας την σύστασή του ως πρωτοβουλία «δια την προώθησιν της χριστιανικής ενότητος, ώστε να μη καταστή αύτη γράμμα κενόν και διακήρυξις επί θεωρητικού, μόνον, επιπέδου».


Στη συνέχεια χαρακτήρισε «ευλογημένην συγκυρίαν» την επίσκεψη της Αντιπροσωπείας κατά την εορτή του Μεγάλου Θεολόγου της Εκκλησίας Γρηγορίου του Ναζιανζηνού, τα λείψανα του οποίου, μαζί με αυτά του ετέρου μεγάλου Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπως υπενθύμισε, μετέφερε αυτοπροσώπως προ 7 ετών από την Ρώμη.
Υπενθύμισε επίσης την ανταλλαγή μεταξύ των Εκκλησιών Κων/πόλεως και Ρώμης επισκέψεων Αντιπροσωπειών τους στις Θρονικές Εορτές τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, όπως τα εν πλω συμπόσια και άλλες οικολογικές δραστηριότητες που ανέλαβε η Μητέρα Εκκλησία, στον Ακαδημαϊκό Διάλογο με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες, το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό, ενώ εκτενέστερη αναφορά έκανε στις διαχριστιανικές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του Πατριαρχείου, υπενθυμίζοντας ότι είναι εκ των ιδρυτικών μελών του Π.Σ.Ε., και μετέχει ενεργώς εις το ΚΕΚ και το νεοσύστατο Global Christian Forum.



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «το Πατριαρχείον δεν διστάζει να μετάσχει του Διαλόγου και πάσης πρωτοβουλίας προαγούσης την αλληλογνωριμίαν και καλυτέραν κατανόησιν μεταξύ διαφόρων χριστιανικών παραδόσεων».
«Έκαστος παραμένει μεν πιστώς προσηλωμένος εις την εαυτού πίστιν και παράδοσιν, εν τούτοις υπάρχει αρκετός χώρος δια την συνάντησιν και την γνωριμίαν μεθ’ ετέρων χριστιανών και παντός ανθρώπου καλής θελήσεως» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails