________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/21/2010

ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ ΦΩΤΙΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Βαρθολομαίος, χθες Κυριακή, παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα του Πατριαρχικού Ναού κατά την τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ιερουργούντων των Μητροπολιτών Ίμβρου και Τενέδου Κυρίλλου, Γαλλίας Εμμανουήλ και Ικονίου Θεολήπτου. Κατά την Θ. Λειτουργία τελέστηκε το τριετές Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Γέροντος Ηρακλείας κυρού Φωτίου.


Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Πέργης Ευάγγελος, Θεοδωρουπόλεως Γερμανός, Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος και Σεβαστείας Δημήτριος. Επίσης, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητος και Ναυτιλίας της Ελλάδος Μάρκος Μπόλαρης, ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Πέτρος Ευθυμίου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας, όμιλος μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον καθηγητή Πλάτωνα Πετρίδη, καθώς και όμιλοι προσκυνητών από τη Μουσική Σχολή Δήμου Νέσσωνος Λαρίσης και από το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων.



Ο Πατριάρχης χειροθέτησε στο οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτονοταρίου της Μ.τ.Χ.Ε. τον εκδότη και τ. Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους Σταύρο Ψυχάρη.
Ακολούθησε δεξίωση στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου ο Πατριάρχης μίλησε για την προσωπικότητα και την προσφορά του αειμνήστου Γέροντος Ηρακλείας, του από Ίμβρου και Τενέδου, και κατέληξε ως εξής:

Ασφαλώς η ψυχή του αγάλλεται εις τους ουρανίους θαλάμους καθώς γνωρίζει ότι το έργον του συνεχίζει με πολλήν στοργήν και με υψηλόν αίσθημα ευθύνης ο διάδοχός του Ιερώτατος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος ο Ίμβριος, ο οποίος αξιεπαίνως τιμά την μνήμην και την μακράν και εύορκον διακονίαν του προκατόχου του, δίδων παράδειγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης προς ένα πολιόν Ιεράρχην της Μητρός Εκκλησίας, αναλώσαντα την ζωήν του εις την υπηρεσίαν αυτής.

Αυτήν την μαρτυρικήν Εκκλησίαν έχομεν το προνόμιον να διακονώμεν και ημείς “οι ζώντες περιλειπόμενοι”, αγωνιζόμενοι τον αγώνα τον καλόν και προσευχόμενοι νυχθημερόν να πνεύση – επί τέλους! – ούριος άνεμος και εις τα καθ' ημάς ενταύθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails