________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/16/2010

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Βρυξέλλες


«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ταγμένο στον καλό αγώνα για θρησκευτική ελευθερία για όλους τους λαούς του κόσμου, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς προκαταλήψεις», σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μήνυμά του προς το Διεθνές Συνέδριο για τις Θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

To Συνέδριο πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και διοργανώνεται από το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εδρεύει στις Η.Π.Α. και το Τάγμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία Παμμακάριστος» σε συνεργασία με το Γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Βρυξέλλες.

Το θέμα της διεθνούς διάσκεψης είναι «Θρησκευτικές Ελευθερίες: Η Γέφυρα της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθούν αύριο Τετάρτη και συμμετέχουν λόγιοι, υποστηρικτές των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφοι, διπλωμάτες, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, θρησκευτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι της Τουρκικής κυβερνήσεως, δικηγόροι και εκπρόσωποι των μειονοτήτων οι οποίοι συζητούν για το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών, αναλύουν τα προβλήματα θρησκευτικής ελευθερίας που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και προτείνουν λύσεις.

Στην έναρξη του Συνεδρίου ο πρόεδρος του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ «Απόστολος Ανδρέας», Δρ.Αντώνιος Λιμπεράκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία διεξαγωγής του Συνεδρίου.



Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στην ομιλία του, σημείωσε ότι μέσω της πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή αυτού του Συνεδρίου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ανοιχτή πόρτα φιλίας και δημιουργούμε τις ευκαιρίες για μια πραγματική συνάντηση.

«Δημιουργούμε τις ευκαιρίες για ελευθερία, για μια κατανοητή σύνδεση με την αλήθεια και την αγάπη», είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού για την ειρηνική συνύπαρξη και την συνεργασία ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας, παραδόσεως, καταγωγής και θρησκευτικής πίστης.



Προηγουμένως ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ανέγνωσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Πατριαρχικού μηνύματος:


Με μεγάλη πνευματική ικανοποίηση και από καρδιάς ευγνωμοσύνη, απευθύνουμε χαιρετισμό προς όλους εσάς τους συμμετέχοντες σε αυτό το πραγματικά ιστορικό συνέδριο για τη θρησκευτική ελευθερία, κατά την έναρξη των εργασιών και των ημερών συνεργασίας. Ευχαριστούμε ειδικώς και τους χορηγούς, το Τάγμα του Αποστόλου Αγίου Ανδρέου, τους εν Αμερική Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Αδελφότητα Αρχόντων Παμμακάριστος, σε συνεργασία με το Πατριαρχικό Γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προσφορά αυτού του σημαντικού συμποσίου. Επιθυμούμε επίσης να εκφράσουμε τη βαθύτερη εκτίμησή μας προς τα μέλη των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων και της Τουρκικής Δημοκρατίας για την εξαιρετική συμμετοχή τους σε αυτό το γεγονός.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ταγμένο στον καλό αγώνα για θρησκευτική ελευθερία για όλους τους λαούς του κόσμου, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς προκαταλήψεις. Γιατί εάν η ελευθερία εκφράσεως διαφορετικών απόψεων παρακωλύεται με οποιονδήποτε τρόπο, τότε πρέπει να επαναβεβαιώσουμε ότι είμαστε πραγματικά ελεύθεροι. Είτε πρόκειται για τις αβρααμικές ομολογίες, είτε για άλλες από τις μεγάλες παραδόσεις των θρησκειών του κόσμου, μόνο μέσα από την ελεύθερη και πλήρως ανθρώπινη ανταπόκρισή μας στον Θεό μπορούμε πραγματικά να λατρέψουμε τον Θεό εν πνεύματι και αληθεία (Ιωάν. 4:24).

Το συνέδριο αυτό δίνει την ευκαιρία σε ποικιλία ειδικών, νομικών, διαμορφωτών πολιτικής, θρησκευτικών και κοινοτικών ηγετών, να εξετάσουν σε λεπτομέρεια την έννοια της γνήσιας θρησκευτικής ελευθερίας και πώς μπορούμε καλύτερα να την εγγυηθούμε για όλα τα τέκνα του Θεού. Η εργασία σας έχει εξέχουσα σημασία για τον σύγχρονο κόσμο μας, όπου ο σεβασμός προς την «ετερότητα» στο πρόσωπο των συνανθρώπων μας δείχνει να εκμηδενίζεται στο πλαίσιο των αναδυόμενων φονταμενταλιστικών ιδεολογιών.

Εκ της Πόλεώς μας, όπου οι ήπειροι και οι πολιτισμοί συνυπάρχουν σε παράλληλα επίπεδα, απευθύνουμε προς πάντας την πατρική και Πατριαρχική ευλογία μας, ώστε οι ημέρες που θα περάσετε μαζί να είναι εποικοδομητικές, ενθουσιώδεις και διαφωτιστικές για ολόκληρο τον κόσμο. Είθε ο πανάγαθος Θεός της ειρήνης και της αγάπης να είναι μαζί σας, σήμερα και πάντοτε.


Δείτε σχετικά και στην Ιδιωτική Οδό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails