________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/17/2009

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Μ. Πέμπτη το βράδυ, συγχοροστατούντων των Συνοδικών Αρχιερέων, στην Ακολουθία των Παθών, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Τα Ευαγγέλια εκφώνησαν εμμελώς, κατά την τάξιν, ο Πατριάρχης (το Α' Ευαγγέλιον), Αρχιερείς του Θρόνου, ο Μ. Πρωτοσύγκελλος, ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου κ.α.
Πλήθος προσκυνητών κατέκλυσε τον Πατριαρχικό Ναό, συμμετέχοντας με κατάνυξη στην ακολουθία των Παθών.
Παρών και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας.


Γέροντος Χαλκηδόνος Μελίτωνος: "Ο Εσταυρωμένος εις την Μεγάλην Εκκλησίαν"
Απόσπασμα ομιλίας που ελέχθη στον Πατριαρχικό Ναό την Μ. Πέμπτη 6 Απριλίου 1972.

Απόψε, εδώ, εις το Ιερόν τούτο της Ορθοδοξίας, δεν τελούμεν ιεροτελεστίαν ιστορικής μνήμης. Ιερουργούμεν, ενώπιοι Ενωπίω, την αναβάπτισιν και ανανέωσιν και δικαίωσιν του αείποτε συγχρόνου μυστικού βιώματος της συσταυρώσεως της Μεγάλης Εκκλησίας τω Κυρίω της.
Ο τόπος, όπου απόψε ιστάμεθα, ο κρανίου τόπος, είναι τόπος μας. Ο Γολγοθάς οικείος μας. Δεν επιστρέφομεν εις αυτόν ως προς κάτι έξω του καθ' ημέραν, ως προσκυνηταί άπαξ του έτους. Μόνιμοι πολίται του, απόψε, βεβαιότερον, και σαφέστερον τον επανααναγνωρίζομεν και τον επαληθεύομεν. Ποίος θα είπη, ότι αγνοούμεν τας ατραπούς του; Μας είναι γνώριμοι....



2 σχόλια:

  1. ΕΚΕΙΝΗ Η Μ.ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ 1972 ΗΤΟ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝ ΤΗ ΕΠΙΓΕΙΩ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΟΙΔΙΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΟΥ ΤΟΥ Α΄. ΕΣΤΑΥΡΩΘΗ ΛΙΑΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΩΣ-ΑΛΛ΄ΟΧΙ ΔΙΑ ΠΡΩΤΗΝ Ή ΕΣΧΑΤΗΝ ΦΟΡΑΝ...- Η ΜΗΤΗΡ ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΥ 1972. ΕΝΤΕΥΘΕΝ ΚΑΙ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΜΕΛΙΤΩΝΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΒΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΓΟΛΓΟΘΑ ΔΙΗΝΕΚΩΣ ΖΗΝ..... ΚΑΛΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για ακομη μια φορα θερμα συγχαρητηρια για το τελειο φωτογραφικο υλικό και την ενημέρωση για όλους εμας που δεν μπορουμε να παμε να ζησουμε το πασχα στην ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ!
    ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails