________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/28/2010

ΛΑΜΠΡΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΤΟΚΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Λαμπρό συλλείτουργο στην Αγιοτόκο Καππαδοκία τέλεστηκε το πρωί της Κυριακής προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με την συμμετοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.
Στο συλλείτουργο συμμετείχαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, και ο Αρχιεπίσκοπος Κομάνων Γαβριήλ, Πατριαρχικός Έξαρχος των εν Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παραδόσεως.

Συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Μαρεώτιδος Γαβριήλ.

Το συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε στο Ναό του Αγίου Θεοδώρου Μαλακοπής με την παρουσία Ιεραρχών, κληρικών, μοναχών και μοναζουσών καθώς και εκατοντάδων πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου. Εκεί ήσαν ο ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους αρχιμ. Αλέξιος, η ηγουμένη Θεοξένη της Πατριαρχικής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Χανίων, η ηγουμένη Ιακώβη της Μονής Τιμίου Προδρόμου του Ακριτοχωρίου Σερρών, άρχοντες του οικουμενικού θρόνου με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Οδυσσέα Σασαγιάννη και πρόεδροι Καππαδοκικών σωματείων της Ελλάδος.


Στο συλλείτουργο «συμμετείχαν» επίσης με τα γλυκά και συνεχή τιτιβίσματά τους πολλά χελιδόνια που ήταν μέσα στον ναό.
Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο ετήσιο προσκύνημά του στον ιστορικό αυτό τόπο Αγίων και μαρτύρων και κάλεσε τους Καππαδόκες να μην ξεχνούν την γη των πατέρων τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος είπε ότι οι άψυχες πέτρες της Καππαδοκίας μιλούν και φέρνουν μπροστά μας τους προγόνους μας που δημιούργησαν, που προσευχήθηκαν στις αγιογραφίες και τους Ναούς της. "Σε μια εποχή πονεμένη, οι άνθρωποι πρέπει να ζουν ενωμένοι, να ζουν εν ειρήνη" ευχήθηκε ο κ. Ιερώνυμος.



Τις ευχές του Πατριάρχη και της Εκκλησίας της Ρωσίας μετέφερε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη ιστορία και τις διώξεις που υπέστη η Εκκλησία της Ρωσίας. Όπως είπε πριν από 25 χρόνια κανένας δεν μπορούσε να περιμένει την αναγέννηση της Εκκλησίας της Ρωσίας, τον καλλωπισμό των Ναών της, την επαναλειτουργία των Μοναστηριών της.
Και επαναλαμβάνοντας τα λόγια του προκαθημένου της Ορθοδοξίας κάλεσε τους πιστούς να μην ξεχνούν την γη των προγόνων τους, να μην αφήσουν τους Ναούς της Καππαδοκίας να γίνουν ερείπια και να στηρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη λέγοντας: "Ακολουθώντας και εγώ τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Βαρθολομαίο σας λέω: Μην ξεχνάτε την γη των πατέρων σας, φυλάξατε την μνήμη της, μεταδώσατε την αγάπη σας για αυτήν στα παιδιά σας και τα εγγόνια σας, να έρχεστε εδώ ξανά και ξανά. Μην επιτρέψετε οι εκκλησίες αυτής της γης να μετατραπούν εντελώς σε ερείπια, ακόμα και αν σήμερα δεν χρησιμοποιούνται όπως θα έπρεπε. Και να υποστηρίζετε τον Πατριάρχη σας, ο οποίος κάθε χρόνο έρχεται εδώ και επιτελεί ιερές ακολουθίες στις εκκλησίες αυτής της ιερής γης".


φωτό:
- Από το Συλλείτουργο στον Ναό του Αγ. Θεοδώρου Μαλακοπής
- Στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Moutalaski) που τώρα είναι τέμενος
- Σε ερειπωμένο Ναό στο Ανδρονίκιο (Endulluk)
- Στον χώρο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου

2 σχόλια:

  1. Συγκίνησις πολλή εις το άκουσμα των λόγων του Παναγιωτάτου μετά το Ευαγγέλιον: Χριστός Ανέστη! Ούτω κατέκλεισεν την ομιλίαν Του, ο Σεπτός Προκαθήμενος της Κωνσταντινουπόλεως, εκεί εις την Καππαδοκικήν γήν...... θαρσείτε, λοιπόν, πάντες οι Νεκροί.... ενεκρώθη ο θάνατος, εσκυλεύθη και ο άδης συν αυτώ και ο Χριστός εβασίλευσεν, ο Σταυρωθείς και Αναστάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Κατερίνη.30 Ιουνίου 2010 στις 12:06 μ.μ.

    Για πολλούς λόγους ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος θα μείνει στην ιστορία. Ένας από αυτούς, είναι και το γεγονός ότι κατάφερε να λειτουργούνται οι Εκκλησίες και τα Ιερά σεβάσματα του Γένους μας σε όλη την Μικρά Ασία, έστω και μιά φορά τον χρόνο. Η Θεία Λειτουργία πού τελέστηκε στον Ιερό Αγίων Θεοδώρων Μαλακοπής, στην ιστορική, αγιοτόκο και αιματοποτισμένη Καππαδοκία, αποτελεί από μόνο του ένα ιστορικό γεγονός. Η Καππαδοκία αναστένεται και πάλι, χάρη στις ενέργειες του Πατριάρχου μας, πού ενώ ξεκίνησε μόνος του, έφτασε στο σημείο να προσκαλεί και Αρχηγούς άλλων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, για να δώσουν όλοι μαζί μιά λαμπρότητα και μιά μεγαλοπρέπεια στο ιερό αυτό προσκήνυμα. Παναγιώτατε, για μια φορά ακόμα μας συγκινήσατε με την Θεία Λειτουργία που τελέσατε, μαζί τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κύριο Θεόδωρο, και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο. Συνεχίστε! Οι κόποι Σας, βγάζουν καρπούς. Οι προσπάθειές Σας ευλογούνται από τον Θεό. Και όλοι εμείς δεν έχουμε τίποτα άλλο να προσφέρουμε, παρά την προσευχή μας στον Άγιο Τριαδικό Θεό μας, για υγεία, δύναμη και κουράγιο στο μεγάλο, υψηλό και ευθυνοφόρο έργο σας. Πολλά τα έτη Σας Παναγιώτατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails