________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/25/2011

Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επί τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, χοροστάτησε χθες το απόγευμα στον Μ. Εσπερινό και σήμερα το πρωί στην Θ. Λειτουργία, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Κατά την Θ. Λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Μ. Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας και διηκόνησε ο Πατριαρχικός Διάκονος Νήφων, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και προσκυνητές από το εξωτερικό.

Στον σολέα του Πατριαρχικού Ναού ετέθησαν προς προσκύνησιν από τους πιστούς τα λείψανα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, τα οποία, μαζί με τα λείψανα του επίσης Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, επεστράφησαν στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως από την Ρώμη στις 27 Νοεμβρίου 2004. Ήταν μια απόφαση του αειμνήστου Πάπα Ιωάννη - Παύλου Β', μετά από σχετικό αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τα ιερά λείψανα εκόμισε από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη ο διάδοχος των δύο Αγίων Ιεραρχών, ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Για το γεγονός της επιστροφής των ιερών λειψάνων ο μουσικολογιώτατος Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος συνέθεσε δύο απολυτίκια. Παραθέτουμε το του Αγ. Γρηγορίου

Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου
Ποίημα Μητροπολίτου Πέργης Εὐαγγέλου Γαλάνη
«Τὸν τάφον σου Σωτήρ... » ἦχος α΄

Ὁ μύστης τοῦ Θεοῦ καὶ δογμάτων ὁ κῆρυξ
Γρηγόριος ὁ νοῦς, θεολογίας τὸ κλέος,
Ἰδοὺ παραγίγνεται, ὡς παρήγορον Σκήνωμα,
συμπολίτης γάρ, ἀπὸ αἰώνων ὑπάρχων
καὶ φθεγγόμενος, πρὸ τοῦ ἰδίου Συνθρόνου,
ὡς θεῖον θησαύρισμα.



1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.25 Ιανουαρίου 2011 στις 11:23 μ.μ.

    Χρόνια πολλά στην Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, πού μέσα σε αυτό τον μήνα εορτάζει και τιμά δύο από τους Ποιμένες της και Πατριάρχες της Εκκλησίας και του Γένους μας. Τους Αγίους Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο. ο Θεός με τις ευχές και τις Πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου της και Προστάτιδος της Πόλεως και του Γένους μας και όλων των Αγίων Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, να διαφυλάττει την Μεγάλη Εκκλησία και τους διακονούντας εν Αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails