________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/06/2011

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ - ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ


Mε τη συμμετοχή πλήθους πιστών, Ρωμιών και προσκυνητών, γιορτάστηκαν σήμερα τα Θεοφάνεια στο Φανάρι, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε το πρωί της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας Μελίτωνος, Σεβαστείας Δημητρίου, Μοσχονησίων Αποστόλου και Ικονίου Θεολήπτου.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Πατριάρχης ηγήθηκε της λιτανευτικής πομπής προς τον Κεράτιο κόλπο, όπου για ένατη χρονιά έγινε ο Αγιασμός των υδάτων διά της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.


Λίγο πριν ο Πατριάρχης ψάλλει το "Εν Ιορδάνη...", αντήχησε η φωνή του μουεζίνη, που καλούσε στην καθιερωμένη προσευχή τους μουσουλμάνους. Ο Πατριάρχης είπε: "Θα περιμένουμε να τελειώσει". Και ευθύς μόλις τελείωσε έριξε τον Σταυρό στα νερά του Κεράτιου κόλπου.
Αυτή η κίνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ερμηνεύτηκε από όλους ως σεβασμός στην διαφορετικότητα, ως κίνηση ανωτερότητας.
Τον Σταυρό έπιασε ο Δημήτρης Κουζούνης από την Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από την Πόλη.
Για πρώτη φορά τουρκικό κανάλι, το NTV, μετέδωσε απευθείας την τελετή του Αγιασμού των υδάτων, στην οποία παρών ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας.


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οκονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.Κατερίνη.7 Ιανουαρίου 2011 στις 10:52 μ.μ.

    Θεοφάνεια. Μιά μεγάλη ημέρα για όλη την Χριστιανοσύνη. Μιά ημέρα όπου όλοι μας θα πρέπει να σκεπτόμαστε το περιβάλλον, αφού με τον αγιασμό των υδάτων αγιάζεται όλη η κτίσις. Μιά ημέρα όμως σημαντική και για την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία ύστερα από πολλές δεκαετίες αγιάζει με την παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κυρίου Βαρθολομαίου, τα Μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου και της Πατριαρχικής Αυλής, τα νερά του Ιστορικού Κερατίου Κόλπου. Φέτος όμως ο Πατριάρχης μας, μας εξέπληξε για μιά φορά ακόμα τόσο με την αρχοντιά του, όσο και με την ευγένεια αλλά και με τον σεβασμό στην διαφορετικότητα. Την ώρα πού ο Μουεζίνης καλούσε τους πιστούς του Ισλάμ στην προσευχή, εκείνος είπε "να περιμένουμε να τελειώσει". Αυτό είναι τό ήθος της Ορθοδοξίας, αυτό είναι το ήθος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο αν και ζή σε μιά μουσουλμανική χώρα ξέρει να σέβεται. Αυτό το ήθος, αυτόν τον σεβασμό μαζί με όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία, προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα μέσα από τους διαλόγους, τόσο στους Διαχριστιανικούς, όσο και στους Διαθρησκειακούς. Παναγιώτατε, για μιά φορά ακόμα μας διδάξατε. Για μιά φορά ακόμα αποδείξετε οτι η Ορθοδοξία, σέβετε χωρίς μίσος και αντιπαραθέσεις. Ο Θεός να Σας φωτίζει, να Σας ενισχύει και να Σας ενδυναμώνει στο μεγάλο και ευθυνοφόρο έργο Σας, μαζί με τους Αγίους Αρχιερείς και τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής. Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails