________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/25/2010

ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Επίσκεψη απόλυτης στήριξης και σεβασμού προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε στο Φανάρι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ.
"Με ξεχωριστή χαρά και τιμή σας υποδεχόμεθα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η ηγεσία της Γερμανίας και κατά το παρελθόν έδειξε πολλάκις το ενδιαφέρον της για τη κατάσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και χαιρόμεθα όλως ιδιαιτέρως ότι και ο σημερινός νέος Πρόεδρός της συνεχίζει το ίδιο ενδιαφέρον προς τον ιστορικό και ιερό αυτό θεσμό", είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος καλωσορίζοντας τον υψηλό επισκέπτη του.
Ο Πρόεδρος Βουλφ έφθασε στο Φανάρι συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπεττίνα Βουλφ και από δωδεκαμελή αντιπροσωπεία από βουλευτές και κυβερνητικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους. Στη συνάντηση με τον Πατριάρχη παρίσταντο ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος και ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ελπιδοφόρος.

Κατά τη θερμή και εγκάρδια συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Πρόεδρο της Γερμανίας συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο και ιδιαίτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες με βάση την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς και τα προβλήματα του θρησκευτικού φανατισμού.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους διαχριστιανικούς και διαθρηκειακούς διαλόγους οι οποίοι συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση λαών και πολιτισμών και στην ειρηνική συνύπαρξή τους και υπογραμμίστηκε από τον Πρόεδρο η ανάγκη συνέχισης αυτών των διαλόγων που θα συνεισφέρουν στη διαφύλαξη της ειρήνης. Σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι αυτά θα πρέπει να διεκδικούνται χωρίς να θυσιάζονται οι διαχρονικά ισχύουσες ηθικές αξίες. Ο Πρόεδρος έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τους διαθρησκειακούς διαλόγους που διεξάγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως πρωτοπόρο και συγκεκριμένα με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό εδώ και 25 χρόνια, καθώς και για τις επισκέψεις που πραγματοποίησε ο ίδιος ο Πατριάρχης σε μουσουλμανικές χώρες ως επίσημος προσκεκλημένος τους.
Κατα τη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες διήρκεσαν περίπου μία ώρα, συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο και σχετικά με το καθεστώς που ίσχυε πριν διακοπεί η λειτουργία της Σχολής κατά το οποίο σημαντικό μέρος των σπουδαστών προερχόταν από την Ελλάδα και άλλες χώρες, καθεστώς που θα ισχύσει και στην επαναλειτουργία της Σχολής. Στο σημείο αυτό αξίζει να καταγραφεί ότι υπάρχουν κύκλοι στην Άγκυρα οι οποίοι παραπληροφορούν σκόπιμα τους ξένους επίσημους επισκέπτες της χώρας, ισχυριζόμενοι πως το Πατριαρχείο δεν έχει ανάγκη τη Σχολή πλέον, αφού δεν έχει μεγάλο ποίμνιο στην Πόλη και ότι εξυπηρετείται κυρίως από κληρικούς προερχόμενους από το εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να αποτρέπουν τους συνομιλητές τους στην ενίσχυση του δίκαιου αιτήματος για την επαναλειτουργία της ιστορικής αυτής Θεολογικής Σχολής.


Ο Πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο και το λαό της Γερμανίας για τη συμπαράσταση που παρέχεται στους εκεί Ορθοδόξους πιστούς και αναφέρθηκε στον, επί ήδη τρείς δεκαετίες, άξιο Ποιμενάρχη τους, τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο.
Αναφορικά με τη Μητρόπολη ο Πρόεδρος στις δηλώσεις του τόνισε: «Εμείς οι Γερμανοί είμαστε ευγνώμονες για τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η ελληνορθοδοξία στη Γερμανία. Μιλήσαμε για την κατάσταση των Ελλήνων Ορθοδόξων πιστών στη Γερμανία οι οποίοι διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο σ΄ολα τα επίπεδα καθώς και για την κατάσταση των Ορθοδόξων εδώ ( Πόλη )».
Σχετικά με τη διεξαγωγή των διαθρησκειακών διαλόγων δήλωσε ότι: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τον διαθρησκειακό διάλογο και προπαντός με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό. Συζητήσαμε για τη συνεισφορά μας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και για τη σταθερότητα της ειρήνης στον κόσμο».



Ο Πρόεδρος, εκφράζοντας τη χαρά του για τη συνάντηση είπε ότι:
«Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνάντηση αυτή που είχαμε με τον Πατριάρχη. Αυτή η συνάντηση ήταν πολύ σημαντική για μας» και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η συνέχιση των διαλόγων θα συμβάλλει τα μέγιστα στην διατήρηση και σταθεροποίηση της παγκόσμιας ειρήνης. Στο σημείο αυτό ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόσθεσε: «Συμμεριζόμεθα και εμείς την αισιοδοξία του κ. Προέδρου και θα εργαστούμε όλοι μαζί για το καλό της ανθρωπότητος».
Τέλος, ο Πρόεδρος Βούλφ προσκάλεσε τον Πατριάρχη να επισκεφθεί το Βερολίνο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βουλφ είναι πιστό μέλος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και κατά την άφιξή του στο Φανάρι άναψαν κερί στον Πατριαρχικό Ναό με τη σύζυγό του και ενημερώθηκαν για την Ιστορία του Ναού από τον Πρωτοπρεσβύτερο Δοσίθεο Αναγνωστόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails