________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/28/2010

ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Οι Προκαθήμενοι την παραμονή της μεταβάσεώς τους στην Καππαδοκία, για το ετήσιο προσκύνημα, που έχει καθιερώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρέστησαν σε δείπνο που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλειος Μπορνόβας, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Προξενείου, στην μεγάλη οδό του Πέρα.

Παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και Ιεράρχες των Εκκλησιών τους.

Στην αρχή ο Γενικός Πρόξενος Βασίλειος Μπορνόβας ευχαρίστησε για την «εξαιρετικά μεγάλη τιμή για την παρουσία των Προκαθημένων και των ιεραρχών, νιώθουμε υπερήφανοι» και συνέχισε: «Ξεκινάτε ένα ταξίδι προς γενέθλιους τόπους, προς την Καππαδοκία, μια περιοχή της Μικράς Ασίας στην οποία βρέθηκαν Χριστιανοί από τους πρώτους αιώνες και όπου δημιουργήθηκαν εκκλησίες από τις πρώτες, και θα μας γεμίσει συγκίνηση η εκεί παρουσία σας η οποία θα είναι μια παρουσία γεμάτη καταλλαγή, γεμάτη προσευχή…».

Τον λόγο πήρε εν συνεχεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία των Προκαθημένων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών:

«Είναι μια διευρυμένη Ορθόδοξος παρουσία, είναι μια εκδήλωσις της Πανορθοδόξου ενότητος και συνεργασίας, για την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο χρόνια τώρα εργάζεται και προσπαθεί να την ενδυναμώσει, να την ενισχύσει, να την προβάλλει προς τα έξω. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επισκέψεις μου στις άλλες αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Βεβαίως είναι ένας ιδιαίτερος δεσμός, αυτός ο δεσμός του αίματος που συνδέει εμάς τους Έλληνας Ορθοδόξους, όπως είναι οι δύο παρόντες εδώ πρωθιεράρχαι. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρεί και ευθύνη του και χρέος του και δικαίωμά του, να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση της συσφίγξεως των ενδοορθοδόξων δεσμών και συνεργασιών. Εάν δε μερικές φορές παρεξηγείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι έχει τάχα, ηγεμονιστικές τάσεις ή παπικές αξιώσεις και ο Πατριάρχης προσωπικώς ότι είναι εριστικός και μαλώνει με όλους, αυτό δεν έχει βάση, και δεν ερείδεται επί πραγματικών γεγονότων, αλλά είναι παρερμηνεία της προσπαθείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου να κατοχυρώσει αυτά τα οποία έχει παραλάβει από την παράδοση και την ιστορία της Εκκλησίας μας, από τους ιερούς κανόνες, από τις προηγούμενες γενεές. Και ο σημερινός Πατριάρχης, και είμαι βέβαιος ότι και οι διάδοχοί του έχουν χρέος να προστατεύσουν αυτά τα κεκτημένα, δεν έχουν δικαίωμα να τα απεμπολήσουν ή να παραιτηθούν από αυτά. Πάντως η πρόθεσις του Πατριαρχείου μας και η πραγματική του βούλησις είναι να διακονεί πάντοτε την πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία. Γι’ αυτό και προσπαθούμε να επιταχύνουμε και να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να συγκαλέσουμε αυτή τη Σύνοδο το ταχύτερον δυνατόν εις μαρτυρίαν της Ορθοδοξίας».



Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο, απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη είπε μεταξύ άλλων: "Είμεθα πάρα πολύ χαρούμενοι και ευτυχισμένοι κάθε φορά που ερχόμεθα κοντά σας. Διδασκόμεθα και παίρνουμε δύναμη, διότι και εμένα το έργο μου, είναι πολύ μεγάλο και πολύ δύσκολο. Χαιρόμεθα που βρισκόμεθα στο σπίτι της Ελλάδος, στο Γενικό Προξενείο. Παναγιώτατε, η πόρευσή μας σήμερα, στα δύσκολα χρόνια είναι σχεδόν η ίδια. Όταν κατεβαίνουμε στον Άγιο Σάββα, πηγαίνουμε στις παροικίες μας όπου έχουμε μείνει τόσοι ολίγοι, και όμως δίνουμε κουράγιο έστω με τους ολίγους".

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την φιλοξενία τόνισε τα εξής:

"Ως προς τον Παναγιώτατο νομίζω ότι όλοι μας επικροτούμε τις θέσεις του, αγαπούμε αυτόν και το Πατριαρχείο και τους συνεργάτες του, τον ακολουθούμε πιστά και θέλουμε ακόμα περισσότερο να τον ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά, γιατί αυτή η πορεία του προς την Καππαδοκία και προς όλα τα ιερά προσκυνήματα για εμάς είναι ένα μεγάλο μάθημα. Για μας είναι ένα μεγάλο δίδαγμα και θα θέλαμε πάντοτε και τα μαθήματα και τα διδάγματα που εκπορεύονται από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο το σεπτό και από τον σεβαστό σε όλους μας Πατριάρχη μας θα θέλαμε να είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μας".


Κατά την παραμονή τους στο Προξενείο οι Προκαθήμενοι και οι Ιεράρχες ξεναγήθηκαν στο Ελληνικό Σχολείο, όπου διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα και συνεχάρησαν τον Γενικό Πρόξενο και τους δασκάλους, για την σημαντική προσπάθεια που επιτελούν. Προηγουμένως επισκέφθηκαν τους χώρους στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Προξενείου, οι οποίοι διαμορφώθηκαν για την παρουσίαση ταινιών ντοκιμαντέρ, για μια εβδομάδα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο, το Γερμανικό Ινστιτούτο, το Μουσείο του Πέρα κ.α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails