________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/03/2009

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς Πατριάρχη Ρουμανίας: "Είμεθα δύο Εκκλησίες, αλλά μία ψυχή»


Κείμενο - φωτό: Νικολάου Μαγγίνα

«Είμεθα δύο Εκκλησίες, αλλά μία ψυχή». Με την επισήμανση αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθoλομαίου προς τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ, ολοκληρώθηκε η ειρηνική επίσκεψη του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ρουμανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αυτά τόνισε ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριου γεύματος που παρατέθηκε εκφράζοντας τα καλύτερα αισθήματα της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως προς την Εκκλησία της Ρουμανίας, προσθέτoντας ότι: «Δεν σας λέμε καλό ταξίδι, αλλά καλή επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη».
Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ διερμηνεύοντας τα αισθήματα, τα προσωπικά αλλά και της συνοδείας του, εξέφρασε ευχαριστίες για την αβραμιαία φιλοξενία και την ομορφιά αυτής της επισκέψεως λέγοντας ότι: «Μάθαμε πολλά πράγματα, αλλά ιδιαιτέρως αισθανθήκαμε την πατρική και την αδελφική αγάπη της Παναγιότητός του". Ακόμη ο Πατριάρχης Ρουμανίας ευχόμενος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έτη πολλά τόνισε: "Ευχαριστούμε για το ότι εκπροσωπείτε με τον καλύτερο τρόπο την Ορθοδοξία εδώ, εντός της Πόλεως, αλλά και σε όλο τον κόσμο". Καταλήγοντας ο Πατριάρχης Δανιήλ προσεκάλεσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Βουκουρέστι, για το επόμενο έτος, το οποίο θα ανακηρυχθεί έτος του Συμβόλου της Πίστεως και θα πραγματοποιηθούν σχετικοί εορτασμοί.

Το προσκύνημα στην Καππαδοκία

Κατά την τριήμερη παραμονή τους στην Καππαδοκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ καθώς και οι ακολουθίες τους επισκέφθηκαν πολλές ιστορικές εκκλησίες και μοναστήρια της Αγιοτόκου Γης. Στην Σινασσό, στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τελέσθηκε Εσπερινός χοροστατούντος του Ρουμάνου Επισκόπου Καμπινάουλ Κυπριανού. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι δύο Πατριάρχες, ο πρ. πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, αρχιερείς των δύο Εκκλησιών, ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, οι Μητροπολίτες Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Δράμας Παύλος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, από την Εκκλησία της Κύπρου, οι Επίσκοποι Θερμών Δημήτριος, Θερμοπυλών Ιωάννης, Ηγούμενος της Ι. Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, Σινώπης Αθηναγόρας καί Μακάριος, διακονών τούς Ορθοδόξους Ρουμάνους της Βορείου Ευρώπης, οι Πρέσβεις της Ελλάδος Φώτης Ξύδας και Ρουμανίας Ion Pascu, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Σμύρνη Χαρά Σκολαρίκου, Άρχοντες Οφφικίαλοι από Αμερική, υπό τήν ηγεσία του Αντωνίου Λυμπεράκη, Προέδρου του Τάγματος των Αρχόντων «Άγιος Απόστολος Ανδρέας», και πλήθος προσκυνητών από την Πόλη, Ελλάδα, Ρουμανία, Κύπρο, Βέλγιο, Αμερική και άλλες χώρες.


Στο τέλος του Εσπερινού ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρουσιάζοντας τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ στο εκκλησίασμα τόνισε μεταξύ άλλων: «Τον Μακαριότατο γνωρίζουμε από ετών. Τον περιβάλλουμε με ιδιαιτέρα αγάπη και τιμήν. Έχουμε συνεργασθεί εις διάφορα συνέδρια, Διορθόδοξα και Οικουμενικά, και είναι ένα κόσμημα όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησίας της χώρας του αλλά και για όλη την Ορθοδοξία. Είναι νέος προκαθήμενος επί του Πατριαρχικού θρόνου της Ρουμανίας. Είναι ο έκτος κατά σειράν Πατριάρχης της Ρουμανίας και καθώς είναι νέος εις την ηλικίαν και δυναμικός θα πραγματοποιήσει ένα ιστορικό έργο διακονών την Εκκλησία του και ολόκληρον την Ορθοδοξίαν, ως διακεκριμένος Προκαθήμενος και Πρωθιεράρχης».


Πατριαρχικό συλλείτουργο με...χελιδόνια

Την περασμένη Κυριακή, ημέρα κατα την οποία η Εκκλησία μας εόρτασε την ανάμνηση της εν Νικαία Α' Οικουμενικής Συνόδου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Θεοδώρου Μαλακοπής. Προεξήρχαν οι δυο Πατριάρχες και έλαβαν μέρος οι Ρουμάνοι Επίσκοποι Κάτω Δουνάβεως Κασσιανός, Καμπινάουλ Κυπριανός και οι Μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Μεσσηνίας Χρυσόστομος.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο στην μνήμη των ανά τους αιώνες ειρηνικώς ή μαρτυρικώς τελειωθέντων Καππαδοκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας πλήθος χελιδονιών πετούσαν και κελαηδούσαν ακατάπαυστα μέσα στο ναό. Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι: «Σήμερα κατά τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Θεόδωρο Μαλακοπής είχαμε όχι μόνον τις τάξεις αγγέλων και αρχαγγέλων και τα Χερουβίμ και τα Σεραφείμ συλλειτουργούντα με τους δύο Πατριάρχες και με τους άλλους αρχιερείς, ιερείς και διακόνους, αλλά είχαμε τα πνεύματα όλων των προαπελθόντων πατέρων και αδελφών ημών, οι οποίοι δια μέσου των αιώνων έζησαν σ’ αυτά τα ευλογημένα μέρη και εκοιμήθησαν, είτε ειρηνικώς είτε μαρτυρικώς, και πριν από ενενήντα χρόνια οι άλλοι ξεριζώθηκαν βιαίως, ανελπίστως και έφυγαν μια για πάντα από τις προγονικές μας αυτές εστίες. Σήμερα ήσαν όλοι αυτοί μαζί μας εδώ και επί πλέον τα χελιδόνια της ανοίξεως. Είδατε με πόση χαρά πετούσαν και συμμετείχαν στην Λειτουργία μας και μαζί μας υμνούσαν τα μεγαλεία του Θεού. Σήμερα ζήσαμε στιγμές αιωνιότητος, ζήσαμε συγκλονιστικά βιώματα...».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails