________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/05/2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΓΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: "Είχε πολιτικό θάρρος".



Του Νικολάου Μαγγίνα

Αξιολογώντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν γιά την «ιστορική αυτοκριτική» σχετικά με την στάση της Τουρκίας έναντι των μειονοτήτων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι είχε το πολιτικό θάρρος για να εκφράσει τις απόψεις του για την ιστορική αυτή πραγματικότητα. Ευχαριστώντας ακόμη τον Πρωθυπουργό για τα «αξιέπαινα λόγια» του, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να έχουν και συνέχεια στην πράξη, ούτως ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που έγιναν στους Ιμβρίους και γενικότερα στις Μειονότητες.

Αυτά τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τα θυρανοίξια του εξωκκλησίου του Αγίου Βαρθολομαίου στην περιοχή Καλύφα του Γλυκέως στην ΄Ιμβρο.

Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στο πλήθος των προσκυνητών από την Ίμβρο, την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες, αναφερόμενος στους επισκέπτες του πληγωμένου νησιού είπε ότι «συγκινημένοι για όσα βλέπουν, για όσα ακούν, για όσα πληροφορούνται για το παρελθόν του νησιού μας και το δύσκολο παρόν, για όσα υπέστημεν αδίκως, το λέγω και το επαναλαμβάνω και το τονίζω και το υπογραμμίζω, διότι ήμασταν και είμαστε πάντοτε φιλειρηνικοί άνθρωποι, νομοταγείς πολίται και είμαστε άξιοι καλλιτέρας μεταχειρίσεως από το Κράτος εις το οποίο ουδέποτε, ουδεμίαν αφορμήν, στενοχωρίας ή παραπόνων εδώσαμεν». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στον Πρωθυπουργό Ερντογάν και στις δηλώσεις του γιά την «ιστορική αυτοκριτική» λέγοντας: "Αλλά η Ιστορία τα καταγράφει όλα αυτά και από της θέσεως αυτής ευχαριστούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Ερντογάν διότι είχε το πολιτικό θάρρος δημόσια, να εκφράσει την λύπη του για όλα όσα υπέστησαν οι Μειονότητες κατά τα τελευταία χρόνια κατά τις τελευταίες δεκαετίες".

Κατόπιν ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι Τούρκοι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν στην Καππαδοκία για τη σχετική δήλωση αυτή του Πρωθυπουργού λέγοντας: “Με ρώτησαν προχθές στην Καππαδοκία οι δημοσιογράφοι τι φρονώ, πώς σχολιάζω αυτή τη δήλωση του Πρωθυπουργού και είπα ότι τον ευχαριστούμε, είμεθα ευγνώμονες, διότι είπε αυτά που είπε, αλλά ότι ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι αυτά που είπε, η μεταμέλεια του κράτους σε όσα μας έκανε, δεν θα είναι μόνο λόγια, αλλά ότι θα υπάρξουν και έργα, θα υπάρξει έμπρακτη συνέχεια, που σημαίνει ότι τα λάθη και οι αδικίες που έγιναν θα διορθωθούν από αυτούς που τις έκαναν τις αδικίες, θα ανοίξει η Χάλκη, θα επιστραφούν τα Βακούφια, δηλαδή τα ευαγή ιδρύματα τα οποία είναι κατειλημμένα, ενώ υπάρχει ομογενές στοιχείο, υπάρχει το Πατριαρχείο, είναι αδιανόητο να έρχεται ξαφνικά το κράτος και να λέει αυτό το ίδρυμα, αυτό το βακούφι, αυτό το σχολείο, αυτή η εκκλησία, είναι κατειλημμένα, που σημαίνει ότι εμείς τα αφεντικά, οι ιδιοκτήτες, που τα κτίσαμε, που τα συντηρούμε τόσα χρόνια, δεν έχουμε πλέον την διοίκηση και την διαχείριση. Αυθαιρέτως την παίρνει απ' τα χέρια μας το κράτος. Αυτό σημαίνει κατειλημμένο βακούφι.

Εύχομαι τα λόγια, τα αξιέπαινα, του Πρωθυπουργού, να έχουν συνέχεια επί το πρακτικότερον, να υλοποιηθούν και να αποδώσουν καρπούς”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails